pixabay/Robert Pastryk

OPET ODBILI GAY PAR ZA UDOMITELJSTVO Upravni sud je ovo mogao spriječiti. Zašto nije?

Autor: Dnevno

Centar za socijalnu skrb Zagreb ponovno je sredinom ovog mjeseca odbacio zahtjev za obavljanje udomiteljstva koji su podnijeli životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić i tako potpuno zanemario stav Upravnog suda iznesen u obvezujućoj presudi iz prosinca 2019.

“Šokirani smo. Nakon presude već smo počeli planirati kako ćemo prilagoditi dom da bude po mjeri djece, šefu sam već najavio da ću, čim djeca dođu, na malo dulji neplaćeni dopust. I onda stiže rješenje Centra u kojem kažu da neće poštovati odluku suda. Prvih pola sata ponavljao sam: “Ali kako je to moguće?” Obuzme vas neka tuga. A onda se sjetim da je ovo još jedna mala prepreka koju ćemo Ivo i ja savladati zajedno. Idemo strpljivo naprijed, učimo i razvijamo roditeljske vještine, nema predaje – rekao je za Jutarnji Mladen Kožić, koji će se, zajedno s partnerom, žaliti na ovo Rješenje. U obrazloženju rješenja  piše da “ovo tijelo ne može donijeti rješenje koje se ne temelji na primjeni zakonskih odredbi, već se temelji na mišljenju suda”.

Podsjetimo, Šegota i Kožić su se 2017. prijavili nadležnom Centru sa željom da budu udomitelji. Centar je započeo proceduru, partneri su prošli propisane provjere i dobili pozitivno mišljenje, nakon čega je trebala uslijediti obavezna edukacija za udomitelje i dobivanje licence. No, umjesto toga, Centar ih je iznenada obavijestio da “ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole jer su u životnom partnerstvu”, a životni partneri nisu u Zakonu o udomiteljstvu izrijekom navedeni kao mogući udomitelji; navedeni su samci, bračni i izvanbračni partneri. Žalili su se Ministarstvu, koje je potvrdilo odluku Centra, a zatim su pokrenuli i upravni postupak.

Krajem prosinca Upravni je sud donio presudu na koju više nije moguća žalba, a kojom poništava ranija rješenja i predmet vraća na ponovni postupak. U presudi je sud bio više nego jasan.

“Smislenim tumačenjem zakonskih odredbi u njihovoj međusobnoj povezanosti udomiteljsku obitelj prema mišljenju suda mogu činiti i udomitelj i njegov životni partner. Zakonodavac prilikom propisivanja uvjeta nigdje nije propisao određenu spolnu orijentaciju, pa nije logično da bi se samcu koji ima istu spolnu orijentaciju kao i tužitelji izdala dozvola za obavljanje udomiteljstva, ukoliko ispunjava zakonske uvjete za to, dok se za tužitelje nisu ni ispitivali zakonski uvjeti zbog stava da životni partneri ne mogu biti udomiteljska obitelj”, stoji u presudi.

“Kako je prema ocjeni suda tuženik primijenio isključivo formalističko odnosno gramatičko tumačenje mjerodavnih odredbi zakona o udomiteljstvu, bez njihovog međusobnog povezivanja i tumačenja u skladu sa smislom i svrhom istih, prvostupanjsko tijelo (centar za socijalnu skrb, op. a.) će u ponovnom postupku meritorno riješiti o zahtjevu tužitelja za davanje dozvole za obavljanje udomiteljstva”, naloženo je u presudi.

No, nadležni centar je donio isto rješenje kao da presude uopće nema.

Šegota i Kožić sada ponovno trebaju proći istu proceduru, a upravo je Ministarstvo demografije drugostupanjsko tijelo kojem će uložiti žalbu na rješenje Centra.

“To je naš idući korak. Ako žalba ne bude uvažena, ponovno ćemo ići na Upravni sud i tražiti da sud samostalno donese odluku, a ne da vraća postupak na početak. Ovakva postupanja nižih upravnih tijela, koja ne poštuju obvezujuće sudske odluke, ne pridonose vladavini prava. Upravo suprotno, vrijeđaju temeljnu vrednotu ustavnog poretka”, kazala je za Jutarnji odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, koja zastupa Šegotu i Kožića.

“Državne institucije se trebaju pridržavati sudskih odluka”, poručuje i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Centar za socijalnu skrb je može donijeti rješenje s istim zaključkom kakvo je dRobert Pastrykoneseno i prvi put.

“Sud je presudio da se predmet vraća na ponovni postupak. Sud je imao mogućnost da sam riješiti pitanje, odnosno da ne traži ponavljanje postupka već da svojom odlukom zamijeni rješenje centra za socijalnu skrb i, primjerice, odluči o tome da zahtjev tužitelja treba biti prihvaćen, no sud to nije učinio. Stoga Centar može ponovno donijeti isto rješenje, ali bi obrazloženje odluke moralo biti daleko temeljitije obrazloženo”, kazao je Sessa.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.