fbpx

Omejec: Radi se o političkoj kulturi, u Austriji ili Njemačkoj ministri ne komentiraju odluke ustavnih sudova

Autor: dnevno.hr

Ovo ne znači da odluke Ustavnog suda nisu podložne komentarima i kritikama, no to smiju raditi novinari, pojedinci ili drugi suci. Ali kada se radi o političarima, oni trebaju šutjeti i raditi. Ovo pravilo ne odnosi se samo na pripadnike vladajuće koalicije nego i opoziciju, iako njezini predstavnici ne upravljaju državom, drže u Ustavnom sudu.

Optužbe Željka Jovanovića koje je u subotu iznio protiv Jasna Omejec i još dvojice ustavnih sudaca, Mate Arlovića i Miroslava Šeparovića, kratko je komentirala i predsjednica Ustavnog suda 'ne želeći ulaziti u daljnje polemike, jer joj to nema smisla', piše Jutarnji.

– Ovdje se radi o političkoj kulturi jer u Njemačkoj ili Austriji je nezamislivo da premijeri ili ministri komentiraju odluke tamošnjih ustavnih sudova, a kamoli suce. U Hrvatskoj je politička kultura, očito, drukčija – izjavila je Omejec.

U Ustavnom sudu ne namjeravaju reagirati na nastup ministra Jovanovića, ali ističu kako su Željko Jovanović, Zoran Milanović ili bilo koji pripadnik izvršne vlasti dužan provoditi odluke Ustavnog suda, ali ih ne mogu komentirati. Komentiranjem, navodi se u Ustavnom sudu, ministar Jovanović je, kao dužnosnik izvršne vlasti, povrijedio Ustavni zakon, a paralelno pokazao zabrinjavajuće nisku razinu političke kulture.


– Ovo ne znači da odluke Ustavnog suda nisu podložne komentarima i kritikama, no to smiju raditi novinari, pojedinci ili drugi suci. Ali kada se radi o političarima, oni trebaju šutjeti i raditi. Ovo pravilo ne odnosi se samo na pripadnike vladajuće koalicije nego i opoziciju, iako njezini predstavnici ne upravljaju državom – drže u Ustavnom sudu.
Podjednako neugodan za Jovanovića bio je i Ustavni sudac koji je tražio da ostane anoniman također ne odobrava Jovanovićevu opasku.

– Jasna Omejec doktorirala je 1994., a još 1999. postala je sutkinja u Ustavnom sudu. Čudno da je Jovanović tek 14 godina poslije odlučio progovoriti o njezinoj karijeri – rekao je.
'Osobnim napadom' Željka Jovanovića na predsjednicu Ustavnog suda Jasnu Omejec nisu zadovoljni ni u vodstvu SDP-a.

Ne mogu ne spomenuti da pojedini članovi Ustavnog suda prije nego što su političkim trgovinama ispod stola postali ustavni suci, sudnicu su vidjeli samo u američkim filmovima, a za samu Jasnu Omejec se mijenjao i ustavni Zakon o Ustavnom sudu da bi sa 37 godina od obične asistentice postala ustavna sutkinja. Politiziranje ustavnog suda uvijek ću komentirati, kao što ću i odluke poštivati – rekao je Jovanović u subotu.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.