fbpx
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

ON JE POSTAO DRUGI ČOVJEK! Kako danas živi Nadan Vidošević? Posvetio se obitelji, makao iz medija, ali o jednoj stvari i dalje vodi računa

Autor: Iva Međugorac

U srpnju davne, i pomalo zaboravljene 2015. godine podignuta je optužnica u aferi HGK-Remorker, a malo je onih koji se sjećaju da se u tim trenucima na optuženičkoj klupi našlo čak devet osoba.

I prije nego što je suđenje krenulo iz igre su ispali Damir Komerički, Vesna Rodić, Jasna Mraković Grubić i Igor Premilovac. Oni su priznajući krivnju iz ovog procesa izašli s uvjetnim, manjim novčanim kaznama i kaznama koje su se odnosile na rad za opće dobro.

Proces se zatim sveo na petero optuženika, među kojima je najzvučnije ime ono Nadana Vidoševića. Suđenje koje je startalo 2017. godine nedavno je ušlo u završnu fazu te bi uskoro trebala biti izrečena i presuda. Međutim, USKOK je nakon provedenog dokaznog postupka odustao od kaznenog progona i rotiv Jadranke Ivičić, bivše potpredsjednice NO Kraša koja se teretila zbog nabave bagera za Vidoševića procijenjenog na 370.000 kuna. Kako je tijekom dokaznog postupka nitko nije teretio USKOK je u konačnici odustao od njenog progona.

Inače, u aferi HGK-Remorker Vidoševića i ostale tereti se da su iz Hrvatske gospodarske komore izvukli 35 milijuna kuna, međutim, oni te teze osporavaju, a s druge strane u USKOK-u drže da je tijekom kaznenog postupka dokazano počinjenje za dijela koja ih se tereti pa se stoga očekuju osuđujuću presudu. Pravni zastupnik HGK Fran Olujić zatražio je usvajanje njihova imovinsko-pravnog zahtjeva kojim se od Vidoševića zahtjeva nadoknada 35,4 milijuna kuna za koliko je oštećena Komora. Kao što je poznato, Vidošević godinama vodi svoju pravnu borbu, a njegovo ime i prije privođenja i pravnih zavrzlama hrvatskoj javnosti bilo je dobro poznato.

Vidoševićevu karijeru obilježile su ratne 90-te kada se priključio HDZ-u kojega je u tom periodu financirala njegova rodbina iz daleke Kanade. Od tog vremena do danas na popis svoje imovine nanizao je pravo malo carstvo od kojega zastaje dah.

Posjeduje kuću u Gornjem Prekrižju u susjednoj BiH gdje se nalazi i njegovo imanje u okolici Kupresa. Tu su i poljoprivredna zemljišta, ogromne ušteđevine, automobili i razni udjeli u tvrtkama u čije je poslovanje uključena cijela njegova obitelj uključujući i majku Mariju te suprugu Inu, nekadašnju odgajateljicu u vrtiću koja je stasala u iznajmljivačicu vila na Jadranu. U Dubrovniku na Pilama obitelj Vidošević posjeduje kuću, dok u Medulinu također imaju građevinske parcele.

I sve ovo vrijeme dok mu je imovina blokirana Vidošević ne miruje, poduzetnički duh njeguje preko raskošnog zdanja u Gorskom kotaru kojega je registrirao kao planinarski dom. Tim manevrom osigurao je to da za najam kuća za vjenčanja plaća svega 500 kuna poreza državi, dok se u njegovim zdanjima tijekom cijelog vikenda održavaju razne svečanosti po cijeni od oko 2500 eura. Na imanju Nadana Vidoševića nalaze se tri drvene kućice okružene jezerom, kućicama za kuhanje i roštilj, a posjetiteljima se nude i razni drugi oblici razonode.

U razonodi mogu uživati i oni koji se odluče za odmor u Vidoševićevim vilama na moru. Vlasništvu nad svoje tri jadranske nekretnine Vidošević je prebacio na kćer, a posljednja u nizu nekretnina koju je zbavio jest ona u Nemiri kod Omiša. Tri Vidoševićeve jadranske vile nude se po raznim internetskim portalima za najam nekretnina te se opisuju kao luksuzno uređena zdanja smještena u prvom redu do mora. I tu su cijene najma oko 1500 kuna po danu.
Svo ovo vrijeme dok nastoji dokazati porijeklo svoje imovine Vidošević živi u vili od 1350 m2 na zagrebačkom Pantovčaku, a njegovo ime osvanulo je svojedobno poreznoj listi srama i to na četvrtom mjestu među fizičkim osobama, kao takav državi je dugovao više od 13 milijuna za porez i prirez na dohodak. Otkako je krenulo suđenje, Vidošević se nastoji držati podalje od javnosti i medija koji su ga stvorili, a potom i degradirali. Danas je, tvrde upućeni, najviše od svega posvećen svojoj obitelji, a mnogi prijatelji i moćnici s kojima se družio u najboljim periodima života danas više nisu dio njegova okruženja. Bez obzira na to, Vidošević i dalje njeguje svoj istančan stil i vodi računa o odjevanju i svojem fizičkom izgledu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.