Nel Pavletic/PIXSELL

Otvorena međunarodna konferencija o zaštićenim područjima i održivom turizmu

Autor: Hina

Trodnevna međunarodna konferencija o zaštićenim područjima i održivom turizmu, koju organizira svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) s projektnim partnerima u okviru projekta “Ekoturizam srednje Europe: alati za zaštitu prirode – CEETO”, otvorena je u ponedjeljak u Opatiji.

Na konferenciji će stručnjaci za turizam i iz sektora zaštite prirode raspravljati o održivom turizmu, kao jedinom prikladnom obliku turizma u zaštićenim područjima i ekološkoj mreži Natura 2000, priopćio je WWF.

Navodi kako će predstavnici donositelja odluka na nacionalnoj razini, agencija iz područja zaštite prirode i turizma, upravljača zaštićenih i Natura 2000 područja, projektni partneri i drugi stručnjaci tijekom tri dana raspravljati o najuspješnijim mjerama za smanjenje negativnog utjecaja turističkih posjeta u zaštićenim i Natura 2000 područjima.

Konferenciju su otvorili direktor WWF Adrije Deni Porej, dožupan primorsko-goranski Petar Mamula, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer te visoki dužnosnici iz ministarstava iz Italije i Njemačke. Oni su istaknuli važnost uspostave kvalitetne suradnje više sektora, poslovanja i lokalnih dionika na pojedinom području u cilju očuvanja prirode kao podloge za društveni i gospodarski rast.

“Turizam predstavlja značajan faktor za zaštićena područja, posebice u cilju osiguravanja njihove financijske stabilnosti. U tom kontekstu, držimo da turizam predstavlja iznimnu priliku za zaštićena i Natura 2000 područja, koja bi trebala potaknuti pozitivne promjene i dovesti do poboljšanja u upravljanju zaštićenim područjima, kao i do poboljšanja društvene i gospodarske situacije na lokalnoj razini te direktnih ulaganja u zaštićenim područjima”, rekao je Porej.

Tijekom konferencije osamdesetak sudionika iz osam zemalja posjetit će i Oporavilište za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu, kao odličan primjer osvještavanja posjetitelja i javnosti o važnosti zaštićenih vrijednosti prirode za razvijanje lokalnog gospodarstva. U WWF ističu kako je razvoj lokalnog gospodarstva važan zbog revitalizacije područja s razvojnim posebnostima, a što su već i objavili u svojoj Procjeni dobrobiti u zaštićenim područjima Hrvatske.

CEETO projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg Srednja Europa. Tijekom projekta provode se pilot aktivnosti vezane za testiranje metoda upravljanja turističkim posjetima i održivim korištenjem prirodnih resursa u nekoliko zaštićenih i Natura 2000 područja u Austriji, Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj i Sloveniji.




Ova konferencija je prilika za susret članova CEETO mreže koja je osnovana ranije ove godine, a omogućuje suradnju i umrežavanje stručnjaka i zaštićenih područja u srednjoj Europi s ciljem dijeljenja znanja i praksi u razvoju, provedbi i promociji upravljanja održivim turizmom, kažu u WWF-u.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.