fbpx

Otkrivamo: I. Mijatović u Hrvatskoj je zahvaljujući Plivi postao američki milijunaš, a Hrvatskoj duguje skoro 7 milijuna kuna poreza (2. dio)

Autor: Irena Divković Milanović

Ime hrvatskog Rockefellera Ivana Mijatovića koji je svoje veliko bogatstvo stekao sudjelujući u najvećim hrvatskim privatizacijama u Ministarstvu financija pa HT-u i Plivi, ovih se dana pojavilo i na takozvanom poreznom stupu srama u Hrvatskoj. Naime, na dan 31. 7. 2013. godine Plivin milijunaš, i Škegrin igrač za specijalne zadatke, nalazi se na visokom mjestu liste dužnika Porezne uprave s dugom prema državi u iznosu od 6.830.884,78 kuna. Tako se taj anonimni bogataš svrstao među 30 najgorih u Hrvatskoj koji državi nisu platili 1,5 milijardi kuna poreza. Istodobno, Mijatović izvršava sve svoje porezne obveze u SAD-u

Na dan 31. 7. 2013. godine Plivin milijunaš, u poslovnim krugovima prozvan hrvatski Rockefeller, Ivan Mijatović nalazi se na visokom mjestu liste dužnika Porezne uprave s dugom prema državi u iznosu od 6.830.884,78 kuna. Tako se taj anonimni bogataš i Škegrin igrač za specijalne zadatke svrstao među 30 najgorih u Hrvatskoj koji državi nisu platili 1,5 milijardi kuna poreza. Ivan Mijatović rođen 1973. godine svojedobno je bio pomoćnik ministra financija Bože Prke i kao što sam već naglasila, bliski suradnik Borislava Škegre. Bio je član Uprave Plive i šef Nadzornog odbora Hrvatskog Telekoma, vodio povjerenstvo za privatizaciju HT-a, nakon čega je otišao u Deutsche Telekom. U Ministarstvu financija bio je načelnik za upravljanje javnim dugom i gotovinom i zadužen za drugu javnu ponudu Plivinih dionica. Prozivalo ga se zbog više slučajeva sukoba interesa. Bio je u Nadzornim odborima ARZ-a, Končara, PBZ-a. Dok je radio u Plivi 2005. godine kupio je u Charlotti u SAD-u vilu od 500 kvadrata, s 9 soba i velikim bazenom, apartmani i dvorac u SAD-u o čemu sam iscrpno pisala u prošlom tekstu.

Mijatovići kupili nekretninu na mjestu gdje žive bogataši s američke Forbesove liste

Dakle Mijatović i njegova supruga Amerikanka Debra od Mijatovićevih hrvatskih poslova već su toliko zaradili da su mogli kupiti i nekretninu na mjestu gdje žive bogataši s američke Forbesove liste, najbolje plaćeni plastični kirurzi, menadžeri i odvjetnici američke elite. Radi se o luksuznom hotelu St. Regis Residence na glasovitoj Petoj aveniji na Manhattanu u New Yorku. Taj tradicionalni simbol njujurškog luksuza i smještaja u ponudi ima apartmane za iznajmljivanje i prodaju. Kad je riječ o potonjem, radi se o tzv. Timeshare ugovorima gdje kupac dobiva parcijalno vlasništvo te korištenja apartmana određenog broja tjedana godišnje prema vlastitom izboru. Kupcu apartmana u St. Regis hotelu s 5 zvjezdica, na usluzi stoje i svi ostali hotelski kapaciteti poput dvorane za relaksaciju, recepcije, room servisa, bara. U slučaju Mijatovića radi se o kupnji četiri tjedna godišnje koji su plaćeni gotovinom u iznosu 565.129 dolara te upisani u zemljišne knjige grada New Yorka 7. ožujka 2008. godine.


Vila za odmor od 922.000 dolara

Kupnja je obavljena gotovinom, a kao suvlasnici upisani su supružnici Ivan i Debra. Prilikom upisa apartmana priložen je i dokument ovjeren 17. listopada 2007. kojim javni bilježnik iz grada Charlottea potvrđuje vjerodostojnost isprave i potpise supružnika Mijatović. Zanimljivo je navesti kako je početkom devedesetih Pliva imala vlastiti apartman na Manhattanu. Danas ta tvrtka nema u Americi ni ime ni nekretninu, ali zato se situacija izmijenila u korist Mijatovića. Međutim, apartman na Petoj aveniji neće biti zadnja imovina samozatajnog tajkuna.

Renomirano američko ljetovalište, otok Hilton Head u Južnoj Karolini reklamira se kao savršen tropski raj za odmor. Prirodni rezervati upotpunjeni su golf i teniskim terenima te nizom rekreacijskih sadržaja i spa centrima u najluksuznijim hotelskim kompleksima. Tu su i kilometrima duge bijele pješčane plaže. Hilton Head smatra se jednom od najzanimljivijih destinacija za odmor u SAD-u. Otok Hilton Head kao i obale Južne Karoline cijene otmjeniji gosti dubljeg džepa koji bježe od razvikane Floride i njezinog masovnog turizma.

