facebook/screenshot

OPĆINA S NAJGORIM OCJENAMA DRŽAVNE REVIZIJE: Evo kako su utajili porez i muljali s računima

Autor: Dnevno.hr

Državna revizija pročešljala je prošle godine rad jedinica lokalne samouprave, a samo su dvije općine za 2017. dobile nepovoljno mišljenje: Kloštar Podravski i Peteranec, piše Jutarnji.hr.

Na čelu općine Kloštar Podravski u Koprivničko-križevačkoj županiji je HDZ-ov načelnik Siniša Pavlović koji je po zanimanju vozač motornog vozila, a u imovinskoj kartici prijavio mjesečnu plaću od 12.500 kuna neto.

U svim područjima revizije pronađene su nepravilnosti u toj općini, pa je nalaz poslan DORH-u.

Općinski načelnik Pavlović sebi je isplaćivao veću plaću nego što mu po zakonu pripada. Naime, od 2015., godine isplaćivao si je mjesečno 988 kuna više bruto.

Općina ima šest stalno zaposlenih ljudi s načelnikom i zamjenikom načelnika, a godišnje na plaće troši 641.028 kuna bruto. Proračun im je u 2017. godini iznosio 6,2 milijuna kuna, od čega 2,7 milijuna dobivaju kao pomoć od države i iz EU fondova.

Sada načelniku Državna revizija nalaže da vrati ukupan iznos više obračunate plaće u općinski proračun.

Državna revizija našla je nepravilnosti i pri trošenju za reprezentaciju, jer dio računa ne sadrži podatke o razlozima ugošćavanja i korisnicima. Zatim, nisu uredno vodili knjige za službena putovanja.




Putni nalozi ne sadrže detalje o tome kad se kretalo na put, kao ni vrijeme trajanja putovanja, podatke o prijevoznom sredstvu, vrijeme povratka s puta itd. Nepravilnosti su pronađene i u vođenju blagajne te u poslovnim knjigama.

Općina je utajila i porez. Naime, u 2017. godine isplatila je gotovo 56.000 kuna naknada vijećnicima i zamjeniku načelnika koji je do izbora bio volonter, ali nisu ih isplaćivali u bruto iznosu, pa tako državi nisu plaćali poreze i doprinose.

Načelnik Pavlović poručio da je sve to laž, iako su službeno prihvaćene sve točke nalaza.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.