Optužbe prema Bandiću: ‘Umjesto Pješačkog centra izvrsnosti dobili smo Bandićev Centar bahatosti’ | Dnevno.hr
Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Optužbe prema Bandiću: ‘Umjesto Pješačkog centra izvrsnosti dobili smo Bandićev Centar bahatosti’

Autor: hina

Inicijativa Vratite magnoliju održala je na Trgu žrtava fašizma šesti protestni skup najavivši da će zbog manjkave dokumentacije i brojnih nepravilnosti uočenih u procesu realizacije, kazneno prijaviti odgovorne za devastaciju Trga i paviljona HDLU-a.

Članovi inicijative su u četvrtak u priopćenju podsjetili kako je prošli tjedan Odbor za prostorno uređenje Gradske skupštine Grada Zagreba većinom glasova potvrdio njihove zahtjeve i zatražio hitnu obustavu radova.

Istaknuli su da je donesen Zaključak kojim se traži hitna obustava radova na Trgu žrtava fašizma dok se ne provede javna rasprava o prijedlogu rješenja uređenja zelene površne oko Doma likovnih umjetnika i cijelog tzv. Pješačkog centra izvrsnosti, stručna javna rasprava i savjetovanje s Vijećem Gradske četvrti.

U priopćenju naglašavaju da je usprkos donesenom zaključku, gradska vlast slijedeći dan posjekla Štulićeve tise (čija se fotografija nalazi na albumu Azre Filigranski pločnici), ‘još jednu od svima nam predragih oaza zelenila’. Takav čin ocijenili su osvetom zbog otpora devastaciji grada.

“Zahvaljujući sjednici odbora, javnost je, nakon tjedana i tjedana traženja informacija, prvi put imala priliku za kratki uvid u dokumentaciju projekta uređenja Trga žrtava fašizma, koji je prva faza realizacije tzv. Pješačkog centra izvrsnosti. Ono što se može na osnovu doista kratkog uvida zaključiti je da se projekt mijenja ‘u hodu’, očito bez ikakvih stručnih konzultacija”, upozoravaju iz inicijative.

Lana Vukovinski iz inicijative Samoborček upozorila je da na Trešnjevci Gradska uprava na jednak način ignorira građane unatoč tomu što su već tražili da se očuva zeleni predio kuda je prolazila ‘stara pruga Samoborček’, i omiljeno kvartovsko okupljalište.

Samoborček je posljednji put vozio na Staru godinu 1979. Osim što je bio omiljeno prijevozno sredstvo, trasom uskotračne pruge GŽZ Zagreb – Samobor – Bregana i danas rado šetaju Zagrepčani.

“Unatoč naporima stanovnika Trešnjevke i njihove inicijative kojom su na mjesnom zboru izglasali zaustavljanje izgradnje ceste na mjestu kvartovskog parka i boćališta, Grad nastavlja s namjerom pogodovanja investitorima za čiju zgradu se gradi cesta, ignorirajući tako potrebe stanovnika kvarta i njihov zahtjev za kvalitetnijim okolišem i načinom života”, istaknula je Vukovinski.

Inicijativa Samoborček je već podnijela kaznenu prijavu protiv odgovornih.

Inicijativu Vratite magnoliju čine Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa A kad će park, Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, građanke i građani  iz kvarta, Zelena akcija i 1POSTOZAGRAD. Podupiru je Savica ZA Park, inicijativa Samoborček i Spasimo potok Črnomerec te brojne građanke i građani.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.