Patrik Macek/PIXSELL

Oporba upozorava da će doći do socijalne katastrofe: ‘Vlada je već mogla zaštititi najranjivije društvene skupine’

Autor: Hina

Platforma Možemo! ocijenila je da bi ponovno pokretanje ovrha prije izmjena Ovršnog zakona moglo značiti socijalnu katastrofu.

Vlada RH danas je, dan nakon isteka moratorija na ovrhe i na dan kada su ovrhe ponovno krenule, održala konferenciju za medije na kojoj su ministri Zdravko Marić i Ivan Malenica javnost pokušavali uvjeriti kako ponovno pokretanje ovrha neće biti veliki problem za građane i kako je stanje bolje nego lani, te su naveli da se radi na izmjenama Ovršnog zakona.

Uoči pokretanja ovrha za desetke tisuća građanki i građana, podsjetili su da je Vlada najavila pokretanje postupaka ovrha u tri faze. Međutim, istaknuli su, provedba ovrha u fazama ne uzima u obzir socijalnu situaciju dužnika, već samo vrijeme nastanka duga.

Da je Vlada RH doista željela pomoći dužnicima, posebno onim socijalno najugroženijima, prihvatila bi prijedlog zaključka i prijedloge izmjena zakona koje su u saborsku proceduru prošli tjedan uputili Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka i SDP, smatraju u platformi Možemo!.

Također, istaknuli su, prihvaćanjem navedenih prijedloga, Vlada RH bi moratorij na ovrhe mogla produljiti sve do onog trenutka dok se ne donesu izmjene Ovršnog zakona koje bi dužnicima osigurale ravnopravan položaj u ovršnom postupku, održivu mogućnost otplate duga te individualni pristup svakom dužniku na način da im se računi ne blokiraju dugoročno nego da se radi na održivim planovima koje građani egzistencijalno mogu podnijeti.

Pritom treba naglasiti da je Vlada u posljednjih šest mjeseci već mogla izmijeniti Ovršni zakon i zaštititi najranjivije društvene skupine, te osigurati pravedniji položaj ovršenika u ovršnom postupku. Ovršni zakon je, međutim, tek sada upućen u javnu raspravu, i umjesto da je Vlada produžila moratorij dok zakon ne bude izglasan, usred jedne od najvećih kriza u kojoj se Hrvatska našla dozvolila je provedbu ovrha nad računima desetaka tisuća građanki i građana, pa i onih koji žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva.

Platforma Možemo! će se za sve dužnike, a posebno one najranjivije, i dalje boriti u Saboru, te ćemo u raspravi o Ovršnom zakonu tražiti izmjene koje bi, među ostalim, osigurale veći stupanj zaštite dužnika, koje bi one s niskim i neredovitim primanjima – ili bez primanja – oslobodile plaćanja troškova i kamata na dug, te koje bi ograničile vremenski period blokade računa i mogućnost ovrhe nad nekretninama zbog dugova i do 20 puta manjih od vrijednosti nekretnine, stoji u priopćenju.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.