Orešković: ‘Poticaji nikada nisu bili isplaćeni u cijelosti!

Autor: Dražen Boroš

Prvi čovjek sindikata zaposlenih u poljoprivredi i prehrambenoj industriji smatra kako Hrvatsku danas drže veliki proizvođači hrane jer se mali nisu prilagodili zahtjevima tržišta.

"Mi kao sindikat ne možemo podržati prosvjede koji idu na sprječavanje normalnog funkcioniranja prometa, kaže Šimo Orešković, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske. Štoviše, on smatra kako je vrijeme takvog načina ishodovanja, nerijetko osobnih interesa, stvar prošlosti.
Ono što ga posebno smeta je pokušaj stvaranja sukoba između velikih i malih proizvođača koji, po njemu, nije nikome u interesu.

"Htjeli mi to priznati ili ne, ali danas poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj drže veliki gospodarski subjekti, tvrdi Orešković i dodaje kako se mali proizvođači nažalost za sve ove godine nisu uspjeli prilagoditi zahtjevima tržišta i tu leži najveći hrvatski problem.
"Sve vlasti do sada su kroz politiku poticaja kupovale socijalni mir i smatram da je danas najvažnije donijeti jednu kvalitetnu strategiju poljoprivrede u koju bi bili uključeni i veliki proizvođači ali i hrvatski seljaci.

Oreškoviću je neshvatljivo da sve ove godine Hrvatska nije dobila jednu kvalitetnu strategiju koja bi odredila budućnost hrvatske poljoprivrede za jedno duže razdoblje. Umjesto da se okrenemo onom što nas čeka – povlačenju EU sredstava za ruralni razvoj gdje nam je na raspolaganju oko 2 milijarde kuna, gdje opet kasnimo s projektima, mi se bavimo prosvjedima. No, Orešković podsjeća na nešto što ovih dana nitko od onih koji blokiraju prometnice nije spomenuo. Naime, kaže on, nikada do sada u povijesti davanja poticaja oni nisu bili isplaćeni u cijelosti.
"Najviše što je jedne godine bilo isplaćeno je 90 posto predviđenog iznosa, a uglavnom su se poticaji isplaćivali u rasponu od 80 do 85 posto od ukupno predviđenih sredstava u državnom proračunu, zaključuje predsjednik Sindikata PPDIV-a.

Inače, nakon propalih pregovora u ponedjeljak između predstavnika poljoprivrednika i ministara poljoprivrede i financija, seljaci su u utorak pojačali prosvjede tako da su prometnice blokirane u gotovo svim kontinentalnim županijama, osim u Zagrebačkoj i Varaždinskoj županiji. Prema neslužbenim informacijama na cestama je oko 1 500 traktora na pedesetak punktova.

Na prosvjednom mjestu na đakovačkoj zaobilaznici kod križanja s cestom Đakovo-Našice, u znak nezadovoljstva neuspjehom pregovora predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo demonstrativno je s konjima, zapregom i starim plugom iz 1967. zaorao nekoliko brazdi na obližnjem polju.
"Nakon jučerašnjih neuspješnih pregovora s ministrima i njihovog nerazumijevanja za seljaka i poljoprivredu jedino se možemo vratiti unazad, u vrijeme ručnog oranja starim plugom, kaže Laslo dodajući da seljaci nastavljaju s prosvjednim blokadama cesta, a ako ih premijer Milanović ne primi na razgovor spremni su na totalne blokade prometnica.
"Ako ne bude nekog brzo odgovora idemo u daljnje akcije", poručio je Laslo. On naglašava kako hrvatski seljaci nisu građani drugog reda nego ravnopravni s ostalima i samo traže ono što im po zakonu pripada.

"Neka nam osiguraju realne, proizvođačke cijene naših proizvoda pa nećemo trebati poticaje", poručio je Laslo.
Prema riječima predsjednika SHS-a Tomislava Pokrovca, samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji prosvjeduje oko 300 poljoprivrednika s otprilike isto toliko traktora.
"Ustrajat ćemo i dalje na prosvjedima od kojih nećemo odustati dok god ne postignemo dogovor s Ministarstvom poljoprivrede ili Vladom oko rješavanja naših problema", izjavio je Pokrovac.

POLICIJA ZA SADA NE DJELUJE
Iako je policiji u nekim slavonskim županijama još jučer stigla naredba o deblokadi prometnica, posebice onih na važnijim križanjima i prema graničnim prijelazima, za sada policijski djelatnici nisu djelovali. Razlog zašto policija još ne ide u konflikt s prosvjednicima, neki od seljačkih vođa vide u želji da se ipak cijela stvar pokuša riješiti dogovorom, ovoga puta s premijerom, a možda i samim predsjednikom države.
No u Banskim dvorima za sada odbijaju bilo kakvu ideju o skorom susretu premijera s predstavnicima seljačkih udruga jer je premijer do početka idućeg tjedna na odmoru, a u njegovo ime su seljacima već sve rekli ministri Linić i Jakovina. Oni koji su dobro slušali jučer su mogli čuti kako Vlada nema namjeru isplatiti više poticaja u ovoj godini, ali što je još važnije Linić je najavio da će ukupan iznos poticaja za iduću godinu biti još manji nego ove.




Autor:Dražen Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.