Foto: Vlado Kos / CROPIX

Ovo je dečko koji se spominje kao Plenkovićev nasljednik: Mlad, zgodan, ambiciozan i uspješan

Autor: Iva Međugorac

Možda je rejting HDZ-a trenutno na zadovoljavajućoj razini bez obzira na sve probleme pa i afere koje se pripisuju vladajućoj stranci, no situacija je ondje daleko od idilične. Da je tome tako potvrđuju i naši sugovornici iz HDZ-a koji smatraju da su problemi po njihovu stranku, ali i po stranačkog predsjednika Andreja Plenkovića krenuli daleko prije velikog oporbenog prosvjeda nakon kojeg je SDP u sabornici tražio raspisivanje parlamentarnih izbora.

Problemi prema riječima našeg sugovornika nemaju previše veze ni sa imenovanjem suca Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom već su oni vezani uz izostanak timskog rada, ali i uz samovolju premijera Andreja Plenkovića sa kojim članstvo teško surađuje.

Teško s Plenkovićem surađuju i vodeći ljudi njegove stranke radi toga što se on okružio sa svojim savjetnicima, ali i radi toga što najveći dio poteza vuče na svoju ruku. Svjesni te situacije HDZ-ovci su već počeli govoriti kako strahuju od parlamentarnih izbora i rezultata istih napominjući kako njihova stranka ima skroman koalicijski potencijal te da sve i da osvoje relativnu pobjedu na parlamentarnim izborima ostaje pitanje sa kime će formirati vladajuću većinu.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Moguće je ponavljanje izbora

Dio HDZ-ovaca baš zbog toga ne isključuje mogućnost raspisivanja parlamentarnih izbora, što je nedavno naslutio i politički analitičar Žarko Puhovski koji je također progovorio o HDZ-ovoj nemogućnosti pronalaženja potencijalnih saveznika. Ponavljanje izbora za dio HDZ-ovaca s kojima smo razgovarali najgori je scenarij koji bi ih mogao zadesiti, no pojedinci među njima smatraju da to i nije tako loše te da bi se taj period mogao iskoristiti i za unutarstranačke izbore.

”Ne bi bilo loše niti da SDP s Mostom i Možemo formira svoju Vladu. Jasno je da Most ni u jednoj Vladi ne može opstati duže od godine dana, dakle ta bi se Vlada u svakom slučaju raspala, a mi bi u stranci za to vrijeme mogli odraditi veliki posao”, kaže nam jedan HDZ-ovac koji za sebe kaže da pripada desnom krilu stranke.

To desno krilo stranke već dugo traga za nekim tko bi mogao naslijediti Plenkovića s kojim nisu zadovoljni što zbog suradnje sa SDSS-om Milorada Pupovca, a što radi toga što je njihovu stranku odmakao od demokršćanskih načela i pozicionirao u političkom centru. Oni koji s desnog spektra nisu skloni Plenkoviću smatraju da bi idealan kandidat za vođenje HDZ-a bio donedavni župan, odnosno aktualni ministar obrane Ivan Anušić koji se dugo i spominje kao predvodnik desnog krila vladajuće stranke. Desnica se u HDZ-u uznemirila kada je Anušić ušao u Plenkovićevu vladu, no i oni koji su ga zbog toga kritizirali u posljednje vrijeme spuštaju loptu pa kažu kako je potpredsjednik njihove stranke time pokazao da je politički taktičar.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ni Butković nije nesklon preuzimanju funkcije

”Anušić je u par mjeseci mandata pokazao da zna i može biti nacionalni političar koji vuče mudre i strateške poteze. On je u Vladu došao da bi pomogao stranci, a pokazao je da ga Plenković treba i da ne može bez njega. To nije loša strategija”, smatra naš sugovornik iz HDZ-a koji kaže da će Anušić do kraja ministarskog mandata dodatno izgraditi svoj utjecaj kojega ionako već ima u slavonskom ogranku svoje stranke.
”Kada i ako dođe do njegove kandidature za šefa HDZ-a Anušić sigurno može računati i na podršku iz dalmatinskih organizacija stranke”, uvjeren je naš sugovornik. Dio HDz-ovaca smatra da se na poziciji premijera Plenkovića vidi i ministar prometa Oleg Butković koji spada u skupinu najdugovječnijih kadrova u Vladi, a koji ujedno spada i među najutjecajnije HDZ-ovce. ”Butković je u korektnim odnosima i sa Anušićem, on je iznimno utjecajan u svojem Primorsko-goranskom ogranku stranke, ali je naprosto takav tip političara da može funkcionirati sa svim strujama.

Simpatičan je, otvoren, duhovit, ali i iznimno ambiciozan, međutim on ne ostavlja dojam da je opterećen tim svojim ambicijama”, objašnjava naš sugovornik koji kaže da Butkoviću odskočna daska može biti i to što uživa veliko povjerenje ministra policije Davora Božinovića koji je u posljednje vrijeme zahladio odnose s premijerom Plenkovićem. U sasvim korektnim odnosima s premijerom Plenkovićem jest mladi osječki gradonačelnik Ivan Radić u kojem dio članova HDZ-a vidi premijerova nasljednika.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

‘Dobro izgleda i ostavlja pozitivan dojam’

”Ivan je jedini HDZ-ovac mlađe generacije koji je na izvršnoj poziciji pokazao da zna raditi svoj posao. Osvojio je simpatije svojih sugrađana, nije nametljiv, obrazovan je, dobro izgleda, ostavlja pozitivan dojam, nema afera i nije ideološki opterećen”, nabraja naš sugovornik laskajući mladom gradonačelniku koji uistinu i jest jedini HDZ-ovac koji se nalazi na čelu jednoga od četiriju velikih gradova. Kritičari bi Radiću mogli zamjeriti pomanjkanje iskustva, međutim, oni koji su mu skloni tvrde da je Radić baš u svojem rodnom gradu dokazao da je sasvim smislena ona krilatica koja kaže da mladima i bez iskustva treba dati priliku.
Je li i u kolikoj je mjeri mladi gradonačelnik zainteresiran za ovakve političke pothvate za sada ostaje na razini upitnika, iako oni koji Radića znaju kažu da njemu ambicija ne nedostaje. Da bi do realizacije svih ovih planova koji se kuju Plenkoviću iza leđa ipak došlo potrebno je da on odstupi sa svoje pozicije, ili pak da padne što je scenarij kojega će on svim silama pokušati spriječiti. Ukoliko u tome ne uspije, Plenković je svjestan što mu slijedi i baš zato sužava krug onih kojima može vjerovati. Koliko je to dugoročno dobro ostaje za vidjeti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.