fbpx
screenshoot

OTKRILI TAJNI PROJEKT? ‘Srpski i hrvatski povjesničari mijenjaju povijest, a ovi Hrvati sudjeluju u tome’

Autor: S.V.

Konferencija „Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma“ na kojoj su ovih dana sudjelovali povjesničari iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, možda se ne bi trebala mistificirati i nazivati javnom, obzirom da je ipak u nekoj mjeri najavljivana i medijski popraćena. No, ne i u hrvatskim medijima…

Upravo o tome izvjestio je Braniteljski portal čije uredništvo sačinjavaju imena velikih zapovjednika i hrvatskih branitelja, a koji se zainteresirao za sadržaj konferencije povjesničara na kojem su sudjelovali Tvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić i Snježana Koren.

Koga je sve okupila Udruga “Krokodil”?


Konferenciju je, naime organizirala Udruga „Krokodil” koja je posvećena promoviranju politike dijaloga, pomirenja i rekonstrukcije pokidanih kulturnih veza na prostoru Zapadnog Balkana ali i produbljivanju uzajamnog razumjevanja te prihvaćanja različitosti. Riječ je o udruzi koja je začela ideju Deklaracije o zajedničkom jeziku koju je svojim potpisima podržalo 10 tisuća ljudi, a sada je u tijeku projekt „ stvaranja prostora za povijesni i kulturalni dijalog kroz kreiranje mreže povjesničara, pisaca, novinara, studenata koja će doprinijeti rješavanju konflikta, uzajamno poštovanim povijesnim narativima i kulturi sjećanja.”

Uredništvu Braniteljskog portala se nikako ne sviđa sudjelovanje Tvrtka Jakovine, Hrvoja Klasića i Snježane Koren u ovom projektu, kao niti činjenica da se o tome malo zna:

“Plaćamo li zato hrvatske povjesničare?”

„Radi se o ljudima iz Hrvatske, sveučilišnim nastavnicima, koji na međunarodnoj razini rade na iskrivljavanju hrvatske povijesti. Oni to rade već dugo i sustavno, s drugim jugonostalgičarima iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Domete toga iskrivljavanja nije moguće opisati, pa ćemo ih ilustrirati riječima iz uvodnoga teksta u tu konferenciju: oni zajedno tvrde da Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci imaju samo jedan jezik („Deklaracija o zajedničkom jeziku“) i za tu su ideju prikupili 10.000 potpisa podrške. Uočite da u tome sudjeluju i sveučilišni profesori iz Hrvatske, koje hrvatska država plaća da mlade naraštaje uče povijesnoj istini, a ne da proizvode povijesne laži. Uočite da je ta „Deklaracija o zajedničkom jeziku“ izravno suprotna Ustavu Republike Hrvatske, a svejedno su je potpisali hrvatski državni zaposlenici!”, kažu i dodaju:

„Ako malo bolje pregledate „Krokdil“, ali i životopise Klasića, Jakovine i Koren, vidjet ćete da ti ljudi već godinama sustavno djeluju protuhrvatski, ne samo u jeziku i povijesti, nego i u drugim aspektima hrvatske kulture.

“Taj rak je proširen na Domovinski rat”
Stvorili su mrežu financiranu izvana financirana koja je, dakle zaključila da imamo jedan jezik pa je i donijela „Deklaraciju“ i za nju prikupila potpise. Što se tiče Snježane Koren, hrvatski su mediji o njenom napadu na naš jezik izvijestili naknadno i skromno, a HAZU, Sveučilište u Zagrebu, Saborski odbora za Ustav, Uskok i DORH nisu ni pomislili da reagiraju ili interveniraju. A sada se ovim projektom taj rak širi i na Domovinski rat! „Tko je prvi počeo“… Što su tamo govorili Klasić, Koren i Jakovina? Kome u Hrvatskoj oni to trebaju reći, kome predati izvješće i tko to treba ocijeniti? Vjerujemo da je prvo Sveučilište u Zagrebu, a onda i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dakle ministrica Blaženka Divjak”.

Zbog niza sumnji u korektnost ovog projekta, Braniteljski portal traži sljedeće:

1. Hitno i jasno očitovanje Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva znanosti i obrazovanja o djelovanju Klasića, Jakovine i Koren protiv hrvatskoga Ustava, znanosti o jeziku i istine o povijesti. Mi znamo za akademsku slobodu i slobodu mišljenja, ali znamo i to da hrvatski neprijatelji ne smiju pisati hrvatsku povijest i hrvatski jezik!
2. Tematsku sjednicu Hrvatskoga sabora o hrvatskom jeziku i hrvatskoj povijesti.

3. Zaustavljanje pisanje udžbenika povijesti tko god da ih piše, sve dok se ne donese sadržaj gradiva za povijest Domovinskoga rata.

4. Smjenu dr. Snježane Koren s pozicije voditeljice stručne radne skupine za izradu prijedloga kurikuluma povijesti u okviru kurikularne reforme.

5. Mišljenje i preporuke HAZU o aferi „hrvatski jezik“ i aferi „Povijest hrvatskoga Domovinskoga rata“.

Osim toga, pozivaju Hrvatski Sabor i sve saborske zastupnike, sve braniteljske udruge u RH, Generalski zbor, hrvatske povijesničare, HAZU, Predsjednicu RH, Predsjednika Vlade RH, MZO RH, ministarstvo hrvatskih branitelja,ministricu Blaženku Divjak, da se žurno očituju o ovom nemilom i zataškanom događanju u Beogradu koji se vodio pod nazivom „Tko je prvi počeo?“

 

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.