Patrik Macek/PIXSELL

Oporba opominje: Doneseni zakon o brdsko-planinskim diskriminirajući!

Autor: Hina

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova donio zakone o brdsko-planinskim i o potpomognutim područjima kojima se kroz različite programe i mjere želi potaknuti razvoj tih, slabije razvijenih područja i omogućiti ravnomjeran razvoj svih dijelova države.

Novim Zakonom o brdsko-planinskim područjima redefinira se obuhvat brdsko-planinskih područja, uvode Program i Fond za razvoj tih područja, predviđa razvoj “Hrvatskoga gorskog proizvoda” po uzoru na koncept “Hrvatskog otočnog proizvoda”. Uvodi se “Gorska iskaznica” kao sredstvo autentifikacije za pristup sustavu prava, povlastica i mjera stanovnika sa brdsko-planinskog područja.

Procjenjuje se da će novom metodologijom oko 85 jedinica lokalne samouprave steći status brdsko-planinskog područja.

Oporba tvrdi da je taj zakon diskriminirajući te da neće osigurati oporavak brdsko-planinskih područja.

Zakon predstavlja još jednu prevaru stanovnika brdsko-planinskih područja, posebice Gorskog kotara, netransparentan je, diskriminirajući i neambiciozan”, kazao je Željko Jovanović (SDP), uspoređujući zakon sa poklonom koji, kad se razmota, unutra nema ništa.

Ovo je PR zakon, pamflet, zadnji čavao u lijes dvije trećine Hrvatske, ocijenio je Miro Bulj (Most). Navodi da 40 milijuna kuna, predviđenih za razvoj brdsko-planinskih područja, nije dovoljno. “Ukrali ste Božić dvije trećine Hrvatske”, poručio je Bulj nezadovoljan odbijanjem svih 30-ak amandmana Mosta.

Zakon o potpomognutim područjima predviđa donošenje Programa održivog društvenog i gospodarskog razvoja tih područja, Program će utvrditi konkretne mjere i projekte, kao i izvore sredstava za njihovu provedbu. Za provedbu tog zakona u proračunu za iduću godinu i iz fondova EU osigurano je 95 milijuna kuna.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.