Pixabay

Ovo je 10 najuspješnijih javnih bilježnika: Osim ogromnih prihoda, povezuje ih i nekoliko zanimljivih klijenata!

Autor: I. Međugorac

Mnogima od najuspješnijih dodirna je točka suradnja s gradskim  tvrtkama i samim gradovima

Uz odvjetnike, među one koji se sa svojim prihodima mogu pohvaliti svakako spadaju i javni bilježnici, iako su njihovi prihodi od 2011., koja je bila zlatno doba njihove profesije, u laganom padu. Nekim uredima prihod je pao čak i do 50 posto, ali to nije ostavilo velikoga traga na one najmoćnije.

Na vrhu liste najmoćnijih oni su koji se bave poslovima s bankama, ali i ovrhama u ime velikih sustava. Najuspješniji javni bilježnici posluju s uhodanim klijentima, u prvome redu s firmama i bankama te ne ovise isključivo o građanima. Prema podatcima Poslovne Hrvatske i Financijske agencije, među najmoćnijim javnim bilježnicima njih gotovo pola je iz Zagreba te nekolicina iz Rijeke, Splita, Zadra, Osijeka i Samobora.

Najuspješniji javni bilježnik je Jozo Rotim s gotovo 7,7 milijuna kuna prihoda u 2015. godini, otkako su i dostupni posljednji podatci na spomenutim stranicama. Zanimljivo, dotični je uključen u ovršne postupke Hrvatske radiotelevizije vrijedne više milijuna kuna.

Na drugu poziciju smjestio se Željko Maroslavec s prihodom od 7,21 milijun kuna, a značajan dio prometa ostvario je na ovrhama u ime komunalnih poduzeća, Grada Zagreba i Holdinga te radi i za pojedina ministarstva. S prihodom od 7,2 milijuna kuna, na trećem je mjestu Mladen Ježek koji također surađuje s Gradom Zagrebom i Holdingom. Četvrti javni bilježnik dolazi iz Rijeke, a riječ je o Veliboru Panjkoviću s prihodom od 6,83 milijuna kuna za istu godinu.

Na petoj je poziciji Mirjana Borić iz Osijeka s prihodom od 6,6 milijuna kuna, a slijedi je Vesna Pučar, bivša sutkinja s prihodom od 6,17 milijuna kuna. I na sedmoj je poziciji jedna bivša sutkinja, Ilinka Lisonek, s godišnjim prihodom od 6,1 milijun kuna. I osmo mjesto rezervirano je za jednu damu – Anicu Hukelj – kojoj je također među klijentima Grad Zagreb, a čiji su prihodi oko 5,8 milijuna kuna. Katica Valić dio prihoda od 5,3 milijuna kuna ubire i od ovrha nad građanima u ime Zagrebačkog holdinga, ali i trgovačkih lanaca s kojima surađuje. I na koncu, posljednje mjesto drži riječka javna bilježnica Vesna Ćuzele s prihodom od 5,28 milijuna kuna.

Zaključiti možemo da na ovoj listi uspješnih javnih bilježnika dominiraju žene, ali jednako tako i oni koji su svoje urede stacionirali u Zagrebu. No, mnogima od najuspješnijih dodirna je točka suradnja s gradskim  tvrtkama i samim gradovima.
Autor:I. Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.