Photo: Igor Kralj/PIXSELL

OGROMNA AFERA U ŠTROMAROVU MINISTARSTVU: Tko su političari koji manipuliraju jeftinim POS-ovim stanovima?

Autor: Iva Međugorac

Manipulacija takozvanim POS-ovim stanovima, do kojih su građani jeftino dolazili da bi ih potom prodavali po tržišnim cijenama ili ih iznajmljivali, javna je tajna. S tim se problemom u ožujku ove godine odlučilo obračunati Ministarstvo graditeljstva kojim ravna HNS-ov Predrag Štromar. Tada su predložene izmjene Zakona o društveno poticajnoj stanogradnji, a iz Ministarstva se poručivalo da zakonodavac još ne zna kako će na terenu detetktirati POS-ove stanove u nelegalnom najmu te su se uzdali u prijave građana.

”Svaku zloporabu građani su pozvani prijaviti i vjerujemo da će se one svesti na minimum”, govorili su iz Ministarstva, najavljujući rigorozne mjere. Naime, utvrdi li se da se stan koristi protivno zakonu, na scenu stupa banka, koja će odmah kredit proglasiti dospjelim u cijelosti te pristupiti prisilnoj naplati. Ujedno, prema izmijenjenom zakonu, kupac će biti prisiljen isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora.

Iz izmjena zakona vidljivo je da će zbog manipulatora nastradati i oni koji su stan primorani prodati iz nužde, primjerice, jer su se supružnici razveli ili su ostali bez posla pa ne mogu plaćati kredit ili zato što se moraju preseliti u drugi grad i slično. Za ove skupine ljudi olakšavajuće okolnosti u zakonskim okvirima nisu vidljive, no s njima i bez njih masovne malverzacije POS-ovim, subvencioniranim stanovima nisu suzbijene, o čemu pišu pišu i na Facebook-profilu emisije “Konflikt” koju uređuje poznati hrvatski novinar Gordan Stojić. Naime, prema njima, internet vrvi elegantno popunjenim apartmanima tijekom cijele sezone sa zaradama pojedinaca i političara koje premašuju 400 tisuća kuna. Kako navode na toj stranici, među iznajmljivačima takvih nekretnina nalaze se i neki bivši, ali i sadašnji ministri i istaknuti političari, a uz to se dio POS-ovih stanova može naći i na internetskim stranicama agencija za najam nekretnina. Ovo su neki od pronađenih POS-ovih stanova:

1. Split

Na Brodarici su izgrađena 384 POS-ova stana, u koja je svečano useljenje bilo u travnju 2007. godine. Impozantne zgrade, dekorirane skulpturama na krovovima, postale su prepoznatljiv simbol tog dijela grada. Unutra su sada deseci apartmana. Cijena četvornog metra prilikom gradnje bila je 907 eura. Država, to jest mi, dali smo 65,461.127 kuna poticajnih sredstava za njihovu gradnju. Apartman “Lucija” s četiri zvjezdice izdvojili smo kao najupečatljiviji u kompleksu, iako se ovdje zaista ima što birati. U objektu “Lucija” noćenje od 15. do 22. srpnja doći će vas gotovo sedam tisuća kuna. Kao posebnost apartmana iznajmljivači naglašavaju da se nalazi na samo 1,3 kilometra od Dioklecijanove palače, ističu kuhinju s perilicom posuđa, pećnicom i mikrovalnom, kupaonicu s besplatnim kozmetičkim priborom i sušilom za kosu.

2. Makarska

Od dvadesetak apartmana u makarskim stanovima POS-a, od kojih veći imaju prekrasan pogled na more i otoke, zvjezdica od tri do četiri, iz bogate ponude izdvojili smo prostrani apartman “Anda”!




Noćenje od 10. do 17. srpnja koštalo bi vas 6112 kuna, da nije već rezervirano. Apartman uključuje terasu, na kojoj možete uživati u jutarnjoj kavi, TV ravnog zaslona, kuhinju s perilicom posuđa, u prizemlju je besplatno parkiralište i dječje igralište, a smještaj je na samo kilometar i pol udaljen od makarske rive. Minimalna duljina boravka u ovom objektu je pet noćenja. Moderan dizajn, mnogo svjetla i kvadrata prednost su ovog ugodnog smještaja. Cijene noćenja u ostalim makarskim stanovima POS-a sežu i do 200 eura.

