Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

OVO JE PRIČA ZA KOJU HRVATSKA MORA ZNATI: Pejčinović Burić i Plenković zaglibili kao nikad

Autor: Iva Međugorac

Otkako je zasjela u fotelju ministrice vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić trn je u oku Mostovih saborskih zastupnika, koji je bez uvijanja i zadrške svako malo prozovu za propuste koji se prema njima odvijaju u ovome vrlo bitnom resoru. Posljednji u nizu mostovaca koji su se obrušili na postupke šefice hrvatske diplomacije jest Nikola Grmoja, koji je u sabornici i inače poznat po žestokoj i impulzivnoj retorici. U skladu s time, impulzivno i u svojem sada već prepoznatljivom stilu tijekom saborske stanke Grmoja se dotakao slučaja Damira Sabljaka, hrvatskog diplomata koji je s dužnosti udaljen stoga što je bivšu tajnicu prozvao za korupciju.

“Damir Sabljak, hrvatski diplomat i otac dvoje djece koji je razotkrio protupravno trošenje novca u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, i svjedočio pred antikorupcijskim vijećem, udaljen iz službe. Time je ministrica Pejčinović Burić poslala poruku da ako se borite protiv korupcije i za hrvatske interese bit ćete kažnjeni”, govorio je Grmoja prije nekoliko dana, a od te teze nije odstupio niti u Saboru. Uvjeren je mostovac kako se u Vladi boje istine o ovom slučaju jer Sabljak je predstavnik istinske domoljubne Hrvatske koja suvereno brani nacionalne interese.

”Od početka mora dokazivati svoje namjere koje su poštene, moralne i jasne”, smatra Grmoja. Inače, zanimljivo je skrenuti pažnju i na pisani odgovor ministrice Pejčinović Burić temeljem kojega je utvrđeno da je nekadašnja tajnica ministarstva Loreta Bertoša Kušen bila lažno raspoređena u Sydneyu, dok je godinama obitavala u Canberri s mužem veleposlanikom. Lažnim rasporedom na službena putovanja i dnevnice potrošila je više od 120 tisuća kuna iz proračuna.

Kada je Pejčinović Burić progovorila o ovom slučaju, tvrdila je da se sve odvilo po pravilima službe. Ipak, inspektor Damir Božić priznao je da je tajnica bila lažno raspoređena u Sydneyu, a nakon toga premijer Plenković je sumnjaju iz oporbe jednim pozivom stopirao Uskokovu istragu. Slučaj je startao u prosincu 2016.godine, kada je diplomat Sabljak o propustima u Australiji podnio prijavu glavnom inspektoru ministarstva Božiću, a on ju je navodi se iz oporbenih redova prikrivao deset mjeseci na što je Sabljak također reagirao prijavom inspektora ministrici, ali i Državnom odvjetništvu.

”Kad sam u Saboru predsjednika Vlade pitao na tu temu on je odgovorio da prijave ne vode ničemu, a isti dan je Uskok odbacio Sabljakovu prijavu, a da se o tome nije oglašavao niti je Sabljaka pozvao na razgovor.

Ovo je dokaz koliko nisko može pasti jedna institucija, mi na ovo nećemo pristati da je korupcija štiti s najviših razina hrvatske vlasti”, oštro je poručio mostovac. Kada već govorimo o ministrici Pejčinović Burić valja podsjetiti da je nedavno podnijela kandidaturu za mjesto glavnog tajnika/tajnice Vijeća Europe, kao jedna od četiri kandidata pa mora da je ove peripetije na nacionalnoj političkoj sceni ne dotiču previše, jer uostalom tko joj što može sve dok uživa neupitnu zaštitu svojega šefa Plenkovića.

Da ministrica nema razloga za zabrinutost potvrdilo se i tijekom javne rasprave o Marakeškom sporazumu, kada je ušla u vrlo ozbiljan konflikt s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja je zahtijevala da se otkaže Marakeš, što na koncu nije urodilo plodom. Dapače, posljednjih tjedana svjedočimo potpunoj transformaciji šefice države koja je prilično izravno priklonila politici premijera Plenkovića, s kojim je donedavno bila u ozbiljnim konfliktima.




