Foto: Tomislav Bušljeta/ured predsjednika

‘OFANZIVA SUSJEDNIH ZEMALJA SE NASTAVLJA’: Sarajevo sa zebnjom promatra što se događa između Hrvata i Srba

Autor: Daniel Radman

Susret Zorana Milanovića s Miloradom Dodikom u Zagrebu, kao i onaj Aleksandra Vučića i Dragana Čovića u Beogradu, dakako, dobili su veliku pažnju BiH-medija.

Sarajevo s oprezom gleda što se događa pa tako Oslobođenje spomenute sastanke naziva ‘ofanzivom’. Doduše, spomenutu riječ stavljaju pod navodnike.

“‘Ofanziva’ susjednih država se nastavlja: Nakon što je Čović razgovarao sa Vučićem, danas će se Dodik sastati sa Milanovićem”, stoji u najavi susreta Milanovića i Dodika na Pantovčaku.

Milanovićeva (ne)namjerna greška?

No, i u izvješću sa sastanka imali su zamjerku na priopćenje koje je poslao Ured Predsjednika. “Ured predsjednika Hrvatske napravio (ne)namjernu grešku / Dodik i Milanović razgovarali u Zagrebu: Saopćeni detalji današnjeg sastanka”, drugi je naslov spomenutog najutjecajnijeg dnevnog lista u BiH. Pojasnili su i što misle pod (ne)namjernom greškom.

“Ured predsjednika Hrvatske ponovo je Milorada Dodika oslovio kao ‘predstavnika srpskog naroda u BiH‘, a ne kao člana Predsjedništva BiH”, stoji u tekstu.

Avaz kritičan prema Bakiru

Dnevni avaz pak donosi komentar Fadila Mandala pod naslovom “Imaju li Bošnjaci razloga za brigu: Šta se kuha u Zagrebu i Beogradu?”, no iako je naslov “sočan” dio kritike zbog “ofanzive”, kako je naziva Oslobođenje, stavljaju na račun Bakira Izetbegovića.

Očekivano s obzirom na stavove Avaza oko politike Izetbegovićeve SDA, ali i najave da će Izetbegović također uskoro ići na sastanak s Vučićem.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.