Goran Jakus/PIXSELL

Odzvonilo Jehovinim svjedocima!? Europski sud ozbiljno ograničio njihovo ‘svjedočenje’ od vrata do vrata

Autor: Hina

Jehovini svjedoci moraju dobiti pristanak za prikupljanje osobnih podataka prilikom propovijedanja od vrata do vrata kako bi se uskladili s novim pravilima Europske Unije o zaštiti osobnih podataka, presudio je Europski sud u utorak.

Finska je 2013. zabranila Jehovinim svjedocima prikupljanje osobnih podataka tijekom propovijedanja, a kršćanska denominacija, koja tvrdi da ima preko osam milijuna sljedbenika na svijetu, tu je odluku osporavala. Jehovini svjedoci su tvrdili da bi se njihovo propovijedanje trebalo smatrati osobnom religijskom aktivnošću te da su time i bilješke prikupljene tokom posjeta osobne.

Finski je sud zatražio mišljenje Europskog suda pravde u Luksemburgu, koji je u utorak odgovorio da takve religijske aktivnosti nisu izuzete od pravila o zaštiti podataka, za razliku od osobnih aktivnosti.

Jehovini svjedoci, kao religijska zajednica, kontroliraju prikupljene podatke zajedno s članovima koji propovijedaju, smatraju suci Europskog suda.

“Obrada osobnih podataka dobivenih u takvim aktivnostima mora poštovati zakone Europske Unije o zaštiti osobnih podataka”.

Jehovini se svjedoci razlikuju od ostalih kršćanskih zajednica po mnogim vjerovanjima, među kojima su odbacivanje doktrine Svetog Trojstva, protivljenje transfuziji krvi te vojnoj obvezi.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.