Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ovo bi vas moglo zanimati: Kako posluje bivši premijer Zoran Milanović

Autor:

Proteklih nekoliko mjeseci u političkim krugovima sve se intenzivnije progovara o tome kako se bivši premijer Zoran Milanović namjerava ponovno politički angažirati i to svega nekoliko mjeseci nakon što je iz politike ispraćen s ne baš sjajnim rezultatima.

Milanović navodno namjerava s nekolicinom stručnjaka podići kamen temeljac za novu stranku, s kojom prvo kani sudjelovati na skorašnjim izborima za Europski parlament, a nakon toga kandidirati bi se trebao i na predsjedničkim izborima, kao nestranački kandidat, što ne čudi s obzirom na to da je sve veći broj članova njegova SDP-a zagovara kandidaturu Tonina Picule na predsjedničkim izborima.

Usprkos mnogim imenima koja su se u javnosti pojavila kao potencijalni protukandidati aktualne predsjednice, samo se Milanović spominje kao osoba koja ima šanse ući u drugi krug, što su pokazali i rezultati nekoliko posljednjih anketa.

Ipak, čini se kako je Milanović znatno bolji političar negoli poduzetnik, a to dokazuju i rezultati poslovanja njegove tvrtke EuroAlba Advisory d.o.o. koja je prema financijskom izvještaju u prošloj godini imala preko pola milijuna kuna dobiti. Prihodi Milanovićeve tvrtke iznosili su 625.445,26 kuna, a rashodi poslovanja 101.936,56 kuna. Dobit nakon oporezivanja iznosi 459.749,62 kune. Dakako, Milanovićeva tvrtka morat će platiti porez na dobit koji iznosi 63.759,08 kuna.

Tvrtka bivšeg premijera, tijekom prošle godine imala je svega jednog zaposlenika, a 2016. godine nije imala prijavljenih radnika. Troškovi osoblja lani su na teret neto plaća i nadnica stajali 26.208 kuna, drugim riječima radi se o 2184 kune na mjesečnoj razini.

Podsjetimo, temeljni kapital tvrtke kao što smo ranije pisali iznosi 20 tisuća kuna, dok je ista smještena u zagrebačkoj Miramarskoj ulici. Direktor tvrtke je bivši poslovni direktor Partije Dinko Suton, a kao osnivač navodi se Milanović osobno. Milanović savjetničke usluge pruža albanskom premijeru Ediju Rameu, a namjera mu je pružati usluge konzultacija šefovima država iz ovog dijela Europe, koje su u različitim fazama pristupanja EU.

Svojedobno se Milanović, zajedno s prijateljem Antom Kotromanovićem, susretao s kosovskim premijerom Agimom Çekuom, ali zasad njihova suradnja nije javno potvrđena. Zato je posve otvoreno Kotromanović potvrdio poslovnu suradnju s generalom Ivanom Čermakom, u čijem Crodux plinu se zaposlio kao savjetnik uprave. S Čermakom se po zagrebačkim ugostiteljskim objektima nerijetko sretao i sam Milanović, a u političkim krugovima spekulira se kako baš bivši premijer savjetuje ovog bogatog umirovljenog generala te da mu je spreman ponuditi svoje konzultantske usluge ako dođe do prodaje INA-e.

Inače, zanimljivo je da je Milanovićeva tvrtka u inozemstvu uprihodila svega 70 tisuća kuna, s problemima se susreće i prilikom naplate, a radi se o svega 180 tisuća kuna pa se čini da mu na poslovnom planu baš i ne cvjetaju ruže te da je znatno lagodnije živio od politike u koju se toliko silno želi vratiti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.