fbpx
Zarko Basic/PIXSELL

Ovo bi se moglo dogoditi da je Krešo Beljak na vlasti!

Autor: Marin Vlahović

Zamislimo da HDZ i SDP preko noći nestanu s političke scene, a da njihovo mjesto zauzmu neke druge, na prvi pogled, drukčije stranke. Vjerujem, kako vam ova pomisao izaziva blagu sumnju u eventualne promjene. HDZ i SDP svakako su najodgovornije stranke za današnje stanje u zemlji. Treba im pripojiti i HNS, koji usprkos minornim rezultatima na izborima, uvijek ostvaruje velik utjecaj u politici i gospodarstvu. Dakle, ostavimo te kompromitirane partije po strani, i pokušajmo među ostalim glumcima i statistima na političkoj pozornici, pronaći stranke ili društvene inicijative, koje zaslužuju naše povjerenje.

S obzirom na to da postoji veoma širok izbor, ovaj put pozabavit ćemo se samo jednom alternativnom opcijom, konkretno HSS-om, odnosno njegovim predsjednikom Krešom Beljakom. Neki će reći da se ne može unaprijed govoriti o tome kako bi se netko ponašao na vlasti, ali za test nečijeg poštenja, karaktera i vjerodostojnosti, sasvim je dovoljno dotičnome prepustiti upravljanje manjom općinom, i ubrzo se pokaže o kakvoj je osobi riječ. Ovu Vladu uistinu nije teško svakodnevno kritizirati i prozivati zbog različitih sukoba interesa, nedostatka svake strategije, vizije, i nastavka procesa uhljebljivanja podobnih stranačkih kadrova.

Beljak, univerzalni hrvatski političar


Krešo Beljak, prilikom nedavnog gostovanja na N1 televiziji, izjavio je da HDZ ne vodi Andrej Plenković, nego Martina Dalić. Zapravo, Beljak se osvrnuo na pat poziciju Vlade prema Agrokoru, koja se istovjetno reflektira i na međusobne odnose vodećih članova Vlade, uz povjerenika Ramljaka čija sudbina ostaje i dalje nejasna. Beljak, koji gotovo svakog dana objavljuje parole po društvenim mrežama, ne mora nužno stalno lagati da bi širio neistine. Uostalom, kao i drugi populisti, on samo govori ono što misli da građani misle, ili žele čuti. Tako se pokušava distancirati od politike kojoj samo formalno ne pripada. Kažemo “formalno” zato što se po svim drugim karakteristikama i obrascima ponašanja, Beljak ni po čemu ne razlikuje od stereotipa klasičnog visokopozicioniranog HDZ-ovca, SDP-ovca ili HNS-ovca. Zapravo, Beljak u sebi sadrži po malo od svakoga, što ga čini univerzalnim hrvatskim političarom. Na trenutak, zaboravimo na masovne provale u automobile i krađu stvari, zbog kojih je Krešo Beljak osuđen u zreloj dobi od trideset jedne godine. Nećemo podsjećati ni na mučnu priču o silovanju, u kojoj Beljak normalno nije bio silovatelj, nego se navodno, samo s takvim čovjekom družio.

Većini građana, te su priče davno zaboravljene i nevažne, pod uvjetom da je Beljak danas vjerodostojan političar koji se ponaša suprotno od uhljeba i bahatih muljatora na vlasti. Na Beljakovu žalost, ili sreću, u jednom tekstu ne možemo obuhvatiti sve sumnjive poslove, kontakte i eventualne sukobe interesa s kojima ga se dovodilo u vezu i zbog toga ćemo se orijentirati na fenomen uhljebljivanja, tj. zapošljavanja osoba na temelju rodbinskih i političkih karakteristika i kriterija.

Popis sukoba interesa

Krenimo redom.

Nikolina Herceg Beljak, supruga Kreše Beljaka, zaposlena je kao logoped u dječjem vrtiću “Izvor” čiji je vlasnik Grad Samobor.

Juro Horvat, Beljakov bratić, jest pročelnik za društvene djelatnosti i kulturu grada Samobora.
Miljenko Beljak, također bratić, obavljao je dužnost tehničkog direktora “Komunalca”. Njegovo sadašnje radno mjesto, nije nam poznato.

Stanoviti Krunoslav Znika, vjenčani kum Kreše Beljaka, ima zanimljivo radno mjesto. Voditelj je referade za poljoprivredu grada Samobora.

Sin Željka Staneca, zamjenika gradonačelnika Beljaka, član je skupštine društva “Odvodnja d.o.o.”, čiji je osnivač grad Samobor.
U gradskom Komunalcu radi i otac Sanje Horvat Iveković, također zamjenice gradonačelnika Beljaka.

Zvjezdana Sečen, sestra zamjenice gradonačelnika, radi na Pučkom Otvorenom Učilištu u Samoboru.

Što točno radi Maria Šoić, sestrična Kreše Beljaka, ne znamo, ali radno mjesto joj glasi “suradnik u odjelu za društvene djelatnosti grada Samobora”.

U Komunalcu rade i djeca vijećnika SDP-a, kao i još jedna Beljakova sestrična. Tu je i Zvonka Đurđek, kuma Kreše Beljaka.

Posebno je zanimljiv slučaj Krešimira Jelića, direktora “Odvodnje Samobor”, koji je prije toga radio u Triglav osiguranju, isto tako na radnom mjestu direktora. Kada je Jelić radio u Triglav osiguranju, tada je ova tvrtka donirala gradu Samoboru 100.000 kuna. Supruga mu je vlasnica tvrtke “Trigonum projekt d.o.o.” i upravo ta tvrtka, radila je projekt gradonačelnikove kuće.

Sve su ovo samo fragmenti kompleskne priče o Kreši Beljaku koji je sasvim sigurno u pravu kada napada Vladu zbog Agrokora. Ali uzroci poražavajuće atmosfere u Hrvatskoj daleko nadilaze okvire konkretnih političkih stranaka. Problemi su sustav, pisana i nepisana pravila igre, te mentalitet koji prevladava i autodestruktivno djeluje na čitavo društvo.

Zato, prije no što uputimo pljesak Beljaku i sličnim populistima, povodom prozivanja Dalićke i Plenkovića, trebamo postaviti pitanje, kako bi Beljak stvarno riješio problem s Agrokorom, da je kojim slučajem on o tome odlučivao? I… koliko bi nas tek koštalo njegovo rješenje?

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.