fbpx
Dino Stanin/PIXSELL

OGLASILA SE I CRKVA: Stav oko pozdrava ‘Za dom spremni’ je osobna stvar svakog pojedinca!

Autor: B.Biško/Hina

Inicijativu da se "Za dom spremni", koji je bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, uvede kao službeni pozdrav Oružanih snaga potpisali su sisački biskup Vlado Košić i zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, te nekoliko katoličkih svećenika i redovnika.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić izjavio je u petak da ne može obrazlagati osobne stavove dvojice biskupa koji su svojim potpisom na peticiju podržali prijedlog da se u hrvatske Oružane snage uvede pozdrav “Za dom spremni”, ali je naglasio da to ne čine u ime svoje biskupije već u osobno ime.

U izjavi zadarskog nadbiskupa Puljića kaže se da ”predstavljati i voditi razne inicijative u demokratskom društvu način je izražavanja slobode mišljenja. Oni pak koji takvoj inicijativi dadnu svoj pristanak i svoj potpis podržavaju ono što pokretači ideje obrazlažu i svojim potpisom pokazuju da živimo u ozračju demokratskog društva u kojem se može pisati i potpisivati bez straha da će zbog toga netko poći na ‘obavijesni razgovor” ili završiti na sudu i u zatvoru”.

No, svi koji potpisuju i podržavaju takve inicijative, moraju biti spremni odgovarati svima koji opravdano traže obrazloženje i argumente takvih prijedloga. Ne bih stoga mogao obrazlagati osobne stavove dvojice biskupa koji su svojim potpisom na tu peticiju izrazili svoje očitovanje o tom prijedlogu. Naravno, takvim potpisom to ne čini ni biskup u ime svoje biskupije, ni profesor u ime fakulteta, ni redovnik u ime svoje redovničke zajednice, ni akademik u ime Akademije, već u svoje osobno ime, stoji u izjavi predsjednika HBK-a.

Ostajući na demokratskoj razini, imao bih prijedlog s obzirom na ovu i slične teme o kojima se nerijetko traži očitovanje putem peticije ili referenduma. Pogotovu kad se radi o dvoznačnim i nedovoljno definiranim pojmovima koji najčešće izazivaju napetosti i prijepore. Ili pak ako ideje i prijedlozi daju široku mogućnost manipulacije ljudskim osjećajima, vrijednostima ili tome slično. A čini se da pozdrav “Za dom spremni” ulazi u to područje dvoznačnosti i nejasnoće, navodi Puljić.

“Smatram, stoga, kako bi bilo korisno i svrsishodno o određenom predmetu, koji u danom trenutku zaokuplja javnost, prirediti prigodan skup ljudi od struke koji će dati svoje stručne i znanstvene priloge. A nakon toga, temeljem zaključaka s toga skupa eventualno poduzeti očitovanje putem potpisa ili referenduma. U protivnom, postoji opasnost da se neku zanimljivu inicijativu ‘privatizira’, a ona može imati obilježja šireg, općeg interesa, pa je šteta ako nema znanstvenu i stručnu podlogu. Pogotovu ako nosi ‘političku’ ili neku drugu etiketu, što je onda izlaže još većoj pogibelji i mogućnosti manipuliranja, navijanja i stvaranja nepotrebnih napetosti i društvenog raslojavanja, umjesto konstruktivnih rasprava, razgovora, dogovora i zaključaka”, kaže se u izjavi predsjednika HBK-a Želimira Puljića.
Inicijativu da se “Za dom spremni”, koji je bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, uvede kao službeni pozdrav Oružanih snaga potpisali su sisački biskup Vlado Košić i zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, te nekoliko katoličkih svećenika i redovnika.

Autor:B.Biško/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.