Photo: Robert Anic/PIXSELL

Opasna zamka Plenkovićeva ministra: On ne odustaje

Autor:

Koliko je aktualnoj vladajućoj garnituri stalo do poduzetnika, moglo se vidjeti iz ležernog zadarskog nastupa ministra financija Zdravka Marića koji je progovorio o najavljenim poreznim promjenama, kojima bi se dodatno opteretio tko drugi, doli mali poduzetnici. Suprotno ranijim navadama, Marić nije pokleknuo pred kritikama već je dio poduzetnika optužio za zloupotrebe. ”Ono na što ciljamo su pojavni oblici koje smo vidjeli. To je bila ona situacija da se dobar dio njih prijavljivao na minimalne plaće, a ono što smo vidjeli u proteklom razdoblju je da su bili prijavljivani na nepuno radno vrijeme”, objasnio je ministar aludirajući na poduzetnike koji se prijavljuju na minimalac.

Ministar je precizirao i zacementirao Vladinu nakanu da mikromenadžira poslovima i poduzetničkim procesima na način da izmjenama zakona i novim propisima definira tko se uistinu može nazvati pravim poduzetnikom, a tko naprosto vara sustav. Primjerice, ako radite siguran posao u nekoj tvrtki, ali se paralelno bavite i samostalnim poslovnim pothvatima, za ministra Marića vi zapravo zlorabite porezni sustav. Iz ovih ministrovih posljednjih najava, ali i Marićeva čvrstog stava dade se vrlo jasno iščitati namjera da se uništi tisuće malih tvrtki, koje su do sada solidno poslovale u našoj zemlji.

U sklopu izmjena poreza, koje se najavljuju unazad nekoliko tjedana, predviđa se između ostaloga i podizanje osnovice za članove uprava tvrtki prema kojima će minimalan trošak mjesečne plaće za svakog vlasnika, direktora tvrtke biti veći od 10 tisuća kuna mjesečno što si mnogi mali poduzetnici naprosto ne mogu priuštiti. Otegotna je to okolnost i za nove poduzetnike koji se tek pokušavaju plasirati na hrvatsko tržište, a koji u prvom mjesecu poslovanja bivaju primorani osigurati značajna sredstva kako bi pokrili trošak plaće od preko 10 tisuća kuna. kritike na prijedlog koji je trenutno u javnoj raspravi ne jenjavaju, a u raspravu su se uključili i građani.

”Ako vam je cilj da mala društva koja jedva spajaju kraj s krajem propadnu, da vlasnici, direktori i njihovi radnici završe na burzi i da se odsele iz RH onda ste na pravom putu”, poručuju građani u javnoj raspravi predlažući vladajućima opciju smanjenja doprinosa s osnova samostalnih djelatnosti, ukoliko im je uistinu krajnji cilj izjednačiti osnovice za osiguranike, a ovom metodom iza koje stoji Marić zapravo se dodatno puni državni proračun pod krinkom izjednačavanja i pravednosti. Ujedno, građani upozoravaju da ovom novom Marićevom odredbom tvrtke s početnim kapitalom od deset kuna zapravo gube smisao.

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.