Foto: Josko Ponos / CROPIX

OVAKO JE HEBRANG GOVORIO O GABRIĆU: Izdanak Komunističke partije koji se služi lažima

Autor: Dnevno

Kada je ugledni doktor Ivica Babić, kao predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, stao na žulj oftalmologu Nikici Gabriću, koji ga je prozvao ratnim profiterom koji je “uz pomoć bivšeg  ministra zdravstva Andrije Hebranga lažirao status ratnog vojnog invalida” pri čemu je, tvrdi Gabrić, oštetio državni proračun za 59 tisuća kuna, uzimajući invalidninu koja mu ne pripada, glas protiv te hajke koja je nastupila prema doktoru Babiću digao je, u razgovoru za naš portal, upravo doktor Hebrang, čijih se riječi vrijedi podsjetiti.

Prije svega, kako je tada kazao Hebrang, on nije imao doticaja s utvrđivanjem invaliditeta. Za to su nadležnost imala dva ministarstva: radilo se o Ministarstvu rada i Ministarstvu branitelja.

“Pazite, on me optužio za kazneno djelo. To što je izrekao jako su teške optužbe. Čini mi se da u javnim nastupima njegova strančica nema dovoljno prostora i zato čini sve kako bi dospio u javnost blateći sve oko sebe”, analizirao je Hebrang te nastavio:

“Babić je bio dragovoljac na potezu prema Pakracu. Za to vrijeme, Gabrić je ratovao uz centralno grijanje u svojoj bolnici. On je dio miljea koji ne može smisliti Domovinski rat. Do ’90-ih je bio, a malo ljudi to zna, predsjednik Saveza omladinaca u komunizmu, a nakon toga i kao zastupnik u Saboru bio je u vrhu partije. Time spada među one koji su padom Jugoslavije doživjeli krah”, govorio nam je Hebrang, sarkastično dodajući da je Gabrić ljubomoran na Babića koji se ’90-ih, za razliku od njega, javio u Stožer komiteta, za što su postojali dokazi.

“Gabrić se nije prijavio, ali to nije bio njegov rat pa ga sada pere savjest. On je izdanak vrha Komunističke partije, a njihova osnovna metoda je laž. Zbog tih laži ću ga tužiti”, prijetio je Hebrang, podsjećajući na Gabrićevo ‘prljavo rublje’ koje je zatekao kada je došao u Ministarstvo zdravstva. Točnije, on je kao Predsjednik upravnog vijeća HZZO-a podigao kredit od milijun i 700 tisuća kuna kojega je potom bilo potrebno vraćati. Teške optužbe sasuo je Hebrang na svojeg rivala i zbog toga što ima ulogu u privatizaciji Odjela za dijalizu na Svetom Duhu.

“Gabrić skreće pažnju s nezakonite privatizacije i ugovora s dijalize Svetog Duha u mandatu dok je bio predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a. Sada me napada, a zvao me u svoju stranku”, objašnjavao je, podsjećajući da je tada, bez zakona o privatizaciji, bolnica privatizirala svoj jedini profitabilan odjel – kroničnu dijalizu, dok su skupe i neprofitne komplikacije ostavljene bolnici, zbog čega je 2004. godine podnesena i kaznena prijava.

Naime, 2003. godine dijaliza Sv. Duha prešla je u vlasništvo privatnog investicijskog fonda, koji je na dijalizi ostvario dobit od 1,6 milijuna kuna. Bivši ravnatelj Sv. Duha tada je objašnjavao da je strateškog partnera vidio kao jedino rješenje jer je bolnica imala velike troškove za održavanje starih aparata, a loša kvaliteta dijalize povećavala je komplikacije pacijenata i troškove njihova liječenja.

“Nakon ugovora o privatizaciji, s njim je za to odgovoran i direktor Poliklinike Sv. Duh, Dragan Primorac. Oni su odgovorni za odljev te dobiti iz HZZO-a, a kako su neki portali pisali, dobit je iznosila pet milijuna kuna. Np, kolika je zaista, to znaju samo oni”, zaključio je Hebrang.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.