OTKRILO SE: Zatvorenici skrivali mobitele u spužvama koje koriste za čišćenje! Zna se i tko su

Autor: Dnevno

Dvojica zatvorenika kod kojih su pronađena dva iPhonea i jedan minijaturni mobitel uređaje su skrivali u spužvama za čišćenje.
Cijene u zatvoru nedopuštenih mobilnih uređaja ove su jeseni drastično pale. Više to nije nikakva tajna, o tome zatvorenički krugovi naprosto bruje. Zatvorenici donedavno nisu tako lako mogli nabaviti mobitele, pa se njihova cijena kretala od 10.000 kuna naviše, piše Jutarnji.

“Sada se do mobitela u zatvoru može doći puno lakše, pa je i cijena bitno manja. Mobitel se može nabaviti za 500 eura. To vam je zakon ponude i potražnje”, rekao  je Jutarnjem jedan insajder, a njegove riječi potvrdilo je još nekoliko sugovornika povezanih sa zatvorenicima, kao i ljudi iz samog zatvorskog sustava, tvrdi Jutarnji.

Nitko od njih nije nimalo iznenađen posljednjim incidentom, kada je jedan zatvorenik mobitelom snimao šetnju drugih zatvorenika i snimku pustio u javnost. Da se radi o svježoj snimci, jasno je po tome što zatvorenik koji snima doziva Ivana Inju Bašića, uhićenog prošlog tjedna u USKOK-ovoj akciji vezanoj uz utaje poreza pri uvozu luksuznih automobila.

Kako doznaje Jutarnji, prilikom pretresa sobe dvojice zatvorenika na izdržavanju zatvorske kazne, pravosudna je policija pronašla tri skrivena mobilna uređaja. Radi se o dva iPhonea i jednom minijaturnom mobitelu. Mobiteli su bili skriveni u – spužvama. Riječ je o spužvama malo većih dimenzija od kuhinjskih, koje zatvorenici koriste za čišćenje.

Treći uređaj, mini mobitel veličine prosječnog upaljača, kakav je lani već bio zaplijenjen u jednoj zatvorskoj ustanovi, bilo je još lakše sakriti. Jutarnji neslužbeno doznaje kako je jedan zatvorenik preuzeo odgovornost potpuno na sebe ustvrdivši da njegov cimer nema veze s tim mobitelima. Navodno je tim uređajima napravio cijeli niz snimki po zatvoru, a neke od njih slao je i pojedinim televizijskim kućama.

Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je da istražuje najnovije slučajeve zapljene mobitela u Remetincu.  “Središnji ured Uprave za zatvorski sustav i probaciju proveo je nadzor u Zatvoru u Zagrebu na okolnosti utvrđivanja načina unosa mobilnih telefona od strane zatvorenika”, naveli su napominjući da će nakon završetka nadzora o rezultatima izvijestiti javnost. Tako se zasad može samo nagađati jesu li mobiteli “stigli” u paketu, jesu li prošvercani prilikom posjeta ili odlaska na sud ili ih je možda prodao neki pravosudni policajac.

Predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske Armin Tatarević se nada da će se ova istraga odraditi do kraja i da će se napokon jednom utvrditi tko je odgovoran. Upozorio je da se radi o problemu cijelog zatvorskog sustava, u koji se nedovoljno ulaže i koji ima manjak pravosudnih policajaca.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.