fbpx

Otkrivamo Mravakova iznenađenja: Teretit će Sanadera, Kosor, ali i oporbu

Autor: Damir Kramarić

Govoreći o iznenađenjima Šerić je mislio na dio Mravakovog iskaza koji tereti bivšu vlast, dakle SDP-ovu koalicijsku Vladu za čije vladavine je HEP malverzacijama sa stanovima oštećen za oko 40 milijuna eura.

– Tek treba vidjeti tko je sve gore u nebesima. A vidjet će se uskoro. Doznat će se tko je prva karika, ali moglo bi biti i iznenađenja. Ništa vam drugo ne mogu reći osim da se Mravak zadnjih tjedana branio istinom – izjavio nam je u petak Branko Šerić, odvjetnik bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka, koji je u četvrtak navečer, nakon pet mjeseci provedenih u pritvoru, pušten na slobodu.

Šerić, naime, još ne smije otkrivati detalje iskaza svog branjenika, pa je za javnost progovorio u šiframa. Pokušavajući uz pomoć nekih dobro obaviještenih izvora dešifrirati njegovu poruku te pomno analizirajući afere za koje se tereti Mravak, došli smo do vrlo vjerojatnog Mravkovog iskaza u kojem bi, osim Barišića i Sanadera, na skorom suđenju mogao teretiti i mnoge aktualne, ali i bivše Račanove ministre. No, krenimo redom…

Sanader je posve sigurno prva karika


Kao prvo, Ivan Mravak je, osim Mladena Barišića, kojeg je direktno teretio za izvlačenje novca iz HEP-a u aferi Fimi Media, USKOK-ovim istražiteljima zasigurno rekao da je prva karika u lancu bio bivši premijer Sanader, koji je direktore javnih tvrtki i uputio na Barišića, tražeći od njih da ispunjavaju njegove zahtjeve, odnosno da daju novac Barišiću. Sanader je, dakle, posve sigurno prva karika u spominjanom korupcijskom lancu.

Kao drugo, Mravak u svojim iskazima najverojtanije tereti i neke od ministara aktualne vlade, a prije svega ministra financija Ivan Šukera, koji je sudjelovao u donošenju odluka o isporuci jeftinije struje mostarskom TLM-u. Vrlo je moguće, međutim, da je govoreći o isporuci jeftinije struje Mravak spomenuo i premijerku Kosor, koja je u to vrijeme bila članica užeg kabineta Vlade, koji je i donio odluku o jeftinijoj struju za TLM. Govorio je zasigurno i o Božidaru Kalmeti i Petru Čobankoviću, koji su zajedno sa Šukerom i Polančecom u vrijeme prodaje TLM-a hrvatskom konzorciju sjedili u Upravom odboru HFP-a koji je i odlučivao o uvjetima prodaje TLM, a jedan od uvjeta je, kako je poznato, bio da TLM dobiva jeftiniju struju.

Mravak će, baš kao i Polančec, teretiti Kosor i njene ministre

Podsjetimo ovdje da je Ante Nobilo, odvjetnik Damira Polančeca, prije nekoliko mjeseci najavio da će kao svjedoke u slučaju HEP-TLM (za kojeg se osim Ivana Mravaka tereti i Damir Polančec) pozvati članove užeg Vladina kabineta, jer su svi oni, prema tvrdnjama Nobila, zajednički donijeli odluku o isporuci jeftinije struje TLM-u. Mravakov iskaz bi se, dakle, u slučaju jeftine struje za tu tvrtku mogao poklopiti s Polančecovim, što bi značilo da dvojica svjedoka za kazneno djelo terete aktualnu premijerku i njene ministre.

Kao treće, govoreći o iznenađenjima Šerić je najvjerojatnije mislio i na dio Mravakovog iskaza koji tereti bivšu vlast, dakle SDP-ovu koalicijsku Vladu za čije vladavine je, malverzacijama sa stanovima, HEP oštećen za oko 40 milijuna eura. Jadranka Kosor, naime, ovih dana ne prijeti praznom puškom kada ističe da su se u HEP-u mnoge nezakonitosti događale i u vrijeme koalicijske Vlade, dakle u periodu od 2000. do 2004. godine. Ta njezina tvrdnja je, za razliku od mnogih drugih, najvjerojatnije posve istinita i ne treba sumnjati da će ju HDZ još mnogo puta koristiti da pokuša kompromitirati oporbu, odnosno da narod pokuša uvjeriti da ni današnja opozicija, dok je bila na vlasti, nije bila manje korumpirana od aktualne HDZ-ove Vlade.

Možemo, dakle, zaključiti da će suđenje Ivanu Mravku biti iznimno zanimljivo, a za mnoge članove aktualne, ali i bivše Vlade, vrlo neugodno, pa čak i opasno.
Mravak izašao iz istražnog zatvora, na usluzi je USKOK-u i najavljuje iznenađenja

Mravak je zajedno s bivšim potpredsjednikom vlade Damirom Polančecom i bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom osumnjičen da je HEP oštetio za 600 milijuna kuna, zbog čega je i završio u istražnom zatvoru. USKOK je protiv njega pokrenuo i istragu zbog sumnje da je struju po znatno nižoj cijeni prodavao dvjema tvrtkama u sastavu koncerna DIOKI te da je toj tvrtki bez odluke Uprave HEP-a dao zajam od 15 milijuna kuna s rokom otplate od 60 dana te kamatom od 10,5 posto.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.