Centar za mirovne studije -Luka Stanzl/PIXSELL

Oni su prijavili hrvatsku policiju zbog nasilja nad migrantima: Znate li tko je na popisu financijera Centra za mirovne studije?

Autor: Iva Međugorac

Snimka koja pokazuje hrvatske policajce kako ispraćaju stotine migranata u pravcu Bosne i Hercegovine, dospjela je u ruke Državnog odvjetništva jer Centar za mirovne studije i Inicijativa dobrodošli podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog kako su rekli nezakonitog postupanja policijskih službenika na bosanskohercegovačkoj granici. Na konferenciji za medije pred prostorijama DORH-a u središtu Zagreba ovaj je potez obrazložila Sara Kekuš iz CMS-a tvrdeći da su udruge koje su podnijele kaznenu prijavu stava da snimka upućuju na zabrinjavajuće ponašanje policijskih službenika na granici s BiH. Prema Kekuš, policija je prekoračila ovlasti i nanijela štetu osobama koje su protjerane te kojima su nečovječnim postupanjem grubo povrijeđena prava. Prema njoj, izbjeglicama je trebalo biti omogućeno traženje međunarodne zaštite, a ovakvo postupanje kršenje je međunarodnog prava od strane policije.

“Tražimo učinkovitu istragu te ostavke ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja policije Nikole Miline i načelnika uprave za granicu Zorana Ničena, oni su ti koji su trebali osigurati zakonito djelovanje policije”, kazala je Kekuš. Inače, Ministarstvo unutarnjih poslova nedavno je Centru za mirovne studije onemogućilo ulazak u prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu i Kutini, čime je odbijeno produženje sporazuma o suradnji toj organizaciji. Smatramo kako se radi o političkoj odluci, kojoj je cilj zastrašiti, marginalizirati i udaljiti organizacije koje javno govore o problemima s kojima se izbjeglice suočavaju, kao i o nezakonitim postupcima djelatnika MUP-a prema izbjeglicama”, kazala je Julija Krasnec iz Centra za mirovne studije te prigode. Inače, Centar za mirovne studije nevladina je udruga građana koja se zalaže za društvenu promjenu temeljem načela nenasilja, izgradnje mira i ljudskih prava koji povezuju obrazovanje, istraživanje, aktivizam i jad na jadnim politikama. Ističu na svojim stranicama i UNHCR uz čiju potporu provode projekt Podrške integraciji izbjeglica: iz prakse u politiku.

Centar za mirovne studije stasao je iz različitih oblika izravne izgradnje mira u zapadnoj Slavoniji gdje je prvi puta razgovarano o osnivanju organizacije, koja je na noge postavljena godinu dana kasnije. Udruga se danas uglavnom bavi pitanjem migranata i otvaranjem granica za migrante što je javno zastupao i Gordan Bosanac, koji je danas jedan od članova tijela koje provodi građanski nadzor nad sigurnosno-obavještajnim aparatom Republike Hrvatske te vodi kolegij Ljudska sigurnost na CMS-u. Centar je smješten u Selskoj 112 gdje se nalazi i Platforma 112 unutar koje djeluje 60 organizacija civilnog društva. Članovi izvršnog odbora CMS-a Cvijeta Senta, Lana Jurman, Sara Kekuš i Sara Lalić.Centar za mirovne studije također je jedan je od osnivača Documente, a uz Centar za građanske inicijative Poreč, Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP Zorana Pusića), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documentu-Centar za suočavanje s prošlošću i udrugu Terra, osnovali i zakladu Solidarna.

Između ostaloga Centar se financira uz pomoć Soroseve Zaklade za otvoreno društvo, a financijsku potporu osiguravaju im i hrvatska Vlada, Ured za udruge, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Grad Zagreb, Ministarstvo vanjskih poslova Norveške, EU te brojni drugi donatori. Udruga je organizator raznih kolegija i radionica na kojima među ostalim predavanja drže Vesna Teršelić, Bosanac, Eugen Jakovčić. Rada Borić i Lorena Drakula.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.