Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

ON JE PRIPREMIO DRŽAVNI UDAR NA PREMIJERA? Plenković to zna i polako mu sužava manevarski prostor

Autor: Marin Vlahović

Čitava afera SMS, počela je sa Zdravkom Mamićem i njegovim korištenjem usluga misterioznog informatičara Franje Varge. To što Zdravko Mamić nije otkrio pozadinu ove suradnje, svjedoči o snazi političke i paraobavještajne pozadine cijele afere. Informacije iz istrage, i dalje cure prema medijima i javnosti. Sve se više zna o tome tko je Franjo Varga, odnosno kakvim se konkretnim poslovima bavio, što otvara i nova,  zabrinjavajuća pitanja.

Koja je svrha falsificiranja dokumenata?

Ipak, u stručnom i profesionalnom smislu, zbunjujući su motivi proizvodnje falsificiranih dokumenata, elektronske pošte i SMS poruka. Naime, elementarnom i lakom analizom, svaki takav lažan produkt pada na provjeri. Znači, efekt ovakvog oblika špijunskog ratovanja, može biti samo kratkotrajan. Eventualni dobici, postižu se kroz psihološki pritisak na metu, u ovom slučaju, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića, kojeg se prema pisanju novog broja Nacionala, pokušalo lažno optužiti za korupciju, i to preko falsificiranih dokumenata, koje je proizveo Franjo Varga.

Svaki malo bolji poznavatelj informatike, svjestan je da nije teško proizvesti lažne SMS poruke, ili čak falsificirati dokumente, no isto tako je jasno kako su Franji Vargi bile potrebne upute, smjernice, pa i sam tekst falsificirane dokumentacije. Drugim riječima, naručitelj mora biti osoba koja je upoznata s dubljim kontekstom. Također, vrlo vjerojatno, naručitelj mora imati privilegirane informacije, nepoznate široj javnosti. Kronološki gledano, hibridni rat u Hrvatskoj traje godinama, ali je do velikog porasta njegovog intenziteta došlo, nakon krize u Agrokoru. U preciznim vremenskim intervalima, objavljivani su dokumenti, tajni ugovori i prepiske elektronske pošte. Sav taj permanentni pritisak, Plenković je nekako izdržao i zapravo dodatno učvrstio svoju poziciju.

Brkić i Karamarko, do grla u aferi SMS

S vremenom se pokazalo da su Karamarko i Brkić, upetljani u aferu SMS. Do koje mjere, zasad nije sasvim izvjesno, ili bolje rečeno dokazivo. Usprkos pisanjima nekih medija, prema našim informacijama, Franjo Varga zasad nije otkrio svoje nalogodavce. Cijela priča, zanimljiva je i s pravnog aspekta. Koliko se Vargu može držati u pritvoru, temeljem postojećih optužbi? Hrvatsko pravosuđe, ta rak rana našeg društva, do sada nije imala slučaj ovakvog ilegalnog paraobavještajnog djelovanja, i veliko je pitanje kako će se tužitelji i suci, nositi s predmetom, koji ima poprilično nedefinirane karakteristike kaznenog djela. Ako istražitelji dokažu da je Varga proizvodio falsificiranu dokumentaciju, elektronsku poštu i SMS poruke s jasnim ciljem destabilizacije ili rušenja Vlade, onda se tu radi o državnom udaru, nedemokratskom pokušaju svrgavanja legalno izabrane vlasti. U nekim drugim zemljama, poput recimo Turske, represivni aparat bi zatvorio sve osobe, koje su na bilo koji način povezane s Vargom. Srećom, u Hrvatskoj takav scenarij nije moguć. Dapače, unutar postojećih pravnih okvira, nerealno je očekivati da će nalogodavac Franje Varge, kao organizator prljave špijunske operacije, završiti iza rešetaka. Andrej Plenković, zasigurno je svjestan ovih činjenica i zato se sada služi istim oružjem, kojim su se koristili njegovi neprijatelji. Oslanja se na stalni psihološki pritisak.

Nema pravedne, ali ni pravne države




Prema svemu sudeći, uvjeren je da iza cijele priče stoji potpis Milijana Brkića, ali Plenković nije spreman za otvoreni sukob s potpredsjednikom Sabora i drugim čovjekom HDZ-a. On mu jednostavno pokušava maksimalno suziti manevarski prostor. Zapravo, čak i kada bi imao volju istjerati stvari do kraja, Plenković za tako nešto, nema odgovarajuće mehanizme. Država, i svi njeni organi, od policije do tajnih službi, doslovno su paralizirani, onemogućeni u normalnom radu. Oni ne ispunjavaju osnove funkcije građanima Republike Hrvatske, ali su nesposobni i dosljedno provoditi ideje vladajućih političara. Nedavne presude Milanu Bandiću i Ivi Sanaderu, dobar su pokazatelj tog fenomena. Ne samo da u Hrvatskoj nema pravde, već i prava. Država je toliko slaba, te u smislu suverenosti i funkcionalnosti nepostojana, da se svaki moćniji pojedinac može s njome sprdati. Premreženost i povezanost, svih sa svakime, apsolutno blokira pravne procese, kao i svaku inicijativu za reformom. Uz Milijana Brkića i Tomislava Karamarka, istražitelji Franju Vargu povezuju i s Vlado Galićem, savjetnikom predsjednice Republike Hrvatske, Kolindom Grabar-Kitarović. Prema Nacionalu, „središte afere SMS seli na Pantovčak“. To je možda i istina. Afere u Hrvatskoj se često sele, ali je za razliku od Hrvata, nikada ne napuštaju.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.