Dusko Marusic/PIXSELL

Otac ‘Amsterdamske koalicije’ je Jakovčić: Imaju i kandidatkinju za rušenje Kolinde

Autor: Iva Međugorac

Izraz “treći put” u posljednje je vrijeme prilično popularan u hrvatskom političkom životu, a tome mora da su pridonijele stranke poput Živog zida i Mosta, koje su svojom pojavom uspjele prodrmati uljuljanu političku scenu svedenu na dvije stranke- SDP I HDZ. Svoju priliku za političku aktivnost i angažman, prepoznaje sve veći broj lijevo orijentiranih stranaka obzirom na rasulo koje vlada Partijom pa je u skladu s time u Amsterdamu kreirana znakovito nazvana Amsterdamska koalicija koju čine Anka Mrak-Taritaš iz Glasa, Ivan Jakovčić i Boris Miletić iz IDS-a te Marijana Puljak iz stranke Pametno.

S obzirom na to da je bez upozorenja službena Facebook stranica našeg portala dnevno.hr uklonjena, iz zasad neobjašnjivih razloga koji mogu sezati od spominjanja imena generala do organiziranih prijava Facebooku, molimo vas da na svojim profilima ili grupama na Facebooku podijelite naše tekstove u znak podržavanja slobode govora i izvještavanja. Ovakav potez, bez obzira na to s koje strane dolazio i što stajalo iz blokade, smatramo udarom na slobodu govora i izvještavanja. Vaš Dnevno.hr

Dogovor u gradu na vodi

Dobro upućeni tvrde kako je začetnik te ideje i organizator sastanka upravo Jakovčić, koji slovi kao jedan od najmoćnijih i najutjecajnijih hrvatskih političara. Sastanak se odvio u Nizozemskoj jer su istog dana Glas i Pametno na kongresu europskih liberala u Amsterdamu primljeni u Savez liberala i  demokrata za Europu. Cilj takozvane Amsterdamske koalicije, koja doduše još uvijek nije službeno predstavljena javnosti jer zajednički nastup na narednim izborima za Europski parlament, a jednako tako snage će udružiti i na predsjedničkim izborima pa se spekulira da bi se Mrak-Taritaš mogla uključiti i u bitku za predsjednicu Republike.

Stav je ovih stranaka da mogu konkurirati SDP-u, koji u svoj tim polako, ali sigurno uvlači Most. Uvjereni su da mogu postati značajan politički čimbenik na sceni jer okupljaju popularne političare poput Mrak Taritaš, dok je istovremeno IDS vodeća stranka u istarskom kraju, a i stranka Pametno još uvijek nije do kraja iskoristila potencijal u Splitu i Zagrebu. Da doista kuju velike političke planove potvrdila je i sama Puljak objavom na svojem Facebook profilu, gdje zagrljena pozira s Mrak-Taritaš i Miletićem uz poruku: ‘’Razgovori o budućnosti Hrvatske mogu se voditi i u Amsterdamu- IDS, Glas i Pametno na Alde kongresu’’.

A da imaju temelja za zajedničku suradnju svjedoče i dodirivanja u mišljenjima oko mnogih ključnih pitanja. U Glasu stoga već sada počinju kampanju kako bi postali prepoznatljivi među biračkim tijelom, a teme kojima će se baviti su pravosuđe, obrazovanje i gospodarstvo. No, koliko uistinu imaju šanse odlučit će i etiktirati birači, kod kojih ovakve suradnje stalih političara u novom ruhu do sada nisu imale šanse.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.