Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Otkriveno što se krije u priči o Mercedesu! Sporna čak tri detalja: Evo što se događa

Autor: Dnevno

Ugovor o najmu luksuznog Mercedesa E klase između majke ministrice Gabrijele Žalac i tvrtke Star rent-a-car šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića, kojim je Jolly mahao prije neki dan na konferenciji za novinare, potpisan je, prema onome što je objavljeno, 18. siječnja, no ovjera potpisa majke Vinke Ivanković napravljena je kod javnog bilježnika tek 5. ožujka, čak mjesec i pol nakon sklapanja ugovora.

Cijela priča postala je izrazito sumnjiva za javnost, a vjerodostojnost samog ugovora o najmu i priče koju ministrica Žalac javno pripovijeda itekako upitna.

Mercedes koji je dva mjeseca bio parkiran u dvorištu njezine obiteljske kuće i kojim se navodno hvalila lokalnim HDZ-ovcima još sredinom siječnja, a koji prema svjedočenju susjeda isključivo vozi njen suprug Mario Žalac, unajmila je njena majka, koja će ga, kako je ministrica rekla, vjerojatno i kupiti, piše Jutarnji list.

Potpis je ovjerio javni bilježnik u Vinkovcima, a prema tumačenju nekih njegovih iskusnih kolega u Zagrebu, on nije u ovoj priči napravio ništa protuzakonito jer dozvoljena je naknadna ovjera potpisa, no Jutarnji list doznaje da se radi o neuobičajenoj praksi koja se kod njih u uredu nikada ne događa.

“Ovjerom potpisa utvrđuje se identitet potpisnika i to se radi isti dan kada se ugovor i solemnizira kod javnog bilježnika te je doista čudno da je potpis ovjeren tek nakon mjesec i pol. To se kod nas ne bi moglo dogoditi, a uostalom i leasing kuća traži da im vratite primjerak ugovora s ovjerenim potpisima, a zašto to ova kuća nije tražila, možemo samo spekulirati”, rekao je za Jutarnji iskusni zagrebački javni bilježnik iz jednog od najvećih javnobilježničkih ureda u državi.

Dodao je da može samo spekulirati zašto je majka ministrice mjesec i pol zadržavala ugovor koji je potpisan 18. siječnja i zašto autokuća Star rent a car nije tražila svoj primjerak ugovora.

“Gledajte, da vi i ja idemo uzeti auto na leasing, ta auto-kuća bi isti dan tražila svoj primjerak solemniziranog ugovora sa svim ovjerenim potpisima. To nije kazneno djelo, ali je neuobičajeno. Zapravo, majka ministrice Žalac, ako je vozila taj automobil od 18. siječnja, vozila ga je bez valjane dokumentacije“, objasnio je javni bilježnik.




Ugovor o najmu sklopljen je na određeno vrijeme, i to od 18. siječnja 2019. do 31. siječnja 2020., s tim da se može raskinuti u bilo koje vrijeme uz otkazni rok od 15 dana.

Prema članku 4 Ugovora, najmoprimac je dužan podmirivati mjesečni iznos najamnine najkasnije do 5. u mjesecu za sljedeći mjesec. Ministrica Žalac trebala bi pokazati i uplatnice kao dokaz kako bi se vidjelo tko je i je li uopće plaćao najam auta.

Jutarnji list poslao je upit njenom Ministarstvu da dostave i ugovor i uplatnice, ali nakon što su otkrili priču o Mercedesu, više se nisu uopće javljali.




Druga stvar koja bi mogla biti sporna u ovoj priči oko najma luksuznog Mercedesa je i cijena.

Naime, u ugovoru stoji da je mjesečna cijena najma 903,01 euro, odnosno nešto manje od 6800 kuna, a Nova TV je u prilogu od četvrtka u razgovoru s jednim djelatnikom druge rent-a-car kuće doznala da se kod njih isti model Mercedesa s osnovnom opremom unajmljuje po cijeni od 13.000 do 14.000 kuna mjesečno, dakle po 100 posto većoj cijeni od one koju je Jolly dao ministričinoj majci.

I treća stvar koja baca sumnju na cijelu priču jest ta da zapravo za ugovor o dugoročnom najmu s rent-a-car tvrtkom uopće nije potrebna ovjera kod javnog bilježnika, nego se takvi ugovori ovjeravaju isključivo kad je riječ o leasingu, za što Star rent a car nema dozvolu Hanfe. Kako je sama ministrica rekla da bi joj majka nakon najma mogla i kupiti automobil, ovdje bi mogla biti riječ o i tzv. crnom leasingu.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.