Generacija obnove

Ova desna stranka poručila: ‘Hrvatima ne treba ovakva Bosna i Hercegovina’

Autor: ZG/Dnevno.hr

Frano Čirko, predsjednik stranke ‘Generacija obnove’ u povodu izbora u BIH obratio se javnosti priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

“Izbor Željka Komšića za hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH na jučerašnjim Općim izborima u BiH konačni je dokaz da ovakva Bosna i Hercegovina nije okvir za normalan život hercegbosanskih Hrvata te da je krajnje vrijeme za pronalazak alternativnog političkog okvira koji će učinkovitije i trajnije zaštitili položaj Hrvata Herceg-Bosne.

Moramo istaknuti kako krivnja za ovakve rezultate izbora nije samo na Bošnjacima koji su samo iskoristili zakonsku mogućnost da u korist svojih interesa Hrvatima izaberu njihovog predstavnika. Ovakav splet događaja posljedica je dugogodišnjeg maćehinskog odnosa Republike Hrvatske prema hercegbosanskim Hrvatima te inzistiranju na “cjelovitosti” i “europskom putu” BiH, umjesto na samoodređenju Hrvata.

Također, HDZ BiH već godinama iskorištava teški položaj Hrvata za održavanje svoje političke dominacije. Upravo je HDZ BiH možda i najveći krivac za Komšićevu pobjedu jer se nije izborio za okvir unutar kojega to ne bi bilo moguće, već su u prvom planu te stranke bili partikularni interesi raznih pojedinaca i kriminalnih skupina. Posljedica takvog stanja je i vrlo nizak postotak Hrvata koji su uopće izašli na izbore i glasovali za kandidata HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Generacija obnove očekuje da svaka daljnja hrvatska politika prema BiH i unutar BiH bude usmjerena isključivo prema samoodređenju Hrvata – bez odgode i bez kompromisa. Hrvatima Herceg-Bosne ne treba ovakva BiH te kao konstitutivni narod imaju pravo na odabir onakvog političkog okvira koji će štititi njihove interese i omogućiti im da sami odlučuju o svojoj sudbini.”

Frano Čirko, predsjednik Generacije obnove




Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.