Ilustracija Foto: Petar Glebov/PIXSELL

OPUSTIO SE NA SJEDNICI OPĆINE: Načelnik Lokve pod utjecajem alkohola zaspao za upravljačem i slupao službeni automobil

Autor: Dnevno

Službenim automobilom općine Lokva, Opel Zafirom, upravljao je općinski načelnik Toni Štimac (SDP) koji je 25. kolovoza sudjelovao u prometnoj nesreći prilikom koje je oštećeno samo vozilo. Tim činom, smatraju članovi Općinskog vijeća Lokava, Štimac je općini nanio materijalnu štetu. Iz tog razloga, od predsjednika Općinskog vijeća Vida Arbanasa službenim su zahtjevom zatražili hitno sazivanje sjednice Općinskog vijeća.

“Raspolažemo podacima da je u noći 25. kolovoza 2020. godine nakon održavanja svečane sjednice Općine Lokve na autocesti Rijeka – Zagreb, općinski načelnik Toni Štimac (SDP) neovlašteno upravljao službenim vozilom u vlasništvu Općine Lokve te neodgovornim ponašanjem izazvao prometnu nezgodu u kojoj je vozilo Opel Zafira razbijeno, čime je nastala materijalna šteta za Općinu Lokve.

Kao vijećnici nemamo nikakvih službenih podataka iz kojih bi se mogle utvrditi sve okolnosti događaja važne za odlučivanje, kako o materijalnoj šteti, tako i političkoj odgovornosti općinskog načelnika, a takvi podaci do danas nisu ni javno objavljeni. Stoga tražimo od predsjednika Vijeća Vida Arbanasa da zatraži izvješće o tom događaju od samog načelnika, odnosno od ovlaštenih tijela.

Izražavamo žaljenje što je do predmetnog događaja uopće došlo, ali i zadovoljstvo što nije došlo do tjelesnog ozljeđivanja ili težih posljedica za život. Međutim, svatko je dužan poštovati propise Republike Hrvatske i svatko mora odgovarati za svoje postupke, a osobito ako se radi o javnim osobama, odnosno dužnosnicima koji trebaju imati svijest o pojačanoj odgovornosti prema građanima. Stoga, ukoliko se utvrdi da je općinski načelnik svojim neodgovornim postupcima prouzročio prometnu nezgodu i time nanio štetu Općini Lokve, kao vijećnici zatražit ćemo utvrđivanje političke odgovornosti općinskog načelnika i podnošenje ostavke”, stoji u zahtjevu kojeg potpisuje četvero vijećnika HDZ-a, Sanja Beljan Brkić, Vladimir Habazin, Andrea Šafar i Danijel Miketek te nezavisna vijećnica Ella Sikirić. U zahtjevu pak stoji kako ga podnosi 11 vijećnika.

Na zahtjev je odgovorio i sam Arbanas koji tvrdi kako će u zakonskom roku od 15 dana sazvati sjednicu Općinskog vijeća na kojoj će se raspravljati o njihovom zahtjevu. No, što se zaista dogodilo te večeri, objasnio je i sam Štimac.

“Prije svega želim se ispričati svojoj obitelji, svim mještanima Općine Lokve, svim svojim kolegama i prijateljima. Premda mi se ovakva nesreća dogodila prvi put, svjestan sam da sam pogriješio i još jednom upućujem javnu ispriku. Bio je to trenutak nesmotrenosti i prihvatit ću sve posljedice i odgovornost prema rješenju prometne policije te snositi sve sankcije sukladno zakonima. Smatram da je ovo što se dogodilo moj osobni propust, moja pogreška i spreman sam odgovarati za to i ni u kojem slučaju ne želim bježati od odgovornosti. Zbog radnih obveza i sastanka koji sam drugi dan ujutro imao u Rijeci, nakon završene svečane sjednice Općinskog vijeća krenuo sam prema roditeljskoj kući službenim automobilom i na tom putu dogodila se prometna nesreća u kojoj sam jedini sudionik bio ja. Na mjesto nesreće odmah su izašli policijski službenici te utvrdili okolnosti nesreće i vožnju pod utjecajem alkohola”, priznaje.

“Oko 21 sat krenuo sam prema Rijeci. Nažalost, precijenio sam svoje mogućnosti i pred samom ulazom u Rijeku, nedaleko od Jadranskog galenskog laboratorija, na trenutak sam zaspao te zahvatio bankinu. Na svu sreću, u isti sam se tren probudio, zakočio i zaustavio auto u kojem se zračni jastuci nisu ni otvorili. Odmah sam pozvao policiju koja je stigla vrlo brzo i obavila svoj dio posla”, prepričava za Novi list.




No, osvrnuo se Štimac i na izjave vjećnika kojima tvrde kako on kao načelnik nema pravo korištenja službenog automobila.

“Sukladno čl. 2. Pravilnika o korištenju službenog automobila i mobilnog telefona, koji glasi da pravo na korištenje službenih automobila tijekom 24 sata dnevno ima općinski načelnik, izjavljujem da sam službeni automobil koristio samo za udaljenije relacije te za sve ostale poslovne susrete, sastanke i puteve koristio osobni automobil. Toga dana, kao i dva tjedna prije, moj osobni automobil nalazio se na servisu u Zagrebu, i iz tog razloga za to putovanje prema Rijeci koristio sam službeno vozilo kojemu sam nanio materijalnu štetu te ću istu platiti osobno, tako da popravak, kao niti bilo koji drugi trošak vezan uz ovu prometnu nesreću, neće ići na teret općinskog proračuna”, tvrdi.

BIVŠI MINISTAR KREĆE U UTRKU ZA ŠEFA STRANKE: Ranko Ostojić predao kandidaturu za predsjednika SDP-a




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.