Patrik Macek/PIXSELL

Opačić ulazi i u Vladu? Doznajemo koga bi mogla zamijeniti

Autor: Iva Međugorac

Dela dan i noć zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na svim frontama, njegove cipele zamazane od blata po gradskoj periferiji, odvažno su zagazile i u sabornicu na koju je prenio svoju čarobnu formulu za političku dugovječnost. Kako se točno politički posao dela u našoj maloj političkoj močvari, Bandić uči naciju, ali i rivale unazad nekoliko tjedana izrazito intenzivno. Nakon što je svojem timu pridružio HNS-ovku Mariju Puh, čiji je brat igrom slučaja zaposlenik ZET-a, u njegove redove pridružila se još jedna dama, riječ je o nezadovoljnoj SDP-ovki Milanki Opačić, koja postaje nova snaga u Bandićevom političkom pohodu.

Ulaskom u Bandićeve redove Opačić je razbjesnila dio javnosti, ali koga briga, ta ionako je hrvatski narod na sve navikao. Imajući u vidu Bandićeve političke ambicije pa i snove da postane gradonačelnikom cijele države nije nemoguće da njegov slijedeći korak postane taj da sa svojim ljudima uđe u izvršnu vlast. Osokoljen brojem ruku u Saboru taj bi zahtjev vrlo skoro mogao staviti pred premijera Andreja Plenkovića, kojemu za vratom pušu i ostali koalicijski partneri nezadovoljni Bandićevim naglim bujanjem u sabornici, koje se odvija u periodu u kojem je ovaj oslobođen optužbi u aferi Štandovi. Dok HSLS i HNS prijete izlaskom iz Vlade, Bandić slaže karte i u svojem prepoznatljivom stilu kalkulira.

Iz izvora bliskih gradonačelniku može se tako čuti da će Bandić premijeru ponuditi preuzimanje Ministarstva demografske politike, a u taj bi se resor trebala vratiti upravo Opačić. Je li moguće da je bivš ministricu pridobio u svoje redove upravo novom, starom foteljom teško je reći, no u hrvatskoj politici nikada ne treba zaboraviti onu staru gdje ima dima ima i vatre. A kada o Vladi govorimo tamo ozbiljno gori. Plenković bi tako uistinu uskoro mogao popustiti pred Bandićevim zahtjevima, a iz Vlade izbaciti ostale koalicijske partenere od kojih objektivno i nema neke velike koristi. Nakon toga uslijedila bi dugo najavljivana rekonstrukcija Vlade pa uistinu nije nemoguće da Opačić ponovno sjedne u ministarsku fotelju, jer uostalom Plenković ionako ne simatizira previše aktualnu ministricu Nadu Murganić, o čijem se odlasku iz Vlade mjesecima progovara. Ministrica Murganić premijeru se zamjerila u nekoliko navrata pa smo tako svjedočili nesuglasicama oko Obiteljskog zakona zbog kojega se javnost ustala na noge.

Dio koji je najviše naživcirao javnost odnosi se na odredbu prema kojoj obitelj bez djeteta nije obitelj. Upravo taj dio sporan je bio i samome premijeru koji je prema riječima našega sugovornika iz Vlade bjesnio na ministricu jer, između ostaloga, prijedlog Zakona uopće nije iskoordiniran na tijelima Vlade. Murganić je svojedobno preživjela i famoznu aferu Paketić, a ona koja slovi za jednu od najutjecajnijih HDZ-ovki ujedno spada u skupinu konzervativnih ministara, što Plenkoviću također nije simpatično. Je li doista na redu veliki i neočekivan obrat, pokazati će vrijeme.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.