Bruno Konjević/CROPIX

OTKRIVAMO: Ovo je najveći ‘grijeh’ bivšeg ministra Damira Krstičevića

Autor: Snježana Vučković

Demistificirajmo odmah na samom početku.

Najveći grijeh bivšeg ministra Damira Krstičevića njegova je odluka da prihvati ministarsko mjesto i da se u politiku na bilo koji način uopće uplete.

Naivnost je imala svoju cijenu

Za prihvaćanje ministarskog mjesta u resorima kao što su MORH ili Ministarstvo branitelja, potrebna je silna kuražnost, ili pak naivnost i to iz razloga koje više uopće ne treba sakrivati. Bavljenje vojskom, ovom sadašnjom ili onom bivšom (braniteljima) za veliki dio Hrvata su ‘ćorava posla’, a do takve atmosfere doveli su mediji koji nikada nisu skrivali odbojnost prema ljudima koji su obranili Hrvatsku, ali i onima koji su za nju spremni ratovati.

I dok kod aktualnog ministra Tomislava Medveda vidimo određenu odvažnost i svjesnost da je politika vrlo često kaljuža u kojoj se protiv opozionicista i neistomišljenika valja boriti jednakim oružjem, kod bivšeg ministra Krstičevića naivnost kojom je pristupao javnosti, ali i nekim odlukama – jasno je vidljiva, a po svemu sudeći mu je i presudila.

 Kako je i na koji način dao ostavku, te kako je nemušto ispunio imovinsku karticu, a potom i pokušao raspetljati posljednju aferu “stanovi”, ćemo tek kad rasvijetlimo: kako se i zašto u raljama medija i negativnom kontekstu našao jedan od najbezazlenijih ministara do sada…
Zamjerali mu ulaganja… A zašto?

MORH, kao vrlo zahtjevan, iziskuje neprestan angažman i ulaganja kako bi HV koliko-toliko išao u korak s ostatkom svijeta za koji, na žalost, moramo priznati da godinama tapka po ratnom rubu. Ratna eskalacija, a to je dokazano kroz povijest, neće se dogoditi možda, nego će se dogoditi sigurno i pitanje je samo u kojem trenutku te s kojim povodima. Ministar takvoga resora, budi se i liježe sa činjenicom da do rata može doći već sutra i da će, pođe li nešto po zlu, upravo on biti glavni krivac. Biti odgovoran za nespremnost vojske, nedostatnost oružja ili njegovu neuporabljivost, priznat ćete – velik je stres.

Unatoč tome, i unatoč neprestanim udarima medija koji su mu tražili dlaku u jajetu, prigovarali za nabavku oružja, ismijavali ga memovima i sramotnim (a najčešće neutemeljenim) komentarima, bivši ministar Damir Krstičević radio je revno i danonoćno. I svoj posao radio je dobro jer je svoja iskustva stečena najprije u JNA, a potom i u Domovinskom ratu, na najbolji mogući način pretočio u preustroj HV-a.

Političke partnere naivno poistovijetio sa suborcima

Istodobno, činjenica da je bivši ministar bio prvenstveno vojnik koji je u Vladi i pred medijima istupao emotivno, bila je jednim od glavnih razloga zbog kojih nije trebao prihvatiti ministarsko mjesto. Jer Krstičević je do zadnjeg dana, sve do ostavke, svoje političke partnere, opoziciju, medije i općenito hrvatsku naciju, naivno poistovijetio sa svojim suborcima s bojišnice prema kojima se, neovisno o činu, ophodio iskreno, prijateljski i emotivno.
Krstičević, na žalost, do odlaska nije shvatio da politički svijet u Hrvatskoj na taj način ne funkcionira. Da u tom svijetu u kojem se kombinira, pregovara i trguje “ispod tezge” – nema časti.

Čovjek koji nije prebolio gubitke svojih pilota dao je ostavku. Svakome tko je imalo poznavao bivšeg ministra obrane, bilo je jasno da će to učiniti.

Naivnost Damira Krstičevića ogledala se u mnogim njegovim javnim istupima, a ona koja se pamti jest njegovo objašnjavanje neispravno ispunjene imovinske kartice. U tadašnjem moru afera imovinskih kartica u kojima su silni ministri prešućivali stotine kvadrata kuća, okućnica i stanova, mediji su na križ razapeli jedinog političara koji je iskreno odgovarao. Krstičević koji sa svojim naglaskom i zbunjenim izrazom lica objašnjava kako “nije znao točno kako se to ispunjava” – doveo je do granice humora.

I na koncu – stanovi… 

Jedan ili dva? Dok MORH tvrdi kako je u pitanju jedan stan, mediji kažu kako su dva prenamijenjena u jedan. Je li u pitanju jedan ili dva stana, tek će se razotkriti, no jedno je neosporno. Zbog zasluga u ratu, čina generala, dužnosti koju je obnašao u Glavnom stožeru i invaliditeta, Krstičević je stekao to pravo prema pravilniku koji je donio – Gojko Šušak. I ne samo to. Ne treba zaboraviti da je SDP-ov bivši ministar obrane Ante Kotromanović, stambeno zbrinut na identičan način. No, Kotromanović u ovome trenutku nije bitan. Nego Krstičević preko kojega se HDZu zadaju predizborni udarci, čak i nakon njegove ostavke.
Zaključno, bivši ministar silno je pogriješio onoga trenutka kada je pristao biti ministrom obrane. Njegov nedostatak elokvencije i nedostatnost javnog samopouzdanja bez kojega je teško biti ministar, bio je idealan mamac za populaciju kojoj je draže lijepo uvijeno prodavanje magle od same učinkovitosti.  Iako je nedostajalo kvalitetne retorike, bivši ministar je imao ogromno znanje s kojim je ovaj resor bio na dobitku. Stoga je prava šteta što Damir Krstičević nije bio “čovjek iz sjene” ili makar savjetnik jer većina promjena koje je uveo u MORH, za svaku su pohvalu.

KRSTIČEVIĆ TRAJNO ODLAZI IZ POLITIKE? Samo su dva scenarija moguća!

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.