Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

ON JE ZA PLENKOVIĆA ODRADIO ‘PRLJAVI POSAO’: Sve je pozivao na razgovor, a evo i zašto!

Autor: Iva Međugorac

Iako krivulja s brojem zaraženih koronavirusom pokazuje rekordne brojke, HDZ-ovci su održali drugi dio svojih unutarstranačkih izbora, a u tom drugom dijelu izbora članstvo vladajuće stranke biralo je šefove lokalnih organizacija.

Premijer Andrej Plenković bio je taj koji je inzistirao na provedbi ovog drugog djela izbora, pošto to smatra pripremom za lokalne izbore, a na njih namjerava izaći sa svojim kadrovima po gradskim, općinskim i županijskim organizacijama. Da bi se novo vodstvo stranke formiralo po premijerovim željama, ali i da bi se izbori održali po epidemiološkim pravilima, brinuo je glavni tajnik stranke Krunoslav Katičić koji je posljednjih desetak dana imao pune ruke posla.

Naime, kako tvrde HDZ-ovci, na stranačkim izborima trebalo je biti više kandidata no što ih ima, međutim, Katičić je sve one koji nisu po Plenkovićevom ukusu pozivao na razgovore i sugerirao im da odustanu od kandidature. Najveći dio kandidata poslušao je Katičićeve sugestije, a odbijenicu je dobio tek od Josipa Dabre koji se kandidirao za šefa Vukovarsko-srijemske županijske organizacije, suprostavljajući se time Plenkovićevom kandidatu, aktualnom ministru obrane Mariju Banožiću.

Što se pak Katičića tiče u stranci napominju kako je korektno odradio svoj dio posla, te podsjećaju da ovi izbori nisu prvi na kojima on pokazuje svoje organizacijske sposobnosti, pošto je on i u kampanji za parlamentarne izbore uz Gordana Jandrokovića vodio HDZ-ovu kampanju. Katičić je čovjek od Plenkovićeva povjerenja, i  njegov prijatelj iz djetinjstva, a uz to je i sin poznatog bankara Martina Katičića koji je devedesetih spominjan u kontekstu afera.

Katičić je, uz ostalo, predsjednik HDZ-ova Odbora za pravosuđe, a to imenovanje i u samoj stranci nije se baš najbolje primilo. No, Plenković na kritike ionako nikada nije previše mario, pa je tako i u ovom slučaju iste odbacio.

Podsjetimo, Privredna banka Zagreb je u eri Martina Katičića prema pisanju medija iz te ere slovila za financijski servis za izvlačenje golmog novca iz države. Ti napisi doduše nikada nisu u pravosuđu doživjeli epilog, no najzanimljiviji primjer svakako je slučaj promjene tadašnjeg jugo dinara u njemačke marke. U to vrijeme glavni čovjek na čelu PBZ-a bio je Katičić. U bivšoj je državi Katičić radio kao direktor računovodstva u Cromosovom tornju, dok je njegov brat Matija devedesetih bio direktor u Croatia Airlinesu.

A kada je Martin Katičić u bivšoj državi, s kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, radio kao direktor računovodstva u Chromosovom tornju, svojim radnicima, kao dobar komunist, navodno nije dozvoljavao da za Badnjak idu ranije svojim kućama. Je li o svemu tome mogao znati premijer Plenković, teško je znati, jer on je tada bio mladi dečko koji obećava. On je u to doba bio prijatelj iz kvarta sa sinom Martina Katičića, Krunoslavom, s kojim je studirao i izlazio.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.