Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

OPET ZAMIJENILI PACIJENTA U SPLITU: Osoba preminula , ravnatelj podnosi izvanrednu ostavku! Svi u šoku

Autor: Dnevno

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split, prof. dr. Julije Meštrović podnio je ostavku u ponedjeljak poslijepodne nakon što je saznao za još jedan slučaj zamjene identiteta bolničkih pacijenata. Prvi poznati slučaj dogodio se 2. svibnja kad je zdrava štićenica splitskog Doma umirovljenika u Vukovarskoj ulici zadržana u KBC Split, dok je Covid-pozitivna starica vraćena u Dom.

Teže posljedice tada su spriječene jer je zabuna otkrivena prije kontakta s drugim štićenicima Doma.

Slučaj o kojem je ravnatelj KBC Split izviješten u ponedjeljak oko 16 sati i zbog čega je smjesta ministru zdravstva Viliju Berošu podnio svoju ostavku, započeo je još 10. na 11. travnja. Tih dana su u KBC Split pristizali pacijenti iz različitih domova umirovljenika. Dvije starice, jedna iz doma u Seget Vranjicu, a druga iz doma u Dicmu, jedna `39. a druga `31. godište zaprimljene su u približno isto vrijeme i, koliko je sada poznato, u tom je trenutku došlo do zamjene njihova identiteta.

Jedna od dvije pacijentice iz ove priče preminula je 16. travnja. 

 Kako nije imala drugih članova uže obitelj, pokopana je u nazočnosti svog nećaka, zagrebačkog odvjetnika, a zbog situacije s korona virusom, prije samog pokopa kapsil nije otvaran kao što je to ponekad običaj, pa je sprovod protekao tiho i naoko sasvim normalno. Osim činjenice da se u lijesu nije nalazila njegova tetka.

Što se stvarno dogodilo otkriveno je tek u ponedjeljak poslijepodne kad su zdravstveni radnici drugu staricu htjeli “vratiti” u Dom Florence u Seget Vranjicu. Djelatnici doma odmah su primijetili da se radi o drugoj osobi, a ne o njihovoj štićenici. Čim je doznao što se dogodilo, dr. Julije Meštrović je nazvao ministra Beroša, podnio mu ostavku i odmah pokrenuo internu istragu o cijelom slučaju. Nakon toga posjetio je obitelj starice koja je zapravo preminula, te im osobno priopćio što se za sve ovo vrijeme događalo.

”Nisam imao izbora, stvari su se tako zaredale i takve su naravi da je ostavka na dužnost ravnatelja stvar mog profesionalnog i osobnog morala ”, rekao je u izjavi za Slobodnu dr. Julije Meštrović.




Priopćenjem  Ministarstva:

U Kliničkom bolničkom centru Split dogodio se propust – zamijenjeni su identiteti dviju pacijentica koje su liječene u toj zdravstvenoj ustanovi od kojih je jedna preminula.

Ravnatelj KBC Split, prof.prim.dr.sc. Julije Meštrović, dr.med., u poslijepodnevnim satima obavijestio je ministra zdravstva, izv.prof.dr.sc., Vilija Beroša, dr.med., o tom događaju.




Ravnatelj KBC Split je posjetio ožalošćenu obitelj, izrazio žaljenje i duboku sućut, dok je zamjenik ravnatelja kontaktirao drugu obitelj. Potom je ministar zdravstva Vili Beroš u telefonskom razgovoru s članovima obitelji obiju pacijentica uputio izraze sućuti i suosjećanja te veliko žaljenje zbog ovog propusta i nemilog događaja koji je izazvao veliku bol.

Zbog ovog propusta djelatnika KBC Split, ravnatelj prof. dr. sc. Julije Meštrović obavijestio je ministra zdravstva Vilija Beroša da je pokrenuo unutrašnji nadzor, stavio je svoj mandat na raspolaganje, te je i pismeno zatražio razrješenje s dužnosti ravnatelja o čemu će se očitovati Upravno vijeće te ustanove. Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva sutra će započeti obavljanje nadzora u KBC Split a o utvrđenome ćete biti pravovremeno obaviješteni.

”Zbog izvanrednog događaja o kojem sam obaviješten od ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Split, prof. dr. sc. Julija Meštrovića, došlo je do zamjene identiteta dviju pacijentica, od kojih je jedna preminula. Prije svega izražavam iskrenu sućut obiteljima zbog nanesene boli, a kao ministar zdravstva poduzeti ću sve potrebne aktivnosti i mjere kako bi se utvrdilo tko je odgovoran za nemili događaj. Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva danas će započeti obavljanje nadzora u KBC Split, a o utvrđenome će javnost biti pravovremeno obaviještena”, kratko je kasno sinoć cijelu situaciju komentirao ministar Beroš.

”Nakon nalaza unutarnjeg nadzora i nalaza zdravstvene inspekcije, kao i sagledavanja svih okolnosti, kada se vidi tko je pogriješio. Mora se utvrditi da li je riječ o pogrešci pojedinca ili pogrešci u organizaciji rada”, rekao je ministar Beroš za Slobodnu Dalmaciju a vezano za ponuđenu ostavku ravnatelja KBC-a Split..

ZAMIJENILI PACIJENTE U SPLITU: Pozitivnog na koronu vratili u dom, a zdravog ostavili u bolnici!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.