FOTO: Cropix

OTKRIVENA POZADINA PRIČE! Nekada mu nije trebao, danas zdušno navija za njega: Evo zašto će Čačić podržati Milanovića za predsjednika

Autor: Ines Brežnjak

Otkako je bivši premijer Zoran Milanović službeno najavio svoju kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske, ne prestaju reakcije aktualnih političara. Dok ga jedni kude, drugi ga hvale na sva zvona, a jedan od njih je šef Reformista i varaždinski župan Radimir Čačić koji je nedavno za HRT komentirao Milanovića i njegovu utrku za Pantovčak.

“Hrvatska zaslužuje i treba puno kvalitetniju osobu, s puno više sadržaja i puno manje estrade, s puno jasnijim, čvršćim i kvalitetnije artikuliranim stavovima o svim političkim pitanjima od sadašnje predsjednice”, rekao je Radimir Čačić te dodao: “Po svojim političkim stavovima i dosadašnjem radu, Milanović je osoba koja sasvim sigurno može napraviti taj pomak. On je, po mom uvjerenju, lijevi građanski liberal, i po tome vrlo blizak našoj političkoj poziciji”.

Čačić i Milanović već su surađivali.

“Prema mom iskustvu s njim, a to su godine zajedničkog rada u opoziciji do pobjede 2011. i nakon toga zajednički rad u Vladi, njegovo je iskustvo vrlo dobro te može napraviti pomak koji nam treba”, kazao je Čačić.

Čačić je svojevremeno govorio kako mu Milanović ne treba

Iako ga sada hvali i daje mu podršku, u intervjuu koji je 2015. dao za Novi list, Radimir Čačić nije baš tako razmišljao. Tada je, odgovarajući na pitanje misli li da će Milanović, ako uđe u Sabor, tražiti njegovu pomoć pri sastavljanju Vlade, izjavio: “Oni nama ne trebaju, a mi bismo njima mogli zatrebati. Tu gdje imamo izborne ambicije, oni nama ne trebaju”. A izborne ambicije koje je spominjao bile su sjever Hrvatske i Varaždinska županija, kojoj je i danas na čelu.

No, od 2015. do danas slika se, izgleda, ipak malo izmijenila. Dobro upućeni izvori tvrde da Radimiru Čačiću itekako treba SDP, i to na području na kojem “operira” trenutno, te da je upravo to jedan od razloga što sada tako zdušno podržava Milanovićevu kandidaturu.




Dogovor Reformista i SDP-a

Čačićevi Reformisti i SDP navodno su sklopili “pakt” koji uključuje nekoliko etapa zajedničkog djelovanja. Prvi je korak bio zajednički izlazak na izbore za vijeća mjesnih odbora grada Varaždina. Drugi je korak podrška Reformista SDP-ovu kandidatu, u ovom slučaju Zoranu Milanoviću, na nadolazećim predsjedničkim izborima.

Treća stvar koju bi Reformisti i SDP trebali zajedno odigrati jesu parlamentarni izbori. Kako se doznaje, zajednički planiraju osvojiti 3. izbornu jedinicu, u kojoj su Reformisti među vodećim političkim snagama. Na tim bi izborima, prema saznanjima, Radimir Čačić trebao biti treći na listi, dok će koalicijsku listu predvoditi netko od SDP-ovih ljudi. Posljednji zajednički plan jesu izbori u županiji koji će se održati godinu dana nakon parlamentarnih, a na kojima će Reformisti tražiti još jedan mandat za predsjedanje županijom, dok će, u skladu s dogovorom, mjesto zamjenice župana pripasti predsjednici Županijske organizacije SDP-a Barbari Antolić Vupora.




Dva od četiri spomenuta dogovora već su “riješena”. Iako Milanović jest kandidat kojeg će podržati liberali, pa prema tome i Reformisti, po svemu sudeći, nova situacija pobija Čačićevu izjavu iz 2015. godine – SDP mu itekako treba, i to baš tamo gdje je najjači – u Varaždinskoj županiji. A ako mu treba SDP, treba mu i zdušno navijanje za Zorana Milanovića na nadolazećim predsjedničkim izborima.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.