Očito su sve to imali na umu supružnici Mijatović kad su 6. svibnja 2009. godine kupili ljetnikovac usred tog oplemenjenog tropskog raja. Dakle tri mjeseca nakon što je istekao Ivanov zadnji ugovor s Plivom odnosno Barrom koji ga je 2008. imenovao šefom američke podružnice bivšeg hrvatskog farmaceutskog diva. Vila za odmor površine oko 200 metara četvornih s bazenom i dvorištem, okružena gustom šumom, službeno je 2011. vrijedila 922.000 dolara. Tek kupnjom ljetnikovca može se reći da je bivši Plivaš I Škegrin pomoćnik ostvario san prosječnog američkog milijunaša.

Za 4000 dolara tjedno iznajmljuje američku vilu za odmor

Hrvatski Rockefeller vilu za odmor odlučio je i komercijalizirati. Preko internetskih stranica jedne agencije za nekretnine iznajmljuje se po cijeni od 2 000 dolara izvan sezone i 4 000 dolara u punoj sezoni. Radi se naravno o tjednom najmu. Sudeći prema poreznoj kartici, Mijatovići će troškove godišnjeg poreza 9 460 dolara za ovu vilu moći podmiriti za manje od tri tjedna najma na vrhuncu sezone. Od ostatka prihoda moći će bez problema platiti i poslugu te vjerojatno i prilično zaraditi. Iz porezne kartice vidljivo je i kako novopečeni Amerikanac Ivan uredno servisira porezne obveze i za ovu nekretninu, jednako kao i za dvorac u Charlotteu. Također, i luksuzni apartman na Petoj aveniji može iznajmljivati dnevno za 850 dolara. Naravno, nije isključena i mogućnost zarade od oročenih štednih depozita što igrači njegova ranga redovito uživaju.
Iz oglasa za najam vile vide se i reference, a tu je i bogata foto galerija. Potencijalnim gostima u Mijatovićevoj vili na raspolaganju su 4 sobe sa 16 ležaja, 4 kupaone, jacuzzi, grijani bazen, ali i super brzi internet i to sve treći red od obale Atlantskog oceana. Osim toga Mijatovićev ljetnikovac, građen 1981., nalazi se u glasovitom turističkom odredištu Palmetto Dunes. To mjesto kao i sam otok poznato je po delfinima te Disneyevom turističkom kompleksu. Tamo će svoje razigrane trenutke moći pronaći Mijatović junior.

Mijatović daleko potentniji od razvikanih Pavića, Oreškovića, Dragičevića, Goldštajna

Budući da je Mijatović sve svoje američke nekretnine kupio u razmaku od četiri godine, logično je zaključiti kako je cjelokupno bogatstvo zarađeno u Hrvatskoj i Plivi odlučio uložiti izvan nje. A da je riječ o golemom bogatstvu svjedoči i podatak da se potkraj 2006. godine natjecao i za kupnju dionica Ine s ponudom teškom 7 i pol milijuna kuna u gotovini, što ga je plasiralo na treće mjesto odmah iza Škegrinog ortaka Tomislava Matića i tajkuna Josipa Galića, ali iznad Polančecovog kuma Nevia Prloga s dva milijuna nižom ponudom. Sudeći prema listi privatnih ponuditelja za drugi krug privatizacije Ine, Ivan Mijatović bio je financijski neusporedivo potentniji i od razvikanih imena hrvatskog biznisa ili bankarstva poput Ninoslava Pavića, Stjepana Oreškovića, Tomislava Dragičevića, Milivoja Goldštajna s, i do tri puta nižim, ponudama. Na proljeće 2011. Mijatović je u Charlotteu osnovao i privatnu tvrtku VCI Partners, jer je vjerojatno shvatio kako su male šanse da mu neka američka kompanija ukaže priliku da u njoj demonstrira recept za brzo osobno bogaćenje koje je aplicirao u Plivi i Hrvatskoj.
Slučaj Mijatović još jednom potvrđuje sve kontroverze hrvatske tranzicije. Također, i privatizacije koja je Mijatoviću i sličnima bila majka, a tisućama maćeha.

Enormno se obogatio na hrvatskoj privatizaciji

Ako ga ikad i uhvati nostalgija za bivšom grudom može zapjevati onu poznatu "Prokleta je Amerika i sunce što sja…." i s tropske pješčane plaže rashladiti se ili u Atlantiku ili svom privatnom bazenu. Tu ga neće smetati niti hrvatski paparazzi jer oni uglavnom na zagrebačkom Cvjetnom snimaju poznate face na kavi na špici, a neće ga uznemiriti niti telefon iz neke redakcije jer hrvatski medijski magnati puštaju na miru bogate i anonimne tajkune izrasle iz hrvatskih kompanija s velikim oglašivačkim potencijalom. Prototip toga je Mijatović, Rockefeller iz Plive s 36 godina i adresama u tri savezne američke države! Timeshare ugovorom potkraj 2007. godine za preko 550.000 dolara, jasno je da se bivši načelnik u Ministarstvu financija enormno obogatio na hrvatskoj privatizaciji. Jet luksuzni resort – alternativni dom Mijatovića, mjesto je gdje apartmane Timeshareom kupuje ponajviše američka elita. U cijenu je uključeno korištenje luksuznog Spa i Fitness salona te usluga batlera 24 sata na dan.

