Organiziranje prosvjeda u Udbini zbog ćiriličnih natpisa i koncerta grupe ‘Jandrino jato’

Autor: Z.T.

Poslijepodne, u 17 sati, kod spomenika poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu Alojzija Stepinca u Gospiću, najavljeno je formiranje kolone prema Udbini. Tamo će branitelji održati mirni prosvjed kojim žele iskazati nezadovoljstvo zbog postavljanja ćiriličnih natpisa, kao i zbog najavljenog koncerta

Za ponedjeljak popodne predviđeno je javno okupljanje srpske nacionalne manjine u Mutiliću povodom slavlja vjerskog blagdana Preobraženja Gospodinova. Održat će se liturgija, turnir u malom nogometu i nastup grupe Jandrino jato, uz kulturno-umjetnički program.

Unatoč trudu da se koncert službenog vojnog orkestra sjeverno-dalmatinskog korpusa vojske RSK zabrani, on će s eipak održati. Iz PU ličko-senjske stiglo je priopćenje u kojem stoji da će, u slučaju kršenja odredbi Zakona o javnom okupljanju, postupiti sukladno ovlastima propisanim Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima i Zakonom o javnom okupljanju i drugim pozitivnim propisima RH, prenosi Lika online. Zbog osiguranja dokaza u slučaju daljnjih postupaka pred nadležnim tijelima, javno će se okupljanje snimati.

Zabranu nastupa poduprle su udruge branitelja i jedna županijska udruga te udruge iz zadarske županije. Iz udruga branitelja kažu kako svi oni koji traže i podržavaju održavanje koncerta sporne grupe, znaju koju je ideju propagirala ta grupa, zbog koje je poginulo oko 15 000 Hrvata, a 1702 Hrvata se još vode kao nestali. Prema navedenom izvoru, u priopćenju branitelja stoji da je sramotno da se takvim osobama dozvoljava gaženje po žrtvama Domovinskog rata, a sve kako bi se zadovoljili apetiti mizernog dijela srpske nacionalne manjine. Isto tako, onima koji su zbog ove situacije htjeli pokupiti jeftine političke poene treba poručiti da, imaju li savjesti, neka se suoče s njom ma kojoj partiji pripadali.

Poslijepodne, u 17 sati, kod spomenika poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu Alojzija Stepinca u Gospiću, najavljeno je formiranje kolone prema Udbini. Tamo će branitelji održati mirni prosvjed kojim žele iskazati nezadovoljstvo zbog postavljanja ćiriličnih natpisa, kao i zbog najavljenog koncerta. U 12 sati najavljen je polazak autobusa iz Zagreba prema Udbini, kao podrška koja će se priključiti braniteljima u prosvjedu.

Autor:Z.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.