Hrvoje Jelavic/PIXSELL

OSUĐEN NOVINAR I UREDNIK PUPOVČEVIH ‘NOVOSTI’! Nema šale s hrvatskom himnom i Domovinskim ratom!

Autor: T. Budak

"Postupak koji je Vijeće časti protiv mene provelo kukavička je, podla i nakaradna proceduralna svinjarija. Vijeće je zloupotrijebilo povjerene mu ovlasti s isključivim ciljem nametanja svojeg mišljenja o Domovinskom ratu ostalim novinarima", reakcija je autora Nikole Bajte.

Iako u HND-u nisu imali nikakav problem s pjesmom “Lijepa naša haubica” objavljenom na Pupovčevim “Novostima” ustvrdivši kako je riječ o “legitimnom obliku slobode govora kroz satiru”, novinara Nikolu Bajtu i urednika Ivicu Đikića sustigla je osuda Novinarskog vijeća časti, autonomnog dijela HND-a.

“Lijepa naša haubico, oj ti švapska cijevi mila,stare salve djedovino, da bi vazda sve pobila!

Mila, kanonado slavna, sila si nam ti jedina, mila, kuda si nam ravna, mila si neselektivna! Držićevom, Savskom teci, Vukovarskom asfalt dubi, pred Lisinskim svijetu reci, da topništvo Hrvat ljubi.

Dok mu Meron suce sije, dok mu ni Haag prijetnja nije, Dok mu Srbe grobak krije,Haubica nek’ sve bije”, riječi su etički osuđene iskrivljene himne zbog kojeg su članovi Novinarskog vijeća časti odlučili kazniti autora, ali i urednika.

Autor sramotne pjesme ovu osudu nije baš najbolje podnio:

“Vijeće je zaključilo da sam članak 6. prekršio tako što u pjesmi nisam poštovao etiku javne riječi niti uvažio čast, ugled i dostojanstvo Hrvatske vojske, hrvatskog naroda i hrvatske države, a članak 13. tako što nisam primijenio posebnu odgovornost koja se očekuje kad se komentiraju prava, potrebe, problemi i zahtjevi srpske nacionalne manjine. Urednika portala Ivicu Đikića, koji nije član HND-a, Vijeće “smatra suodgovornim u rečenim povredama novinarskih načela i principa”, objavio je na portalu Novosti autor Nikola Bajto i dodao:

“Prvo, zahtjev Marija Ćužića, inače predsjednika Ogranka slobodnih novinara HND-a, deplasirana je polupismena kleveta. Drugo, postupak koji je Vijeće časti protiv mene provelo kukavička je, podla i nakaradna proceduralna svinjarija. Treće, Vijeće je zloupotrijebilo povjerene mu ovlasti s isključivim ciljem nametanja svojeg mišljenja o Domovinskom ratu ostalim novinarima”, ljut je Bajto koji svoj tekst zaključuje ovako:
– Osobno se slažem da paradiranje njemačkom haubicom po Zagrebu na obljetnicu “Oluje” teoretski može predstavljati uvredu na nečiji račun i kršenje stanovitih etičkih principa, pa čak i s time da može biti posebno neodgovorno u takvoj prigodi ignorirati stradanja hrvatskih Srba, ali, ako netko misli da te stvari zaslužuju osudu, tada bi za tako nešto trebao prozvati organizatora događaja, hrvatski državni vrh, a ne novinara koji je, držeći se svih etičkih principa struke, o takvom događaju pisao kako bi informirao javnost.

Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.