FOTO: Sandra Šimunović/PIXSELL, Ilustracija

Oleg Butković: ‘Šteta na državnim cestama zbog potresa koštat će oko 70 milijuna kuna, a otvorena su i nova klizišta’

Autor: Dnevno.hr

Nakon razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije stvorile su se rupe u zemlji koje se i dalje neprestano šire stoga je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio u srijedu da će signal teleoperatera u ruralnim i pograničnim područjima na Banovini uskoro biti bolji. Otkrio je kako se na tome radi te da bi uskoro trebala biti ugovorena, a potom i početi obnova, državnih cesta na tom području.

Naglasio je da državne ceste imaju kompletno snimljeno stanje, da je šteta oko 70 milijuna kuna na državnim cestama, mostovima, da su se otvorila određena klizišta.

“Taj proces je već krenuo, Hrvatske ceste će vrlo brzo, budući im Zakon o javnoj nabavi daje mogućnost da takve stvari hitno ugovaraju, to ugovoriti i krenut će obnova državnih cesta.”Naglasio je da će Vlada sljedećeg tjedna donijeti odluku i Županijskoj upravi za ceste dodijeliti 25 milijuna kuna, budući su procijenili da im taj iznos treba da bi popravili sve županijske ceste. Ministar je otkrio i kako je u srijedu kod klizišta u Zagorju kod općine Jasenje bila prometna inspekcija i Hrvatske ceste te da se kreće u sanaciju. Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić objasnio je kako je na državnoj cesti DC 74, došlo do istjecanja, odnosno klizanja jalovine iz susjednog kamenoloma na cestu.

“Obavljeno je snimanje tog terena s prometnom inspekcijom, koja će donijeti rješenje te će se u dogovoru s vlasnikom kamenoloma, odnosno vlasnik kamenoloma promptno ići u rješavanje tog problema. Tu treba, ne samo maknuti veliku količinu materijala s ceste, nego riješiti i uzrok, koji je na području kamenoloma, kako se takvo što ubuduće ne bi događalo”, rekao je.

Također problem na Baniji je i mobilni i telefonski signal. Butković je rekao da je razgovarao sa svim teleoperaterima, koji su vrlo brzo nakon potresa osposobili postojeći signal, tako da je signal sada onakav kakav je bio prije potresa.

“Budući da je Sisačko-moslavačka županija i inače u ruralnim i pograničnim područjima bila dosta loše pokrivena signalom, ovo je prilika da se ta situacija poboljša. U tom smislu jučer sam doznao o određenih šest lokacija, koje su operateri predvidjeli, gdje bi se sada privremeno, do izgradnje novih stanica, smjestile mobilne bazne stanice. To će biti učinjeno vrlo brzo, tražit ćemo i pomoć mehanizacije, stožera, Ministarstva obrane, odnosno Oružanih snaga da nam pomognu da se to što prije postavi. To se rješava i uskoro će signal biti bolji i u tim ruralnim, tj. pograničnim područjima”, rekao je Butković.

Ministar Butković je u srijedu, zajedno s predsjednikom uprave Hrvatskih cesta Škorićem i gradonačelnikom grada Bakra Tomislavom Klarićem obišao radove na rekonstrukciji državne ceste DC 501 od čvora Oštrovica do Meje, odnosno od Hreljina do autoceste.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.