Otkrivamo Sanaderov (tajni) plan za povratak: Braneći ‘svoj’ HDZ, on zapravo igra na kartu Tomislava Karamarka

Autor: B. D.

Ako netko dobro razumije kako funkcionira politika i pravosuđe u Hrvatskoj onda je to upravo Sanader. Upravo zato u svim svojim obranama nikada nije rekao ni rijeći protiv svoje bivše stranke, ali i Tomislava Karamarka jer to su njegova dva posljednja džokera u rukavu za povratak – na slobodu!

Iako se činilo da je već pomalo zaboravljen u bespućima pravosudne zbiljnosti, zadnjih dana bivši je premijer ponovno “izronio na površinu”. Iznoseći završnu riječ na suđenju za FIMI Mediju, Ivo Sanader je u svom stilu samouvjeren i ponovno agresivan, postavio najtočniju dijagnozu hrvatske korupcijske bolesti koja traje zadnjih desetak godina.

Definitivno, danas u Hrvatskoj nema osobe ili pojavnosti o kojoj postoji tako jedinstveni konsenzus kao što je to Ivo Sanader. Naime, vjerojatno nema čovjeka u Hrvatskoj koji još vjeruje u njegovu nevinost, a s druge strane ne postoji vjerojatno nitko tko bi stavio ruku u vatru da je bivši premijer zaista kriv za sve korupcijske i kriminalne radnje u ovoj zemlji, pa čak i one koje mu stavljaju na teret.

I njemu samom vjerojatno treba malo vremena kako bi se sjetio svih grijeha za koje odgovara, a kako je krenulo, nije nemoguće da mu glavno-državni Bajić do kraja mandata (nagodinu) napiše još poneku optužnicu uz ovih šest koje već ima.

Jer prema Mladenu Bajiću, hrvatska je korupcijska hobotnica započela i završila sa Sanaderom, a sve ostalo je tek kozmetika. Europa je aklamacijom pozdravila hrvatsku borbu protiv korupcije koju je dugogodišnji hrvatski državni odvjetnik započeo, kako je i sam priznao, po nalogu politike onda kada je za to dobio sva moguća zelena svjetla – od onih s Markovog trga i Pantovčaka pa do onih iz Berlina i Bruxellesa.

Nije nemoguće da Sanader za koji dan zaradi optužnicu i za HGK jer model kojim je pljačkana Komora i hrvatske tvrtke neodoljivo podsjeća na “rukopis” iz FIMI medije. Osim toga kralo se upravo u Sanaderovo vrijeme od 2005. do 2009., pa zašto netko od prvooptuženih ne bi lijepo rekao kako je sve to naredio Sanader jer ionako je svejedno – šest, sedam ili osam presuda – 15, 20 ili 25 godina robije. Zaista (mu) je svejedno.

Dakle, ako netko dobro razumije kako funkcionira politika i pravosuđe u Hrvatskoj, onda je to upravo Sanader. Nije više nikakva tajna da su čak i neki suci koji su njemu (pre)sudili, radili (čitaj: sudili) po izravnim naputcima koji su preko jednog čovjeka s kozjom bradicom i “hozentregerima” stizali s Markova trga. Tako su, zna se, osuđeni Hrvoje Petrač i Branimir Glavaš. Prvom je, kaže legenda, optužnica preinačena u jednoj noći, uoči samog izricanja presude, a drugom je ona smontirana daleko od DORH-a i sudnice.

Zato kad danas u sudnici prilično neočekivano brani svoju dojučerašnju stranku iz koje ga je izbacila njegova nasljednica (nedugo potom je i sama doživjela istu sudbinu), Sanader zapravo igra na svoju posljednju slamku i kartu spasa Tomislava Karamarka.




U svim svojim obranama žalio se da su mu smještali njegovi dojučerašnji suradnici pa čak i prijatelji. S iznimkom Luke Bebića koji i nije imao neku osobitu moć te Tomislava Karamarka kojeg je doveo na mjesto šefa policije umjesto Berislava Rončevića onog tragičnog dana kada je ubijena Ivana Hodak.

