fbpx
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

OSJEČKA PRAONICA NOVCA SUCA VEKIĆA! Što s njime ima Milanovićev najvažniji suradnik?

Autor: Iva Međugorac

Prije dvije godine prijateljica suca Zvonka Vekića stanovita Nataša Sekulić gotovinom je kupila stan u središtu Osijeka, u novogradnji, a za tu atraktivnu nekretninu privedena Sekulić iskeširala je 375.090,36 kuna. Kao što je poznato Vekić je osumnjičen za primanje mita od odbjeglog Zdravka Mamića, a on i njegova prijateljica privedeni su pod sumnjom na pranje novca. Sumnja se da su novac od mita planirali oprati kupnjom nekretnina, automobila te stavljanjem na štednju.

Posebno je intrigantno to što se datum kupnje spornog stana prelama s datumom koji se problematizira u istrazi. Nije nepoznanica da je Vekić ljetos završio iza rešetaka zajedno sa sucima Antom Kvesićem i Darkom Krušlinom. Trojka je ovo sa osječkog Županijskog suda koju je Mamić prozvao tvrdeći da im je davao mito, poseban naglasak Mamić je u svojim istupima stavljao upravo na Vekića navodeći da ga je ovaj reketario i zahtijevao da ga pogura za predsjednika Županijskog suda u Osijeku.

Navodno je Mamić Vekiću isplatio pola milijuna eura, koje je ovaj trebao podijeliti s dvojicom sudaca- Krušlinom i Kvesićem. Kroz istragu se došlo do podatka kako je Vekić kao službena osoba doista zahtijevao i primao mito za sebe i drugoga u periodu od travnja 2017.godine pa sve do konca petog mjeseca 2019. godine. Jedno je vrijeme poznati osječki sudac boravio u pritvoru iz kojega je pušten nakon što je Uskok priveo kraju ispitivanje posljednjeg svjedoka. Sada kada je Vekić ponovno priveden istražitelji su se odlučili pozabaviti njegovom, ali i imovinom njegove prijateljice Sekulić.

Automobil, stanovi…

Podaci iz zemljišnih knjiga otkivaju kako je Vekićeva prijateljica stan od 50 m2 u Gundulićevoj kupila od tvrtke Divmar, a ugovor o kupoprodaji potpisan je u rujnu pretprošle godine, i to baš u vrijeme kada je Vekić uzimao mito od Mamića. Upravo stoga, istražitelji sumnjaju da je prijateljica osječkog suca nekretninu u gotovini platila Mamićevim novcem. Nije ovaj stan jedina nekretnina misteriozne Nataše, ona je naime vlasnica još jednog osječkog stana od 95 m2 u Strossmayerovoj ulici, koji je kupljen još 2011. godine.

Navodno je novcem od mita u ljeto 2017. godine Sekulić kupila automobil vrijedan preko sto tisuća kuna, a nešto prije toga VW Aretonom počasio se i sam Vekić. Automobil je to koji se spominje u sučevoj imovinskoj kartici, a koji je procijenjen n 286.592 kune, od čega je više od 70.000 kuna prema tezama istražitelja bio Mamićev mito. U prosincu 2017. godine Vekić je svoj popis nekretnina odlučio obogatiti stanom u Zadru za kojega je iskeširao 160.000 eura, radi se o nekretnini od 78 m2, a premda je sudac nakon uhićenja tvrdio kako je riječ o stanu kojega je djelomice platio prodajom kuće na Viru, ta kuća ne postoji u njegovoj imovinskoj kartici, baš kao što se u njoj ne spominje stan u Zadru.

Istražitelji sumnjaju povodeći se izjavama susjeda kako je Vekić stvarni vlasnik stana u Gundulićevoj ulici, a osim što je iz izvješća Porezne uprave vidljivo kako njegova prijateljica Nataša nije sama mogla financirati kupnju te nekretnine sredstvima ostvarenim legalnim primanjima, nerazmjer je utvrđen i kod samog suca Vekića za razdoblje od 2017. do 2021. godine i to u iznosu od 733.078,95 kuna, od čega se većina – 638.936,24 kuna odnosi na 2017. godinu.

Inače je Vekić sve do slučaja Mamić bio prilično nepoznat sudac, kojega u njegovom Osijeku znaju kao uskočkog suca, koji je imao šanse postati predsjednik Županijskog suda. Zanimljivo je da je tu dužnost obnašao tijekom 2012. godine po nalogu nekadašnjeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića, aktualnog savjetnika predsjednika Milanovića.
Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.