fbpx

Opomene na HTV-u urodile plodom: Barišić u emisiji ‘pljunuo’ zviždače!

Autor: Damir Kramarić

To je očit pokušaj da se opravda kažnjavanje novinarki HTV-a, koje se želi prikazati lažnim zviždačima. Napad na zviždače je antidemokratska praksa i prava sramota za Hrvatsku televiziju – ističe Anton Filić, čelnik Sindikata novinara Hrvatske.

Što su čelnici Hrvatske televizije htjeli postići opomenama pred otkaz Maji Sever i Elizabeti Gojan, novinarkama koje se ne boje kritički progovoriti o mnogim vrućim temama, moglo se zorno vidjeti u emisiji Hrvatska uživo objavljenoj u ponedjeljak 7. svibnja, odnosno u izuzetno neprofesionalnom dijelu posvećenom zviždačima. Urednik i voditelj Jozo Barišić prilog o zviždačima htio je, naime, pretvoriti u omalovažavanje zviždača!

Vesna Balenović: Jozo Barišić me dovukao na prevaru


– Barišić me pozvao u emisiju kazavši da ćemo razgovarati o problemima ‘zviždača’, zbog čega sam se i odazvala pozivu. No tijekom snimanja shvatila sam da on u stvari želi raditi prilog o lažnim zviždačima. Isprva sam bila šokirana tom prijevarom, no brzo sam se pribrala i pobunila kazavši mu da u četiri godine koliko vodim udrugu Zviždač nisam naišla ni na jednog lažnog ‘zviždača’, već da su svi s kojima sam bila u kontaktu doista pravi prijavljivači korupcije. Posebno me zapanjio njegov argument prema kojem su mnogi zviždača lažni samo zato jer DORH odbacuje njihove kaznene prijave i jer ne mogu zadovoljštinu dobiti na sudu. Kazala sam da problem i jest u tome što Državno odvjetništvo štiti kriminalce i prikriva korupciju, a dopušta progon zviždača – ispričala nam je Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač, koja je i sama gorko iskusila kako prolaze oni koji prijavljuju kriminal (prije 11 godina dobila je otkaz u INI, da bi potom rasprodala svu imovinu kako bi preživjela. Do danas ju nisu vratili na posao, iako je utvrđeno da je njezina prijava pljačke milijunskih razmjera bila utemeljena).

Velika blamaža ‘podobnog’ urednika HTV-a

Gledajući sporni prilog kasnije smo se uvjerili u riječi Vesne Balenović. Jozo Barišić doista je u više navrata razgovor u studiju silom htio usmjeriti prema lažnim zviždačima. Prvo argumentom da odbačaj kaznene prijave znači da zviždač nije u pravu, potom riječima da je čuo za slučaj da je kolega prijavio kolegu , a potom se ispostavilo da je prijava bila lažna…

– Jako je žalosno par minuta emisije potrošiti na lažne zviždače, pokraj tisuća pravih. Govorite o lažnima samo da bi političarima umirili savjest – reagirala je Vesna Balenović, a za pravo joj je dao i drugi gost u studiju – bivši sudac Tonči Majica, koji je kazao da on već četvrtu godinu ne može dočekati presudu Ustavnog suda u njegovu predmetu (dobio otkaz jer je presudio protiv INE), dok neki drugi presudu dobiju već za dva mjeseca.

Urednik emisije ne zna da Vesna Balenović nije vraćena u INU?!
Urednik Jozo Barišić u međuvremenu se ‘proslavio’ još jednim gafom, odnosno izjavom da je Vesna Balenović vraćena na posao u INU, premda bi kao urednik priloga o zviždačima morao znati da je predsjednica udruge Zviždač još uvijek na cesti. Vesna Balenović na to ga je kasnije i upozorila.

Kako prilog o lažnim zviždačima u vrijeme obračuna s vlastitim novinarima komentiraju u Sindikatu novinara Hrvatske?

Filić: Podobni se trude silom dokazati da je stanje u društvu bajno
– To je više nego očit pokušaj da se opravda kažnjavanje novinarki HTV-a (Elizabeta Gojan, Maja Sever..), koje se želi prikazati lažnim zviždačima. U zadnje se vrijeme i inače sindikalce i zviždače ocrnjuje u mnogim medijima. Podobni novinari žele ih prikazati bezvrijednima i lažljivima, kako bi ispalo da je stanje u društvu krasno i bajno, a da zviždači lažu o kriminalu i korupciji. Na taj način želi se zamaskirati sve očitiji sukob krupnog kapitala i radnika. Ako teoretski i postoji poneki lažni zviždač, to nije problem ovog društva. Problem je obespravljenost i sustavni progon istinskih zviždača koji skupo plaćaju svoju principijelnost, a koji su, bez obzira na otkaze i prijetnje, puno učinili u borbi protiv korupcije. Napad na zviždače stoga je antidemokratska i apsolutno neprihvatljiva praksa i sramota za Hrvatsku televiziju – decidirano tvrdi Anton Filić, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske.

Maja Sever ne smije komentirati događaje na Televiziji

A što o svemu misle kažnjene novinarke, do objavljivanja ovog teksta nismo uspjeli doznati. Elizabeta Gojan nije nam se javila na pozive, a Maja Sever kratko je kazala da je na bolovanju i da ne smije komentirati događaje na Hrvatskoj televiziji.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.