Naime, dođe li Karamarko na čelo Vlade nakon sljedećih izbora, Sanader se nada da bi mu upravo on mogao omogućiti pravednije suđenje u procesima koji ga tek čekaju, ali i onima pred Vrhovnim sudom. Kao krajnja konzekvenca ostaje mu Ustavni sud koji je uvijek bio produžena ruka politike i koji može usvojiti poneku od desetak ustavnih tužbi što će podnijeti njegova obrana u svim procesima.

Logikom neka se jedna ukine, druga smanji, možda se vrati na slobodu i daleko prije nego bilo tko u ovom trenutku može predvidjeti.




Par sati prije svog bijega iz Hrvatske povjerio se kako su ga mnogi izdali, ali je ostalo, kako je rekao, ipak malo i pravih prijatelja koji ga nikada neće napustiti. Je li i Karamarko jedan od njih, pokazat’ će vrijeme.

Ljudi iz Sanaderove obrane tvrde kako je njegov plan više nego jasan. Čak i onda kada se činilo da je obrana po načelu “svi lažu samo da bi spasili sebe” neuvjerljiva i neproduktivna, jer on na sudu prije svega treba obraniti sebe od optužbi cijele regimente svjedoka pokajnika, takav njegov pristup nije slučajan.

Naime, iskusni odvjetnički lisci poput Čede Prodanovića i Jadranke Sloković nisu od jučer i znaju što rade. Kažu, da je ovakav način obrane izabrao on sam, ali kada se prebroje njegovi procesi (i oni završeni i oni koji još nisu ni započeli) vidljivo je da svi počivaju na nekom pokajniku. Za Hypo je presudan bio iskaz Mate Granića, u procesu Ina-Mol krunski je svjedok bio Ježić, za Fimi mediju ih je teško sve i pobrojati, za Planinsku su mu smjestili Fiolić i Čobanković, za HEP Mravak itd, itd. Svi će oni proći s relativno malim (ili nikakvim) kaznama, a on bi trebao ispaštati za sve.

Posljednja Sanaderova obrana u slučaju FIMI medije gdje su ga za optužili oni koji su od početka operativno proveli pljačku stoljeća (Mladen Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević), ali i oni koji su bili mozak operacije i sasvim sigurno sve znali, pokazala je da u Hrvatskoj korupcijska hobotnica nije imala više krakova nego jedan iz kojeg je sve izlazilo i završavalo.

Ta naivna Bajićeva krivotvorina je nešto što će Hrvatsku pratiti još godinama.

Jer nitko, ali baš nitko u ovoj zemlji ne vjeruje kada Ivan Jarnjak danas tvrdi da je Sanader sve vodio. Zar jedan premijer koji vodi cijelu državu, vanjsku i unutarnju politiku ima vremena pisati fakture, davati i uzimati novac ispod stola? Nabavljati automobile, voditi evidenciju kome je i koliko plaćeno. Brojiti novac po garažama i podrumima. Pa jako se dobro zna u čijem je to uredu rađeno, ali to jedino ne želi znati Mladen Bajić koji se jednostavno boji starog i prefriganog zagorskog policajca.

Kako bilo, Ivo Sanader i nema mnogo izbora. Spregom politike i pravosuđa rješavao se svojih političkih protivnika. Danas zna da mu ta sprega izravno radi o glavi, a u skoroj se budućnosti nada da bi ga ona mogla izvući i amnestirati od većine onoga za što je danas kriv.

Zato Sanader danas brani svoju stranku. Zna on što radi i zato zadnjih mjeseci i djeluje vrlo samouvjereno.

Iako je teško vjerovati da bi se scenarij mogao odvrtiti onako kako je on to sebi zamislio, u Hrvatskoj ništa nije nemoguće.

 

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.