Davor Visnjic/PIXSELL

Oglasio se HDZ: Pozajmice su uzimane uz znanje Karamarka; posebno se oglasio i izborni stožer Plenkovića!

Autor: Dnevno.hr

Pavao Vujnovac prije nekoliko dana tražio je od HDZ-a da mu vrati 4,2 milijuna kunakojeg je posudio stranci na zahtjev Milijana Brkića.

Vlasnik tvrtke Energia Naturalis i najmoćniji domaći poduzetnik u plinskom biznisu Pavao Vujnovac prije nekoliko dana tražio je od HDZ-a da mu vrati 4,2 milijuna kunakojeg je posudio stranci na zahtjev Milijana Brkića, piše Nacional.  

Iz HDZ-a Nacionalu nisu odgovorili na upit u vezi izdašne pozajmice no više visokih izvora iz stranke potvrdilo je kako je Brkić kao tadašnji glavni tajnik bio jedan od najodgovornijih pojedinaca za financijsko poslovanje HDZ-a u zadnje četiri godine.

Drugi visoki izvor kazao je kako je stranka zadužena bez odluke Predsjedništva te ističe kako je to protivno statutu HDZ-a.

– Neka Brkić radije objasni kako je i na što trošio novac. Zbog toga on želi zadržati moć u stranci, misli da time sebe spašava i da može držati stvari pod kontrolom. No ako im Uskok uđe unutra, oni su gotovi. Stanka je bila njihova samoposluga – kazao je izvor za Nacional.

HDZ: Pozajmice su uzimane uz znanje Tomislava Karamarka

S obzirom na upite novinara o posve zakonitim kratkoročnim pozajmicama od tvrtke Prvo plinarsko društvo – Trading d.o.o. Vukovar i medijskim podmetanjima
na tu temu, dostavljamo vam odgovor:

“Hrvatska demokratska zajednica uzimala je tijekom 2014. i  2015. godine kratkoročne pozajmice od PPD-a u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i Financijskim statutom
HDZ-a te posve transparentno, što je svakome dobronamjernom vidljivo iz financijskih izvješća (bilanci, na stavci kratkoročnih pozajmica, konto 2621).
Financijska izvješća su svake godine, nakon usvajanja na sjednicama Predsjedništva HDZ-a, uredno dostavljana Državnom uredu za reviziju i Financijskoj agenciji te objavljivana u skladu s propisima. Državni ured za reviziju je za 2014. i 2015. godinu dao bezuvjetno mišljenje na poslovanje HDZ-a.
Pozajmice su korištene za tekuće redovno financijsko poslovanje stranke te za financiranje izborne promidžbe za izbore za Europski parlament 2014. godine i predsjedničke izbore 2014/2015. godine.
Pozajmice su uzimane uz znanje bivšeg predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka.
Upozoravamo javnost da svi oni koji ovih dana pokušavaju uvjeravati novinare da su pozajmice uzimane bez znanja bivšeg predsjednika HDZ-a i bez usvajanja financijskih izvješća na sjednicama Predsjedništva HDZ-a, iznose bezočnu laž, a time zacijelo čine i kazneno djelo.
Iz ovakvih napada možemo samo sa žaljenjem konstatirati kako očito postoje oni kojima progresivne promjene u HDZ-u nisu po volji, pa na ovaj način pokušavaju zaustaviti te procese. To im neće uspjeti!”
Priopćenje je stiglo i iz “Izbornog stožera kandidata za predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića”

“Nastavno na upite medija u vezi izjava Pavla Vujnovca, priopćavamo da je Andrej Plenković, kandidat za predsjednika HDZ-a zatražio od glavnog tajnika detaljno izvješće o financiranju stranačkih aktivnosti.

U svojoj kandidaturi za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković se zalaže za transparentnost u financiranju i radu svih stranačkih tijela te odgovornost pojedinaca koji obnašaju stranačke dužnosti”, s potpisom Davor Ivo Stier, glasnogovornik izborne kampanje Andreja Plenkovića.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.