Inače, Pejčinović Burić krasi intrigantna priča jer radi se o dami koja je godinama radila na harmonizaciji srpskog pravosudnog sustava s europskim. Godinama je radila u diplomaciji, konkretnije od 2000. godine kada postaje pomoćnica ministra europskih integracija na preporuku Ivana Jakovčića. Surađivala je i s Nevenom Mimicom, a u Ministarstvu se zadržala i u Sanaderovoj eri, a zanimljivo je da se ministarskoj poziciji nadala onoga časa kada je bivši premijer smijenio Miomira Žužula, no umjesto nje, ta je pozicija pripala aktualnoj hrvatskoj predsjednici, što joj ambiciozna Pejčinović-Burić nikada nije oprostila.

Aktualna ministrica nekoliko je godina provela u Srbiji, a nagađalo se kako je tvrtka Abedeca d.o.o.u punom ministričinom vlasništvu poslužila za primanje uplata tijekom projekta. Prema financijskom izvješću tvrtke, šefica diplomacije kroz rad u Srbiji uprihodila je preko milijun kuna. Mostov saborski zastupnik Miro Bulj, svojevremeno je žestoko kritizirao Pejčinović Burić problematizirajući, među ostalim, njene poslove u Srbiji, ali i poslovne projekte njezina supruga s posebnim naglaskom na gradnju termoelektrane na Peruči.

To je privatni projekt u koji je uloženo 5 milijuna eura, a nositelji projekta, tvrtke MCC i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane, u vlasništvu su i suvlasništvu Zorana Burića koji je direktor tvrtke MCC ekskluzivne nekretnine. Svojedobno je rekao da ima podršku brojnih državnih tvrtki i agencija te da mu je podršku dao i državni ured za imovinu koji mu je spreman prepustiti i državno zemljište za gradnju. Kazao je i da je riječ o projektu od strateškog interesa za RH.




Pejčinović-Burić je u svojoj imovinskoj kartici navela je da ona nema poslovnog udjela u tvrtkama svojeg supruga. Inače, MCC i Vrdovo tvrtke su s ukupnim godišnjim prihodom od oko 80 tisuća kuna.

Zanimljivo je kako je Vrdovo tvrtka s nula zaposlenih, a primjerice u 2015. godini bilježe svega četiri kune prihoda, druga tvrtka s dva zaposlena iste je godine ostvarila spomenutih 80 tisuća kuna prihoda. No, u svakom slučaju imovina ministrice Pejčinović Burić, ako je suditi prema podatcima iz njene imovinske kartice, prilično je raskošna. Kao šefica hrvatske diplomacije prima plaću od oko 19.300 kuna neto, a suprug pak u MCC Ekskluzivnim nekretninama ubire plaću od oko 30 tisuća kuna također neto.

Ministrica je vlasnica 300.000,00 kuna vrijednog građevinskog zemljišta u Smokvici, a riječ je o zemljištu od 375 kvadrata. Jednako vrijedno zemljište od 2345 kvadrata šefica diplomacije posjeduje u Rakovici, gdje je vlasnica njive od 44.390 kvadrata vrijedne 120.000 kuna. Suprug je suvlasnik stana od 120 kvadrata u Zagrebu, a vrijednost ove nekretnine iznosi 1,360.000,00 kuna. U kategoriji pokretnina u ministričinoj kartici spominje se Peugeot 307 iz 2002. godine, ali i Lexus 430 iz 2007. godine. Pejčinović Burić u kartici navodi i umjetnine koje posjeduje zajedno sa suprugom, a radi se o imovini vrijednoj 150.000 kuna, a tu je i štednja od 400.000,00 kuna.

Prema podatcima iz imovinske kartice Marije Pejčinović Burić, njezin je suprug zaposlen u tvrtki MCC ekskluzivne nekretnine d.o.o., u kojoj ima pola vlasničkog udjela. Suprug je opterećen kreditom od 80.000 eura kod Erste banke koji je podigao odmah nakon što mu je supruga imenovana državnom tajnicom u MVP-u.

Burić se u kartici spominje kao jedan od vlasnika tvrtke Jadranski podmorski kabel d.o.o., koja je u likvidaciji, a stopostotni je vlasnik tvrtki koje se bave poljoprivrednom djelatnošću Agro Šagovina j.d.o.o. i tvrtke Agro Čovac j.d.o.o. Ima i četvrtinu udjela u tvrtki Vatreni j.d.o.o. Tu su i ti tvrtke Fotonaponska elektrana Donji Bitelić j.d.o.o., Fotonaponska elektrana Alebića kula j.d.o.o., u kojima Burić ima vlasničke udjele te tvrtka Vrdovo reverzibilne hidroelektrane j.d.o.o. Pejčinović Burić bila je pak i stopostotna vlasnica konzultantske tvrtke Abeceda d.o.o., na adresi Krajiška 30, u susjedstvu bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.