fbpx

ONI SU BUDUĆNOST HRVATSKE: Provjerite biografije budućih političkih lidera!

Autor: J. Jakšić

Dobro je poznato kako podmlatci političkih stranaka, posebice u vrijeme izbora, igraju veliku ulogu kada je u pitanju organizacija stranačkih događanja te aktivnosti. Ovo su samo neka od imena koja će pisati političku budućnost Republike Hrvatske!

Nije tajna kako se političke stranke, vrlo često, hvale radišnosti i entuzijazmu koje imaju njihove mlađe kolege, posebno kada dođe vrijeme izbora, vrijeme kada je doslovno svaki ugao ulice obojan određenom bojom – plavom, crvenom, zelenom ili nekom trećom. Vrlo često, na popularnim ‘štandovima’, građanima će se osmjehivati mlada lica koja će, na ovaj ili onaj način, pokušati dobiti upravo vaš potpis podrške ili ono najvažnije – glas na izborima. Upravo su mladi ljudi ti, koji, tijekom i neposredno prije izbora, odrađuju veliki posao za istaknute kandidate te sviđalo se to njihovim starijim kolegama ili ne, itekako utječu na konačne ishode izbora. S druge strane, nova lica uvijek su dobro došla i građani su ih željni, a mi donosimo kratak pregled biografija predsjednika političkih podmladaka. Mahom je riječ o mladih muškarcima, naime niti jedna stranka, na liderskoj poziciji, nema ženu.

HDZ i SDP na čelu imaju mlade ekomiste

Josip Bilaver (HDZ) i Nenad Livun (SDP) predsjednici su dva najveća politička podmlatka u državi, odnosno dvije najveće političke stranke u Hrvatskoj. Iako se po pitanju ideologije itekako razilaze, Bilaver i Livun imaju nešto zajedničko. Naime, obojica imaju završen studij ekonomije. Josip Bilaver, u politiku je ušao 2002. godine, točnije sa 17 godina, a na funkciji predsjednika MHDZ-a nalazi se od 2012. godine. Na unutarstranačkim izborima nije imao protukandidata pa je opravdano mišljenje kako je mladi ekonomist Karamarkov kadar, odnosno kako uživa u potpunosti njegovu potporu. Priča s SDP-ovim Nenadom Livunom, nešto je drugačija. Podrška ‘šefu’ Milanoviću, navodno je izostala, a poznato je kako je Livun, svojevremeno kritizirao i odluku o izbacivanju Slavka Linića iz SDP-a.


 

Livun je zaposlen u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, dok je Bilaver s Domagojem Vukojevićem, sinom Vice Vukojevića, pokrenuo vlastiti business, Alicante Consult. Uzmemo li u obzir najave predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka, kako će HDZ na parlamentarnim izborima dati veliku prednost mladima, odnosno novim licima, nije teško za zaključiti kako bi svoje mjesto u Saboru, mogao pronaći i Josip Bilaver.

Vođa mladih HNS-ovca bio pravo iznenađenje lokalnih izbora

Ivan Gulam, 27-godišnji načelnik općine Pirovac, bio je pravo iznenađenje prošlih lokalnih izbora. Naime, na njima je pobijedio dugogodišnjeg načelnika Antu Šparicu, a samo par dana prije, postao je predsjednik Mladih HNS-a i time automatski postao član Predsjedništva HNS-a. Ovaj mladi političar, čini se, već sada dobro poznaje politiku pa smo sigurni kako ćemo o njemu, sigurno još čuti. O njegovom mjestu u Saboru, već se naveliko nagađa i kalkulira.
 

HDSSB-ov predsjednik među najmlađima, studira građevinu

Marin Medved (HDSSB) predsjednik je Mladih HDSSB-a, rođen je 1990. što ga stavlja među najmlađe predsjednike političkih podmladaka. Studira Građevinski fakultet u Osijeku, a od svibnja 2013. godine, vijećnik je u Gradskom vijeću grada Osijeka.
Manjak žena u vodstvu podmladaka političkih stranaka

Zanimljivo je kako unatoč velikim pritiscima javnosti na političare oko većeg angažiranja žena na političkoj sceni, niti jedna od vodećih i većih stranaka trenutno na čelnoj poziciji, nema ženu. Provedba kvota od 40 posto žena na listama u politici, poznata je već i vrapcima na grani. Naime, u Hrvatskom Saboru nalazi se tek 24 posto žena. Prema svemu sudeći, čini se kako o ovoj problematici političke stranke moraju puno više promišljati, jer upravo bi i ova tema, mogla biti jedna od onih na kojoj će se skupljati pozitivni, odnosno negativni politički bodovi.

 

Autor:J. Jakšić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.