Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Odvjetnica Alaburić o uhićenju Duhačeka: Ovo je presedan u trideset godina!

Autor:

Vesna Alaburić, hrvatska odvjetnica i stručnjakinja za medijsko pravo, komentirala je uhićenje Gordana Duhačeka nakon dva tweeta, od kojih u jednom piše ACAB, a u drugom je prepjevana pjesma Vila Velebita. “Ne sjećam se da je ikada u proteklih tridesetak godina protiv nekog novinara ili bilo kojeg građanina pokrenut prekršajni postupak zbog onog što je negdje napisao, uključujući napise i priloge na društvenim mrežama. Smatram da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira ne sadrži ni jednu jedinu odredbu koja bi omogućila prekršajno kažnjavanje za sadržaje objavljene u medijima ili na društvenim mrežama. Utoliko ovaj postupak smatram presedanom za koji iskreno vjerujem da će biti posljednji takav primjer reagiranja na javno izgovorenu riječ i smatram da se radi o nedopustivom ataku na slobodu javnog izražavanja”, izjavila je za Index.

“Netko može biti zadovoljan ili nezadovoljan obradom bilo koje pjesme, ali zbog toga u jednoj demokratskoj zemlji nitko ne bi smio biti kažnjen ni na koji način”, dodaje Alaburić te podsjeća kako propisi “štite isključivo himne i ne postoji nijedan drugi propis koji zabranjuje parodiranje ili komentiranje ili varijacije na temu bilo koje druge pjesme”.

Podsjetimo, novinar Indexa priveden je u ponedjeljak ujutro, poslijepodne je odveden k dvoje sudaca na zagrebačkom Prekršajnom sudu. Jedan ga je sudac proglasio krivim, zbog pisanja akronima ACAB, a druga sutkinja će presudu zbog satirične obrade pjesme Vilo Velebita tek donijeti.

Dok je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sinoć kazao kako Duhaček nije priveden zbog tweetova, već zbog činjenice da se nije odazvao na poziv policije, sam novinar tvrdi drugačije. Po puštanju sa suda, izjavio je:

“Ja sam iz obiteljskih razloga bio u BiH. U subotu su mi na granici skrenuli pažnju da postoje nalozi, dali su mi dva papira. Drugi je bio da se moram javiti u Heinzelovu u ponedjeljak. Ja sam jučer bio u Heinzelovoj, nudio se da razgovaram, rekao sam da putujem. Tu piše da se može opravdati nedolazak. Meni je policajac u Heinzelovoj rekao da je sve u redu, da mogu putovati i da se javim policiji kad se vratim”, rekao je Duhaček u ponedjeljak.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.