fbpx
Patrik Macek/PIXSELL

Omejec: Osporavanje Ustavnog suda motivirano je voljom za političkom moći bez sudske kontrole

Autor: Hina

Na pitanje odlučuje li Ustavni sud uskoro o zakonu kojim se uređuje pobačaj, predsjednica Ustavnog suda je rekla kako je taj predmet na Sudu 25 godina , a hoće li se o njemu početi raspravljati, ovisi o sjednici Suda, a ne o njoj. To je, kazala je, rekla i novinaru na pitanje o statusu tog predmeta.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec rekla je u intervjuu za “Obzor” subotnjeg Večernjeg lista kako smatra da je osporavanje potrebe ustavnog sudovanja motivirano voljom za neograničenom političkom moći, bez sudske kontrole političkih odluka.

 Ustavni sud služi građanima, štiti ih od samovolje države, bilo da je riječ o zakonu, uredbi ili sudskoj presudi, rekla je Omejec odgovarajući na pitanja o mišljenju predsjednice Laburista Nansi Tireli da Ustavni sud nije potreban jer postoji Eurospki sud za ljudska prava, o pitanju Mostovca Ivana Lovrinovića čemu Ustavni sud služi jer s njim “niklad kraja sudovanju” te o kritikama iz sfere politike i pravosudnog sustava.

 “Želim vjerovati da je kod većine zagovornika takvih teško shvatljivih ideja riječ o neznanju i neupućenosti. Očito je riječ o stavovima koji su oblikovani na pričama ‘rekla – kazala’ o Eurospkom i Ustavnom sudu te njihovim odlukama, skupljena po saborskim kuloarima i stranačkim hodnicima. Doduše, ne znam jesu li ‘opasniji’ ti ili pak oni političari koji nešto znaju o ustavnom sudstvu”, rekla je.


 “Skinu li se svi slojevi u koje je zamotana priča o ukidanju hrvatskog ustavnog sudstva, u njezinoj srži ostaje samo gola volja za neograničenom političkom moći. Ovdje je kritika rada Ustavnog suda samo sredstvo iza kojeg se krije uvijek isti politički cilj – eliminirati nositelje sudske kontrole nad politikom. Ne treba omalovažavati i podcjenjivati te procese. Upravo ih gledamo u Poljskoj, prije toga u Mađarskoj. Pogledajete samo reakcije EU”, poručila je Omejec.
“Načelno, ako bi uopće amanman o ukidanju Ustavnog suda bio dopušten, takva bi odluka o promjeni Ustava morala biti donesena na referendumu jer bez Ustavnog suda Hrvatska više ne bi bila ista država koju smo stvorili 1990.”, rekla je Jasna Omejec.

Sudski odgovor na pitanje o statusu zahtjeva Hrvatskog pokreta za život “doveo do čudne vijesti u medijima”

Na pitanje odlučuje li Ustavni sud uskoro o zakonu kojim se uređuje pobačaj, predsjednica Ustavnog suda je rekla kako je taj predmet na Sudu 25 godina , a hoće li se o njemu početi raspravljati, ovisi o sjednici Suda, a ne o njoj. To je, kazala je, rekla i novinaru na pitanje o statusu tog predmeta.

 “Sudski odgovor na pitanje novinara o stanju tog predmeta doveo je do te čudne vijesti u medijima, na koju su odmah uslijedile reakcije. Sve bez osnova, kako to već često biva kod nas,” rekla je.
Nedavno se u medijima pojavila informacija da je Ustavni sud spreman za raspravu o prijedlogu, koji je još 1991. godine podnio Hrvatski pokret za život, za ocjenu suglasnosti “Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodu odlučivanja o rađanju djece” s Ustavom. Tim povodom Ženska mreža obratila se pismom predsjednici i članovima Ustavnog suda u kojem upozorava da je taj zakon usklađen s međunarodnim dokumentima, posebno s Konvencijom UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena te preporukama koje je ove godine dao odbor UN-a za praćenje Konvencije.

Osmogodišnji mandat je prekratak

U povodu isteka mandata gotovo svim ustavnim sucima ove godine, Omejec je rekla kako je primarno postići zreli politički dogovor dvotrećinske parlamenatrne većine o novim sucima.”Interventne mjere ili tumačenja postojećeg ustavnog teksta svakako mogu pomoći u međurazdoblju, ali oni nisu trajno rješenje”, kazala je.
“Sadašnji je mandat od osam godina prekratak, najkraći u Europi. U načelu sam za jedan dugi mandat uz restriktivno postavljene iznimke mogućeg reizbora”, rekla je predsjednica Ustavnog suda među ostalim u intervjuu za politički magazin “Obzor” u broju Večernjeg lista od 9. siječnja.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.