3. Šibenik

Na adresi Ulica bana Josipa Jelačića 23 i 25, na Šubićevcu u Šibeniku, nalazi se cijelo naselje POS-ovih stanova, njih na stotine. Izdvojili smo, po našem skromnom mišljenju, najljepši. Zove se apartman “La Vie”. A i cjenovno je prihvatljiv. Noćenje bi vas, prema podacima s Airbnba, došlo tek oko 80 eura za jednu večer. S obzirom na visoku tehnološku opremljenost i frapantan pogled koji puca na pročelje druge POS-ove zgrade, zaista se isplati.




Naravno, smještaj uključuje terasu, veliku kuhinju, ogromni dnevni boravak, sobe decentno uređene s, kako piše po oglasima, “ortopedskim madracima”. Jednostavno, fantastično.

4. Split

Iz bogate ponude turističkog kompleksa POS-Kila, teškom mukom izdvojili smo najljepši. Riječ je o dvosobnom “Sky apartmanu”, decentno uređenom, također s terasom, odakle puca pogled na cijelo gradsko groblje.

Mi, porezni obveznici, preko poticajnih sredstava Republike Hrvatske za gradnju ovih divnih apartmana utukli smo 37,487.799 kuna pa je i red bio da budu na najvišem nivou. “Sky apartman” od toga ne odskače. Goste dočekuje osvijetljenih 70 četvornih metara modernih linija. I ovdje je cijela sezona već popunjena, iako je cijena noćenja za vrijeme od, recimo, 20. do 25. srpnja, prema podacima s internetske stranice Booking.com, skromnih šest tisuća kuna. Ali ne brinite se, daleko od toga da je to jedini apartman POS-a na Kili.

5. Mali Lošinj

Stanovi POS-a u Malom Lošinju nalaze se na adresama Creska 21A i 21B. Ondje smo naišli na elegantni apartman “Dora”. Ukupno je izgrađeno 20 stanova. Država je dala gotovo dva milijuna kuna poticajnih sredstava. Cijena noćenja za turiste u ovo doba godine iznosi oko 700 kuna za četiri osobe.

Objekt “Dora” ima terasu s pogledom na more, a udaljen je oko 2,1 km od Muzeja Apoksiomena. Apartman je izgrađen 2017. godine i nalazi se na 200 metara od utvrde Kaštel. Smještaj obuhvaća spavaću sobu, dnevni boravak i kuhinju s blagovaonicom.

Tu, međutim, priči s malverzacijama nije kraj. Štoviše, prema pisanju Indexa, na listu manipulatora mogao bi ući i ministar uprave, HDZ-ovac Lovro Kuščević. Naime, načelnik Nerežišća, također HDZ-ovac, Svemir Obilinović, vlasnik je stana u tamošnjoj POS-ovoj zgradi, a iznajmljuje ga turistima. Pravo na kupnju stana iz programa društveno poticane stanogradnje dala mu je općina dok je njome upravljao aktualni ministar Kuščević. Obilinović za stan otplaćuje kredit od 43.097 eura u OTP banci, a kada ga otplati, aktivirat će se i kredit od 142 tisuće kuna koji je dužan isplatiti Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama. Zanimljivo, gradnja POS-ovih stanova u Nerežišćima realizirana je u vrijeme u kojem je današnji ministar upravljao tom općinom, a tim se projektom posebno ponosio. Na natječaj za otkup stanova, koji je raspisala Kuščevićeva općina, javilo se 40 obitelji, a odabrano je 12 dobitnika, među kojima se našao i Kuščevićev šogor Ivica Ćuvić, kojemu je Kuščević sudužnik za kredit.

MASOVNE MALVERZACIJE S POS-om: Ovo su neki od ‘subvencioniranih’ stanova koje političari iznajmljuju turistimaU više…

Gepostet von Konflikt am Sonntag, 19. Mai 2019

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.