FaH

OVO JE SVIMA PROMAKNULO: Zdravko Marić diskretno najavio zastrašujuću reformu!

Autor: Iva Međugorac

Kada je hrvatsko zdravstvo u pitanju, a uslijed niza izjava vladajućih s pravom možemo konstatirati da nam se ne piše dobro. Da je ovaj sustav na izdisaju i nije neka novina za svakog onoga tko je primoran barem jedan dan provesti u bolnici, no da bi stanje moglo biti još i gore može se uvidjeti i iz posljednjih izjava ministra financija Zdravka Marića koji je gostujući na javnom radiji u emisiji Poslovni tjedan konstatirao da je jedna od najvažnijih Vladinih reforma ona zdravstvena. Međutim, odgovarajući na pitanje treba li zdravstvo biti u državnoj riznici, ili pak samostalno, ministar smatra da ono treba biti van riznice, ali da to trenutno nije priorite. Do kada će trajati to trenutno-vrlo je upitno obzirom na ministrovo objašnjenje.

”Ja bih ga zasad ostavio tamo, ali suština situacije je da zdravstvo ima osam milijardi kuna duga”, kaže ministar najavljujući ono o čemu se u medicinskim kuloarima ionako već dugo govori, a to je privatizacija zdravstva. Da nismo daleko od toga daju naslutiti i ”spinovi” resornog ministra Milana Kujundžića koji je stavio karte na stol prije nekoliko tjedana kada je gostovao u emisiji Otvoreno. Kako je tom prigodom rekao, ako hrvatski pacijent poželi, primjerice, stent ili koljeno drugog proizvođača, to će biti moguće, ali uz uvjet da plati zahvat, ruke i materijal. Uzgred, ministar je tada napomenuo i kako valja razgovarati o dodatnom zdravstvenom osiguranju, a onaj tko će htjeti bolje trebati će to bolje i nadoplatiti. Nije ovo prvi put da se u povojima najavljuje ovaj radikalan potez pa je tako Kujundžić sličnu retoriku uporabio gostujući u Nedjeljom u 2, u kojem je također poručio ”tko želi bolje, neka plati više’’. I žena pred kojom sam premijer Plenković spušta glavu, ministrica gospodarstva Marina Dalić, ne libi se o ovoj temi javno progovarati. Štoviše, ona ne samo da želi postići privatizaciju u zdravstvu već i pluralizam osiguravateljskog tržišta. Prava po njoj treba osigurati za djecu, ali ne i za ostale građane, a to je, kako je rekla u više navrata dio gospodarskih smjernica Vlade. Koliko je stanje zabrinjavajuće svjedoče i brojke.

Poražavajuće brojke

Naime, hrvatske bolnice svakoga mjeseca stvaraju nove dugove od oko 60 milijuna kuna. Dospjeli dug iznosi oko četiri milijarde kuna, a ukupni pak 8,2 milijarde kuna, ali vladajuće to po svemu sudeći ne brine, ni upola kao što ih je, primjerice, zabrinjavao slučaj Agrokor. Do sada je u sustav uloženo tek 1,1 milijarda kuna, od kojih je 800 milijuna otišlo na plaćanje dugova. Posljednjih tjedana vodila se žestoka debata oko radne verzije novoga Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a uskoro bi se polemika mogla povesti i o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o lijekovima, o Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju te Zakonu o podacima i informacijama u zdravstvu. Naime, Ministarstvo drži kako država ne ispunjava sve financijske obveze preko HZZO-u pa stoga Zavod ne može ispunjavati svoje obveze prema pacijentima, a samim time nije moguće podmirivati niti obveze prema dobavljačima. Zato se predlaže uređenje pitanja mjera zdravstvene zaštite, točnije namjerava se preurediti sustav obveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno usluga koje će osnovno zdravstveno osiguranje pružati. Eksperti drže kako se ovaj zakon valja povezati sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju u kojem se predlaže ukidanje koncesija i nov model primarne zdravstvene zaštite, ljekarništva, laboratorija i kućne njege. Jedna od solucija koje su trenutno u igri, kako doznajemo iz Ministarstva zdravstva jest rast cijena dopunskog osiguranja, a nedugo potom i jača privatizacija zdravstvenog sustava.

 

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.