Ostojić: Javna objava Pukanićevih SMS poruka opasan je presedan

Autor: hina

Odbor za unutarnju politiku zaključio je kako je nedopustiva praksa da se javno objavljuju privatne poruke koje nemaju nikakve veze s kaznenim djelom..

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ocijenio je danas da je javna objava SMS poruka Ive Pukanića koje nisu povezane s njegovim ubojstvom opasan presedan koji zadire u ljudska prava.

Nakon zatvorene sjednice, predsjednik Odbora Ranko Ostojić novinarima je izjavio da su članovi Odbora jednoglasno zauzeli stav kako je nedopustiva praksa da se javno objavljuju privatne poruke koje nemaju nikakve veze s kaznenim djelom.


-To je nedopustivo u smislu zaštite građanskih i ljudskih prava u Hrvatskoj – naglasio je Ostojić.

Odbor je, naime, izvanredno zauzeo stav oko objave u medijima SMS poruka kojima je Ivo Pukanić, ubijeni suvlasnik tjednika Nacional, komunicirao s više osoba, a sadržaj kojih je ušao u sudski spis na suđenju koje se u Zagrebu vodi protiv optuženih za sudjelovanje u tom atentatu.

Opasan presedan

– Jednoglasno smo zaključili da je ovo opasan presedan koji zadire u ljudska prava – rekao je Ostojić, dodavši da je Odbor spreman inicirati izmjene zakona koje bi onemogućile takvu praksu ubuduće.

Napomenuo je kako je sudska praksa da se kod mjera tajnog prikupljanja podataka, kao u slučaju Pukanićeva mobitela, na sudu iznose samo dokazi povezani s kaznenim djelom, a da se zlouporabom te prakse samo “dodatno kažnjava žrtva”.

Ostojić očekuje da će nadležne institucije, u prvom redu Državno odvjetništvo, utvrditi ima li u slučaju iznošenja u javnost privatnih poruka žrtve elemenata kaznenog djela.

Odbor prihvatio izvješća
Izvijestio je i da je Odbor danas prihvatio izvješća o prošlogodišnjem radu Sigurnosno-obavještajne agencije i Vojno sigurnosno-obavještajne agencije, te o poslovima nadzora koje je Ured Vijeća nacionalnu sigurnost proveo 2009. u kontroli poštivanja Ustavom zajamčenih prava građanina.

Prihvaćeno je i Izvješće o provedbi Plana humanitarnog razminiravanja i utrošenim financijskim sredstvima za 2009.

Dogovoreno je i da će se uskoro održati zajednički sastanak s Vijećem za građanski nadzor sigurnosnih službi kojemu je dopušteno da javno objavi sažetak izvješća o svom radu.

Ostojić je izvijestio i da je izaslanstvo Odbora jučer posjetilo MUP, gdje je dogovoren zajednički rad na izmjenama zakona koji regulira mjere tajnog prikupljanja podataka, a kako bi sve takve mjere bile pokrivene civilnim nadzorom.

Dogovoreno je i da će MUP na raspravu i prihvaćanje Saboru podnijeti izvješće o obavljanju policijskih poslova u Hrvatskoj.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.