fbpx
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

ORGANIZIRAO JE VRO MASLENICA, A NA OBLJETNICU NIJE POZVAN: Džanko podržao predsjednika pa istaknuo kako HOS u to vrijeme nije postojao, ’Tuđman mi je rekao…’

Autor: Matea Vidić

“Nakon završetka operacije kraj Dubrovnika, krajem 1992. godine nazvao me general Bobetko i rekao da dođem u Zadar, gdje me u jednoj prostoriji čeka kuverta s natpisom ‘Gusar‘. Bilo je to ime za operaciju oslobađanja Maslenice. Rekao sam mu da sam se mislio malo okupati i odmoriti, ali on mi je rekao da ne dolazi u obzir i da odmah krenem u Zadar. General Gotovina tada je tek bio imenovan za zapovjednika Operativne zone Split, a ja sam bio njegov zamjenik. Bobetko je tražio da isplaniram cijelu operaciju i pomognem Gotovini koji je bio novi na ovom području. Kad samo se prvi put susreli, Gotovina mi je rekao: ‘Sve što napišeš ja ću potpisati’. Tako je i bilo”, prisjeća se organizacije VRO Maslenica, general Luka Džanko, glavni organizator iste koji pak ove godine nije dobio ni poziv za sudjelovanje u obljetnici.

U razgovoru za Jutarnji list govori kako su se za oslobađanje Maslenice oslanjali na 4. gardijsku brigadu, 127. i 114. brigadu. “To su bile udarne snage. Nikakvog HOS-a nije bilo”, tvrdi.

“U jesen 1991. mi vojni zapovjednici bili smo na sastanku kod predsjednika Tuđmana i on je tada odlučno rekao: ‘Ne želim ni čuti za HOS! To treba rasformirati što prije. Ne želim da nam se cijeli svijet smije’. I ubrzo je promijenjen Zakon o obrani i HOS više nije postojao. Njegovi pripadnici postali su sastavni dio Hrvatske vojske ili su demobilizirani. Dakle, u vrijeme operacije Maslenica HOS nije postojao, kao ni IX. bojna HOS-a koju zadarski župan Longin uredno svake, pa i ove godine zove na obilježavanje obljetnice operacije Maslenica”, dodaje.


Prisjeća se potom i kako im je nekoliko mjeseci nakon oslobađanja Maslenice, prišao Marko Skejo i ponudio svoje vojnike, HOS-ovce. Gotovina je navodno grubo odbio tu ponudu te rekao kako postoji samo Hrvatska vojska i ako ne žele biti dio iste neka odu kući. Nakon manjeg nereda, ovi su se ipak pridružili vojsci i postali pripadnici 114. brigade.

“Nakon toga u našem zbornom području nitko više nije nosio oznaku HOS-a. Poslali smo ih na vis Sveti Luka, gdje su se odlično držali i dali veliki doprinos. Dok su drugi bježali, oni su se žestoko borili i na tome im svaka čast”, govori Džanko koji tvrdi kako za pozvane HOS-ovce, Ante Barabu Knez i Elvisa Čulinu nikada nije čuo.

“Nemaju oni veze ni sa IX. bojnom ni s HOS-om. To su obični provokatori”, rekao je pa dodao kako podržava reakciju predsjednika RH koji je napustio obljetnicu zbog obilježja koje su isticali ovi ljudi.

“Svaka mu čast na tome. Postupio je ispravno i po Ustavu”, zaključuje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.