Pixabay

OPREZ, TOPLINSKI VAL! Provjerite koji će dan biti najgore, a kada stiže rashlađenje

Autor: dnevno.hr

U nedjelju se očekuje vrhunac toplinskog vala

Državni hidrometeorološki zavod izdao je prvo ovogodišnje upozorenje na toplinski val.

Za danas je na snazi narančasto upozorenje za Osijek koje će u subotu prijeći u crveno, a narančasto je na snazi za ostale kopnene regije. U nedjelju u gorju i na istoku postoji velika opasnost zbog vrućina, a u Zagrebu i Karlovcu vrlo velika.

Capture

Danas će prevladavati pretežno sunčano, u unutrašnjosti uz umjerenu naoblaku. Od sredine dana, uz jači razvoj oblaka, na kopnu će lokalno biti kiše i pljuskova s grmljavinom, a ponegdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Vjetar slab i mjestimice umjeren jugozapadni, a na Jadranu ponegdje i južni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 29 do 33 °C, no u središnjim i istočnim predjelima i do 36 °C.

Sutra će biti pretežno sunčano i vruće. Vjetar većinom slab, a na Jadranu slab do umjeren uglavnom jugozapadni i južni. Minimalna temperatura zraka većinom od 17 do 22, a na Jadranu od 20 do 25 °C. Najviša dnevna od 30 do 36 °C.

Subota – pretežno sunčano, ali uz pljuskove i grmljavinu

Na istoku zemlje sutra će biti pretežno sunčano, a uz umjeren i jak razvoj oblaka poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina, ponegdje i izraženiji. Bit će vruće i sparno uz temperaturu između 33 i 35 stupnjeva.




I u središnjim krajevima bit će pretežno sunčano i vruće. Od sredine dana povećava se vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu. Ponegdje bi mogli biti praćeni jakim vjetrom, izraženijom kišom, a ne može se isključiti ni tuča. Dan će biti vruć i sparan uz temperaturu od 33 do 35.

Pretežno sunčano bit će sutra i na zapadu zemlje, osobito na Jadranu. U gorskim krajevima, uz umjeren i jak razvoj oblaka od sredine dana, mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina. Jutro će u gorju i unutrašnjosti Istre još biti razmjerno ugodno, a dnevna temperatura uglavnom između 29 i 32.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano i vruće. Vjetar će biti slab, more mirno ili malo valovito temperature između 21 i 24.




Pretežno sunčano i vruće bit će sutra i na južnom Jadranu. Vjetar slab zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni. Najniža temperatura između 20 i 23, a najviša dnevna od 30 do 33, javlja HRT.

>>> SEZONA JE KUPANJA: Ove savjete preporučuju i liječnici i policija, pročitajte ih!

Nedjelja – vrhunac toplinskog vala

U nedjelju se očekuje vrhunac toplinskog vala. U većem dijelu zemlje djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku uz koju će mjestimice biti lokalnih pljuskova i grmljavine, već prijepodne u sjeverozapadnim predjelima, od sredine dana i drugdje. Sunčanije i stabilnije bit će na krajnjem jugu te na južnodalmatinskim otocima.

Na kopnu će biti slabog i umjerenog jugozapadnog vjetra, u sjeverozapadnim će predjelima tijekom dana zapuhati umjeren sjeverozapadnjak. Na Jadranu će biti slabog do umjerenog jugozapadnjaka i juga.

Temperature zraka tijekom jutra od 15°C u gorskim do 22°C u sjeverozapadnim i središnjim dijelovima kopnene Hrvatske, na obali i otocima između 21 i 24°C. Najviše dnevne temperature od 30 do 36°C.

Preporuke HZJZ-a za zaštitu od vrućina

  • Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine
  • Pijte redovito negaziranu običnu ili mineralnu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Preporučljivo je ne piti jako rashlađene napitke ili samo za osvježenje u ustima rastopiti kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina možete izbjeći uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po jednu do dvije žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.
  • Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)
  • Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci treba mokre ručnike stavljati na noge i ruke.
  • Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani te lepeza za rashlađivanje zraka.
  • Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako biste izbjegli akumulaciju topline od tijela.
  • Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. „smoothie“ ili spravite laganu juhu, koji će također organizmu vratiti izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.
  • Važno je piti dovoljno tekućine jer znojenjem gubimo više tekućine, čime dolazi do dehidracije i povećanog viskoziteta krvi, što može izazvati trombozu, inzult mozga ili infarkt srca.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.