fbpx
Pixabay

OTAC ŠOKIRAN LEKTIROM ZA 10-GODIŠNJAKE: ‘Da sam se potrudio, vidio bih joj gaćice… Zamišljam je golu…’

Autor: T. Budak

"Voditeljica je sjedila u žutom naslonjaču prekriživši nogu preko noge. Mislim da sam se bolje potrudio, vidio bih joj gaćice, ali nije bila moj tip... Ne mogu je ni zamisliti golu, golu. Zamišljam, zamišljam ... trudim se... Ne, ne mogu!!!", dio je priče iz knjige za 10-godišnjake.

I opet se aktualizira (ne) primjerena lektira za 4. razrede osnovne škole autorice Silvije Šesto.

Knjiga priča u kojoj ne nedostaje erotiziranih detalja (pa i više od toga) nikako nije sjela jednom roditelju koji nas je zbog toga kontaktirao:

– Roditelji smo troje djece, od kojih, najstarije, djevojčica ide u četvrti razred osnovne škole. Dobila je za lektiru  naslov“ Bum Tomica“ koji je po našem mišljenju jako eksplicitan za taj uzrast . Kazao je roditelj koji navodi samo jedan od neprimjerenih citata:


“Voditeljica je  sjedila u žutom naslonjaču prekriživši nogu preko noge. Mislim da sam se bolje  potrudio, vidio bih joj gaćice, ali nije bila moj tip… Ne mogu je ni zamisliti golu, golu. Zamišljam, zamišljam … trudim se… Ne, ne mogu!!!”, dio je priče iz knjige.

U istoj knjizi nagrađivane dječje književnice, mali devetogodišnji junak kaže i ovo:

“Stalno si gleda cice… Cicatija je nego što je visokija”.

Oko knjige “Bum Tomica” prašina se digla još 2013. godine kada se na njenu neprimjerenost požalio Krešimir Miletić, predsjednik Udruge Vigilare, poznate po žestokom protivljenju zdravstvenom odgoju, to jest, njegovom četvrtom modulu:

“Nevjerojatno. Novi skandal i odvratnost! Danas se iz škole vratila moja kćer (10 godina) i donijela, zaprepaštena i uznemirena, knjigu ‘Bum Tomica 1′, autorice Silvije Šesto Stipančić, a koju treba pročitati za lektiru. Ova knjiga, da ne bude zabune, nalazi se na popisu lektire za 4. razred osnovne škole. Djeca u razredu su se uznemirila kada su pročitala prvu priču i počela negodovati. Molim Vas, pogledajte i pročitajte prvu priču s kojom ta knjiga započinje. Hiperseksualizacija djece je sada preslab pojam i čisti amaterizam’, istaknuo je Miletić još prije četiri godine, no lektira je i dalje na popisu…
Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.