Bivši načelnik u Ministarstvu financija očito je od 23 godine života dovoljno zaradio da danas u Americi može imati nekretnine u više saveznih država, međusobno udaljene toliko da ih mora obilaziti zrakoplovom. Zanimljivo, i dok je živio u Hrvatskoj često je mijenjao adrese. Tako je u Zagrebu živio u Bauerovoj pa na Šestinskom vrhu, a u popisu birača prijavljen je s adresom u Ulici kralja Držislava.

U desetak godina zaradio milijune i milijune dolara

Također, ni gospođa Mijatović koja je ime Debra modernizirala u Debbie ne mora obilaziti burzu niti sajmove poslova kao tisuće bivših radnika tvrtki kroz čije je nadzorne odbore ili upravu protutnjao Mijatović. Ona ima vremena i za zabavu i aktivnosti preko Facea. Uostalom na jednom profilu je napisala kako joj je biznis – industrija zabave. S mužem milijunašem koji je u sjeni razvikanih političara i biznismena na državnim jaslama napravio biznis stoljeća, a potom iščezao u Ameriku, nema razloga za brigu. A Ivan Mijatović mogao bi postati i pobjednik izbora "Hrvatska traži najmisterioznijeg milijunaša" ako se u ovoj zemlji ikad raspiše takav show. Samo se postavlja pitanje jesu li silni milijuni investirani u luksuzne nekretnine u SAD-u zarađeni na legalan način i je li slučaj Mijatović metafora i ključ za razumijevanje privatizacijskih procesa u Hrvatskoj i njihovih ishoda. Poučak može glasiti: da bi jedan par (Mijatovići) mogli živjeti među elitom, u američkom dvorcu i na Petoj aveniji, očito su tisuće drugih morali izgubiti egzistenciju. A koliko su tek teški ostali akteri privatizacije ako je Mijatović u desetak godina zaradio milijune dolara?

Lik za Hollywood

Iskusnom hollywoodskom scenaristu zasigurno bi priča o uspjehu Ivana Mijatovića te kako je s 30 godina postao američki milijunaš poslujući u Hrvatskoj bila savršen predložak za film. Temelj scenarija bi mogao biti i klišej na kojem je Agatha Christie temeljila svoje priče. Dok sve sumnje i indicije bace na krivu osobu, pravi akter u tišini obavi posao i neopazice napusti poprište “financijskog ubojstva”. Tako je Ivan Mijatović, godinama izvan fokusa šire javnosti i medija, sudjelovao u najvećim hrvatskim privatizacijama u Ministarstvu financija pa HT-u i Plivi. Dok su se na sve strane lomila koplja, govorilo o pljačkama pod krinkom privatizacije, milijunima transferiranim na inozemne račune, Mijatović je posve neokrznut u apsolutnoj tišini napustio pozornicu i započeo komforan život u Americi. Stotine radnika Plive ili HT-a novi život potražili su na burzi. Gospođa Mijatović mogla bi prodati prava na priču 'kako je moj suprug postao američki milijunaš u Hrvatskoj'. Priču za Ripleya, nevjerojatnu, a istinitu.

Pročitajte prošle nastavke serijala "TRAG NOVCA" Irene Divković

8. dio – Škegrin čovjek Ivan Mijatović zahvaljujući Plivi kupio dvorac u Americi, luksuzni apartman u New Yorku i ljetnikovac na Hilton Headu

7. dio – EKSKLUZIVNO: Otkrivamo tajne švicarske račune i tvrtke Todorića, Biondića, Valentića, Mikulića, Ergovića…. (1. dio)

6. dio – Mihajlo Perenčević: Anonimni hrvatsko-američki milijunaš bio je Jarnjakov pomoćnik, a sada posjeduje čak i otok kraj Trogira

5. dio – Nova zatajena nekretnina Josipa Jagušta

4. dio – Ekskluzivno: Carstvo Mesićeva zeta proteže se od Pantovčaka do Ujedinjenih Arapskih Emirata

3. dio – EKSKLUZIVNO: Bogatstvo milijunaša Brace sa Srebrnjaka proteže se od Zagreba do Havaja

2. dio – Končar, Štrok, Štern, Horvatinčić, Frenkelovi te milijarder Franjo Sremić izbrisani s liste poreznih bjegunaca

1. dio – Lovranska vila i faraonska kupaona najopasnijeg slovenskog dilera s Obamine liste

Autor:Irena Divković Milanović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.